Ο γερμανόφιλος υποτιθέμενος Πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στην ιδιαίτερη του πατρίδα και στις πρώτες του δηλώσεις στο δημαρχείο της Καλαμάτας τόνισε: «Καλώ όλους τους δοσίλογους Έλληνες να είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά. Να κρατήσουν ψηλά την σημαία του αγώνα. Αγωνιζόμαστε για να …παραμείνει η χώρα σε κρίση».
«Τώρα είναι η Γερμανία που μετράει και τίποτα άλλο. Και είμαι βέβαιος, ότι με τη βοήθεια της Παναγιάς, θα κερδίσουμε. Μία Μάχη δύσκολη, ανηφορική, δύσβατη, με συνεχείς αναταράξεις, αλλά θα την κερδίσουμε»,
Πρώτο νέο βήμα είναι να καταργήσουμε όλες τις πρόωρες συντάξεις για να αναγκάσουμε τους Έλληνες να ψοφήσουν στην δουλειά, περιμένοντας την… σύνταξη. Δεύτερο βήμα θα είναι να τις καταργήσουμε τελείως, και ας κόψουν τον λαιμό τους.
Οι προτάσεις που έχουμε συζητήσει για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι οι εξής:
1) Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη. Συγκεκριμένα θα απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση στο 65ο έτος, μέτρο που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους. Σήμερα οι ασφαλισμένοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημέρες εργασίας).
2) Η επίσπευση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας, ώστε οι ανατροπές να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015 όπως προβλέπεται σήμερα. Σε μία τέτοια περίπτωση η σύνταξη θα καταβάλλεται στα 65 (με 20 έτη ασφάλισης όπως ήδη αναφέρθηκε) ή εναλλακτικά στα 60, αλλά με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο του μέτρου
Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει όσους θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία, τους εργαζόμενους στα βαρέα αλλά και σημαντικό μέρος των γυναικών (π.χ. ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, στα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στο ΕΤΑΑ).
Θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πενταετία επιπλέον δουλειάς - Μεγάλοι χαμένοι όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας από το '83 έως και το '92
Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1983 έως και το 1992. Σε περίπτωση που δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές είτε στα όρια ηλικίας είτε στα χρόνια ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι που θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 με 15ετία θα πρέπει να δουλέψουν πέντε επιπλέον έτη για να φτάσουν τα 20 χρόνια ασφάλισης. Παράλληλα, σε περίπτωση που περάσει η «επίσπευση» των αλλαγών από το 2015 στο 2013, οι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από ένα έως οκτώ χρόνια.
Μεταξύ άλλων θα επηρεαστούν ασφαλισμένες στο ΙΚΑ (που αποχωρούν με 4.500 ή με 10.000 ημέρες), εργαζόμενες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θέλουν να αποχωρήσουν με 25ετία, αλλά και ασφαλισμένες στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου