Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Τα γερμανικά ..κάλαντα



Το γερμανικό σχέδιο για την δήθεν διάσωση της Ελλάδας παρουσιάζει σήμερα η γαλλική εφημερίδα La Tribune, το οποίο όπως σημειώνει, το έχουν επεξεργαστεί οι πολύ στενοί σύμβουλοι της Άγκελα Μέρκελ, με επικεφαλής τον Martin Wittig, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Roland Berger.

Το σχέδιο φέρει την κωδική ονομασία «Eureka» και αφορά στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα χωρίς να προκαλέσει χρεοκοπία.

Το «Eureka» έχει έξι φάσεις:

1. Η Ελλάδα πρέπει να καταγράψει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κράτους (τράπεζες, ακίνητα, τηλεφωνία, λιμάνια κτλ.) σε μία δομή (εταιρεία), όπως ακριβώς συνέβη το 1990 στη Γερμανία για να ιδιωτικοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Γερμανίας μετά την Ένωση. Τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους εκτιμώνται τουλάχιστον στα 125 δισ. ευρώ!

2. Η εταιρεία αυτή θα εξαγοραστεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες, και η έδρα του θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 (η αντίστοιχη διαδικασία στην Ανατολική Γερμανία διήρκησε πολύ λιγότερο).

3. Τα 125 δισ. ευρώ θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποπληρώσει σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), με συνέπεια το χρέος να διαμορφωθεί μόλις στο 88% του ΑΕΠ από το 145% που είναι ήμερα. Η έκθεση της Ελλάδας στην ΕΚΤ θα είναι μηδενική, ενώ τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν κατά 50%, γεγονός που θα οδηγήσει την Αθήνα ξανά στις αγορές.

4. Η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο θα έχει επίσης τη δυνατότητα να επενδύσει τα 20 δισ. με στόχο να αποφέρουν άμεσα περί τα 50 δισ. ευρώ. Αυτή η ένεση χρήματος στην ελληνική αγορά, που ισοδυναμεί με το 8% του ΑΕΠ, και που θα μπορούσε να είναι και αυξημένη, θα ξαναφέρει τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5% μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Επίσης, θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, με συνέπεια να υποχωρήσει έως το 2018 κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

5. Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025. Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα, αφαιρουμένων των τόκων και των εξόδων διαχείρισης. Αν είναι μειωμένα, η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος, όμως όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι οικονομικοί αναλυτές της ομάδας του Roland Berger υπολογίζουν ότι ακόμη και σε αυτή ην περίπτωση το χρέος της χώρας θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.

6. Το σχέδιο αυτό μειώνει δραματικά τις πιθανότητες κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας ή της ζώνης του ευρώ, καθώς οι κερδοσκόποι θα δυσκολευτούν να στοιχηματίσουν, μέσω των CDS, σε χρεοκοπία είτε της Ελλάδας είτε κάποιας άλλης χώρας, όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία. Αυτό θα έχει άμεση συνέπεια την υποχώρηση των spreads και των CDS.

www.newsbeast.gr - www.latribune.fr

Δείτε και αυτό:

Το εθελοντικό «κούρεμα» μετατρέπεται σε υποχρεωτικό και οδηγεί σε ανεξέλεγκτη χρεωκοπία

H σύγκρουση των ιδιωτών πιστωτών με το ΔΝΤ, που επιμένει σε γενναίο «κούρεμα», οδηγεί την εθελοντική διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του PSI σε μια υποχρεωτική διαδικασία «κουρέματος», που θα προσγειώσει την Ελλάδα στην κατηγορία «default», σηματοδοτώντας το πρώτο πιστωτικό γεγονός στην Ευρωζώνη.

Οι εξελίξεις αυτές τείνουν να οδηγήσουν στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας της Ευρωζώνης και την «ιστορική και σωτήρια» για την Ελλάδα Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, όπως ακριβώς συνέβη λίγους μήνες νωρίτερα με την… εξίσου «ιστορική και σωτήρια» Συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Το διεθνές οικονομικό σύστημα περιμένει κάποιας μορφής ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στο πρώτο δίμηνο ή ακόμη και μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία το Μάρτιο, αν οι Ευρωπαίοι αποσύρουν τις χρηματοδοτήσεις τους και μείνουν ακάλυπτα τα ομόλογα 14,4 δισ. ευρώ που λήγουν αυτόν τον μήνα.

H διαπραγμάτευση για το εθελοντικό PSI οδηγείται ολοταχώς σε αδιέξοδο, εξ΄ου και η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών .

Η κυβέρνηση ήδη έχει δώσει γη και ύδωρ στους πιστωτές, αποδεχόμενη έκδοση νέων ομολόγων με βάση το αγγλικό δίκαιο, εξίσωση δικαιωμάτων των ιδιωτών πιστωτών με το EFSF αλλά και την πρόταση των ιδιωτών για αρκετά «τσιμπημένο» επιτόκιο στα νέα ομόλογα (5-6%).

Παρά ταύτα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρενέβη καταλυτικά στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας με επιμονή ότι, αν οι ιδιώτες δεν αποδεχθούν επιτόκιο της τάξεως του 4% στα νέα ομόλογα, δηλαδή ένα «κούρεμα» πάνω από 70% σε όρους παρούσας αξίας των ομολόγων, θα προβάλει βέτο στη συμφωνία κυβέρνησης – πιστωτών επειδή δεν θα διασφαλίζεται ότι το χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails