Την απομυθοποίηση ορισμένων πεποιθήσεων που προσφάτως κυριαρχούν αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους επιδιώκει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα.
Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη.
Όχι δεν είναι, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Παραθέτει τις θεωρίες των οικονομολόγων Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff σύμφωνα με τις οποίες οι κρατικές χρεοκοπίες έχουν να κάνουν περισσότερο με την πρόθεση να αποπληρωθούν τα χρέη και όχι με την ικανότητα. Η Ελλάδα, συνεχίζει η Wall Street Journal, διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία και τεράστιες προοπτικές μείωσης των δαπανών, αύξησης των φορολογικών εσόδων και βελτίωσης της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αντί για τη χρεοκοπία, η πρόκληση για την Ελλάδα είναι κατά πόσο οι αλλαγές που απαιτούνται είναι πολιτικά εφικτές.
Είναι υπέρ της Ελλάδας να χρεοκοπήσει.
Δύσκολα, αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ. Η χώρα έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, συνεπώς ακόμη και αν επιβάλλει haircut 50% στα ομόλογα, θα συνεχίζει να χρειάζεται δανεισμό ή περικοπές δαπανών. Ακόμη χειρότερα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει καθώς τα κεφάλαια θα εξανεμιστούν και οι χρηματοδοτήσεις θα στερέψουν, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΚΤ, αφού τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις. Ούτε στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, από τη στιγμή που αυτό θα οδηγήσει τους καταθέτες σε μαζικές αναλήψεις, προσθέτει η εφημερίδα.
Ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα ήταν γεγονός τύπου Lehman.
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση πλέον δέχεται ότι η αγορά δεν ήταν προετοιμασμένη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παρά την υπαναχώρηση της Angela Merkel την περασμένη εβδομάδα, οι φόβοι μετάδοσης έχουν πλήξει και άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, της οποίας τα spread κινούνται έντονα ανοδικά. Η Lehman ήταν ένα σφοδρό σοκ για τις αγορές, σημειώνει η WSJ, όμως ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα οδηγήσει σε παγκόσμια κατάρρευση καθώς οι πιστώσεις θα στερέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν μπορείς να δίνεις συνέχεια χρόνο.
Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, επισημαίνει η WSJ, προσθέτοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική χρεοκοπία γίνει αναπόφευκτη, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να αναβληθεί. Εν μέρει για να έχουν κίνητρο Πορτογαλία και Ιρλανδία να συνεχίσουν τα προγράμματα διάσωσης, όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι να ηρεμήσουν οι επενδυτές και να συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά και τραπεζικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας. Η Ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει τις όποιες χρεοκοπίες έως ότου η Ισπανία και η Ιταλία καταφέρουν να βγουν από την επικίνδυνη ζώνη.
Για όλα φταίει η Ελλάδα.
Όχι εντελώς, «απαντά» η WSJ. Τώρα που η Ευρωζώνη έχει αποδεχτεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να σώσει την Ελλάδα, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η διάσωση έχει αποτέλεσμα. Η Ευρωζώνη χρεώνει την Ελλάδα με επιτόκια «τιμωρίας» που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που δανείζεται ο EFSF ή αυτά που χρεώνει το ΔΝΤ, καθιστώντας την αποστολή της Ελλάδας δυσκολότερη. Ο μοναδικός λογικός δρόμος πλέον για να μειώσει τον ηθικό κίνδυνο η Ευρωζώνη, είναι να συμφωνήσουν σε στενότερη πολιτική ενοποίηση. Αργά ή γρήγορα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα, καταλήγει η WSJ.
«Φορτίζω Παντού»: Παράταση έως τέλος Δεκεμβρίου για αιτήσεις επιδότησης για
δήμους και επιχειρήσεις
-
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης
«Φορτίζω Παντού» για δήμους και επιχειρήσεις έως και την 31η Δεκεμβρίου, με
τροποποίηση...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου