Μια ημέρα μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών, απ' όπου προέκυψε ότι περίπου 2.500 συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν παρουσιάστηκαν στην απογραφή, όπως επίσης ότι άλλοι 2.000 θανόντες δηλώθηκαν περίπου 6 μήνες μετά από το θάνατο τους, η Διεύθυνση των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ ανακάλυψε ότι 2 σπείρες δρούσαν ανενόχλητες εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπεξαιρώντας συντάξεις πεθαμένων συνταξιούχων του Δημοσίου.
H μια συμμορία από τον Οκτώβριο του 2011 έως το Μάρτιο του 2012, δηλαδή σε ένα μόλις 6μηνο, είχαν "βουτήξει" 479 χιλιάδες ευρώ, προωθώντας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, συντάξεις θανόντων. Η δεύτερη, 3μελής και αυτή, αποτελούμενη από 2 γυναίκες και το σύζυγο μιας εξ αυτών, δρούσε για μια ολόκληρη 7ετία αλλά μάλλον πιο... κομψά, αν αναλογιστεί κανείς ότι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς βρέθηκαν μόλις 68 χιλιάδες ευρώ, από την υπεξαίρεση συντάξεων πεθαμένων.
Συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, πέντε γυναίκες και ένας άνδρας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δύο ξεχωριστές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, απάτη και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Στους συλληφθέντες της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνονται μία 59χρονη συνταξιούχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), μια 57χρονη πρώην υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας, καθώς και άλλη μία 54χρονη ημεδαπή. Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνονται μία 46χρονη υπάλληλος (σε αργία) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο 51χρονος σύζυγός της και μία 42χρονη ημεδαπή.
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από το μήνα Οκτώβριο του 2011, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική της δράση ανέρχεται σε 479.922 ευρώ.
Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας, του σχεδιασμού και του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν, τους είχαν ενεργοποιήσει και τους χρησιμοποιούσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, διαπιστώθηκε ότι σε τέσσερις (4) τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε η 57χρονη πρώην υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., είχε καταβληθεί παράνομα το χρηματικό ποσό των 135.233,55 ευρώ, καθώς επίσης σε πέντε (5) λογαριασμούς που διατηρούσε η 54χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 344.688,53 ευρώ.
Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της 59χρονης συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας λευκός φάκελος, που περιείχε 14 φωτοτυπίες καταστάσεων σχετικά με καταβολές ποσών σε θανόντες συνταξιούχους και δύο καρτέλες θανόντων συνταξιούχων.
Η 2η εγκληματική οργάνωση :
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε συγκροτηθεί από το Φεβρουάριο του 2004, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική δράση της ανέρχεται σε 68.711,37 ευρώ.
Από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως και το Νοέμβριο του 2011, η 46χρονη -σε αργία- υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., χρησιμοποιώντας τον προσωπικό της κωδικό ή τον κωδικό συναδέλφου της, πραγματοποιούσε, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα θανόντων συνταξιούχων, αλλά και σε συντάξεις εν ζωή δικαιούχων, οι οποίες για διάφορους λόγους είχαν ανασταλεί. Στη συνέχεια, έδινε «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε ο 51χρονος σύζυγός της και η 42χρονη ημεδαπή.
Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, προέκυψε ότι ο 51χρονος σύζυγός της είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο με (24) διαφορετικές «εντολές» καταβολών είχε πιστωθεί το χρηματικό ποσό των 55.012,37 ευρώ. Επίσης, σε τραπεζικό λογαριασμό της 42χρονης ημεδαπής είχε καταβληθεί με τρεις διαφορετικές «εντολές» (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2012), το χρηματικό ποσό των 13.699,10 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου