Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Μετά τους ευρω..πεους νταβατζήδες, θα έχουμε και τους… εγχώριους.


Σε 40 δις ευρώ ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές προς το δημόσιο και τώρα η κυβέρνηση επιστρατεύει ιδιώτες για την είσπραξη των ποσών αυτών. Το υπουργείο, κάνει τα στραβά μάτια στην νομιμότητα ή μη των μεθόδων που αναμένεται να ακολουθήσουν οι εταιρείες αυτές, φτάνει να φτάσει ζεστό χρήμα τα κρατικά ταμεία. Τους δίνουν μάλιστα και γενναίο κίνητρο 1.000 ευρώ για κάθε υπόθεση που θα περαιώνουν! Η υπόθεση έχει πολύ... φαΐ. Τις επόμενες ημέρες θα τους αποσταλεί λίστα με 15.000 άτομα που οφείλουν στα κρατικά ταμεία ποσά άνω των 150.000 ευρώ! Ήδη, από τις εφορίες, έχουν αρχίσει να ακούγονται "εταιρείες" ιδιωτών που θα αναλάβουν την περαίωση των οφειλών για λογαριασμό του δημοσίου, με την επιστράτευση ακόμη και "φουσκωτών" ως μέσω εκφοβισμού ή ακόμη και συνετισμού των κακοπληρωτών.

Αυτόφωρο για φοροοφειλές πάνω από 75.000 ευρώ

Για τα φορολογικά αδικήματα θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, καθώς θεωρούνται διαρκή (αδικήματα), εφόσον όμως υπερβαίνουν το ποσό των 75.000 ευρώ, αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Παντελής, σε εγκύκλιό του προς όλες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας. Παράλληλα, ζητάει φοροδίκες εξπρές.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας αναφέρει ότι για τα φορολογικά αδικήματα των νόμων 2523/1997 και 1882/1990 θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ κ.λπ. και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών (από οφειλέτες που προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις προς το Δημόσιο υποχρεώσεις τους, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογούμενους), στα πλαίσια τόσο της γενικής όσο και της ειδικής πρόληψης, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη».

Η παραπομπή στην αυτόφωρη διαδικασία είναι επιβεβλημένη, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες «το ύψος τού διακρατηθέντος ποσού ΦΠΑ, ΦΚΕ, κ.λπ., υπερβαίνει (σε ετήσια βάση) το ποσό των 75.000 ευρώ (άρθρο 18, παράγραφος 1, εδάφιο γ’ του Ν. 2523/1997), πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».

Αντίθετα, υπογραμμίζει ο κ. Παντελής η αυτόφωρη διαδικασία δεν ενδείκνυται για τα εγκλήματα του Ν. 1882/1990 (άρθρο 25, παράγραφος 1), όπου η οφειλή υπερβαίνει μόλις το ποσό των 5.000 ευρώ. Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι το θέμα της συνταγματικότητας της αυτόφωρης διαδικασίας θα κριθεί από τα δικαστήρια.

Τέλος, ο κ. Παντελής ζητάει τόσο από τις εισαγγελίες Εφετών όσο και Πρωτοδικών να ορίσουν ιδιαίτερες δικάσιμες, στις οποίες θα προσδιορίζονται μόνο φορολογικές υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails