Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Όλοι γύρω μας έχουν πετρέλαιο …εκτός από εμάς.


Η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε στις 30 Αυγούστου 2015 την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος στην ΑΟΖ της Αιγύπτου η οποία συνορεύει με την Κυπριακή- το κοίτασμα ZOHR.

Είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι τα κοιτάσματα της αν. Μεσογείου, δηλαδή αυτά νοτίου της Κρήτης, της Κύπρου, του Αιγαίου και του Ιονίου είναι πλέον όχι απλά αξιοποιήσιμα άλλα ικανά να ανατρέψουν την παντοκρατορία των Αράβων πετρελαιοπαραγωγών. Όμως εκκρεμεί η οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ που θα είναι και αιτία πολέμου. Όταν τα πάρουν στα χέρια τους οι Γερμανοί μέσω του ταμείου εθνικής περιουσίας ίσως γίνει κάτι.  Όποτε ας ξεχάσουμε προς το παρόν τα «ελληνικά πετρέλαια» και ας συγκεντρωθούμε στα υπόλοιπα. .  

Η τιμή του πετρελαίου συνεχώς πέφτει. Ο λόγος είναι η σύμπραξη ΗΠΑ -Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να χτυπήσουν την Ρωσική οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές υδρογονανθράκων.

Όμως υπάρχουν και άλλες πτυχές που μας διαφεύγουν. Η Σαουδική Αραβία βλέπει με τρόμο να στεγνώνουν τα κοιτάσματα της. Βέβαια ποτέ δεν το ανακοίνωσε αλλά εάν παρατηρήσει κανείς τις εξαγγελίες της Σαουδικής Αραβίας σε ότι αφορά τα ενεργειακά εύκολα καταλαβαίνει ότι μέχρι το 2030 τα κοιτάσματα της στεγνώνουν. Η Σαουδική Αραβία εισάγει σήμερα λαθραία πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος το οποίο έχει καταλάβει πετρελαιοπηγές του Ιράκ. Το πετρέλαιο αυτό το βαφτίζει Σαουδαραβικό και το ρίχνει στη αγορά πρώτον για να καλύψει την ένδεια της σε κοιτάσματα και δεύτερο για να αυξήσει την παραγωγή που φέρνει την πτώση των τιμών.

Ένας άλλος παράγοντας για την τεχνητή πτώση των τιμών από τους Άραβες είναι να καταστήσουν την εξόρυξη των Ελληνικών και γενικά Μεσογειακών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ασύμφορη. Τα κοιτάσματα αυτά για να εξορυχτούν με κέρδος πρέπει η τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται στα 60 δολ το βαρέλι και πάνω. Για τους Άραβες η πτώση των τιμών αποτελεί κόλαφο για την οικονομία τους αλλά τουλάχιστον εμποδίζουν άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ελλάδα να μπούνε στην αγορά. Η δε Αίγυπτος αποτελεί το κόκκινο πανί για τους Σαουδάραβες διότι παρόλο που αποτελεί μουσουλμανική σουνιτική χώρα έχει ξεφύγει από τα νύχια του ισλαμισμού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του πρώην προέδρου Μορσί ο οποίος χρηματοδοτούνταν από την Σαουδική Αραβία και ανετράπη από τον σημερινό κοσμικό πρόεδρο Αλ Σίσι.

Η Αίγυπτος είναι απαραίτητη στους Σαουδάραβες και Καταριανούς διότι ελέγχει την διώρυγα του Σουέζ την μοναδική δίοδο για την εξαγωγή αερίου με τάνκερ προς την Ευρώπη και Γερμανία.

Η Αίγυπτος όχι μόνο ξέφυγε από τους ισλαμιστές αλλά έχει συνταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας και σαν μην έφτανε αυτό τελευταία ανακάλυψε και τεράστια υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που απειλούν να καταστήσουν τους ''στεγνωμένους'' Σαουδάραβες από πετρελαιοπαραγωγούς σε απλό βενζινάδικο.

Ωστόσο πολύ δύσκολα οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά εφόσον η Σαουδική οικονομία παρουσιάζει ελλείμματα τα όποια μάλιστα επιδεινώνονται με τον πόλεμο στην Υεμένη.

Το δίλημμα των Αράβων είναι είτε η αύξηση των τιμών και η είσοδος σε μερικά χρόνια νέων παραγωγών όπως η Ελλάς και η Αίγυπτος είτε η τεχνητή διατήρηση των τιμών χαμηλά με καταστροφή της οικονομία της.

Υπάρχει βέβαια και η τρίτη εναλλακτική, ο γενικευμένος πόλεμος σε Μ Ανατολή με την αιγίδα των ΗΠΑ, πόλεμο που ήδη έχει αρχίσει με το Ισλαμικό Κράτος το οποίο έχει εισβάλει σε Ιράκ και Συρία. Το ισλαμικό κράτος χρηματοδοτείται από την Σαουδική Αραβία και Κατάρ και έχει ως στρατηγικό στόχο την μεταφορά του πολέμου στην Τσετσενία και στην Ευρώπη δια μέσω Ουκρανίας και βόρειας Αφρικής. Με τον πόλεμο αυτό τα υποψήφια πετρελαιοπαραγωγά κράτη θα ασχοληθούν με την επιβίωσή τους και όχι με την εξόρυξη η οποία απαιτεί σταθερότητα και επενδύσεις σε ειρηνικό περιβάλλον.

Πηγή: hellenicsunrise.gr
Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο Shorouk και αποτελεί την μεγαλύτερη ανακάλυψη στην περιοχή της Μεσογείου. Μάλιστα ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι ενδεχομένως να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αφού η ΕΝΙ πιστεύει πως δεν αποκλείεται να βρει επιπλέον γεωλογικές δομές στο ίδιο σημείο. Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο κοίτασμα της περιοχής ήταν το Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ, το οποίο έφτανε τα 22 tcf. η ΕΝΙ, της οποίας αποκλειστικά ανήκουν τα δικαιώματα στο συγκεκριμένο οικόπεδο, θα προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, προκειμένου να επιβεβαιώσει με ακρίβεια τα αποθέματα. Η Κυβέρνηση της χώρας, αναμένεται να ζητήσει ένα γρήγορο πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στη διαδικασία της παραγωγής το συντομότερο δυνατόν, λόγω και της ανεπάρκειας ΦΑ που αντιμετωπίζει σήμερα η Αίγυπτος. Δεν αποκλείεται αυτό να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2020, με τα αποθέματα να τυγχάνουν επεξεργασίας και υγροποίησης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της χώρας. Αξίζει απλά να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ κατέχει το 50% των μετοχών του τερματικού της Νταμιέττας, το οποίο σήμερα παραμένει κλειστό.
Το τι θα πάθει η Ιταλία που μέσω της ΕΝΙ έχει μεγάλα δικαιώματα στο υπερκοίτασμα εάν αποφασίσει με την Αίγυπτο να τα βγάλουν γρήγορα; To πρώτο μήνυμα της ήρθε σήμερα από την ΜΕΡΚΕΛ. Κάνε ψαλίδι στις καταθέσεις των Ιταλών, για να γλυτώσεις τις τράπεζες σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails