Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου της εταιρίας Cοsmote, για δύο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών
Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου της εταιρίας Cοsmote, για δύο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών αυτεπαγγέλτως, ύστερα από άρνηση της εταιρίας να κοινοποιήσει στοιχεία κατόχου κινητού σε βάρος του οποίου είχε γίνει καταγγελία για απειλητικά μηνύματα.
Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της απόκρυψης στοιχείων και αφορά τη μη παροχή στοιχείων κατόχου κινητού για την κοινοποίηση των οποίων είχε εκδοθεί παραγγελία από την Εισαγγελία.
Η εταιρία επικαλέστηκε, για την άρνηση της, τις Ανεξάρτητες Αρχές για τις Επικοινωνίες και τα Προσωπικά Δεδομένα, ενώ από την Εισαγγελία γίνεται επίκληση της Γνωμοδότησης Σανιδά, σύμφωνα με την οποία ακόμη και για πλημμεληματικές πράξεις οι εταιρίες υποχρεούνται να κοινοποιούν στοιχεία κατόχων κινητών και ηλεκτρονικών μέσων.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη δίωξη που ασκείται για υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης μέσω κινητών.
Η ανακοίνωση της COSMOTE
Η COSMOTE πληροφορήθηκε σήμερα από αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον της επειδή δεν ικανοποίησε αίτημα αστυνομικής αρχής για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Αναφορικά με το θέμα η εταιρεία σημειώνει τα ακόλουθα:
Το εν λόγω αίτημα δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας (Ν.2225/1994, Π.Δ. 47/2005 και Ν.3471/2006) η COSMOTE, όπως και όλοι οι υπόλοιποι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, είναι υποχρεωμένη να άρει το απόρρητο των επικοινωνιών μόνο για συγκεκριμένα ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα και με συγκεκριμένη διαδικασία (Εισαγγελική Διάταξη, Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου) που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ρητά ορίζει ότι στην έννοια του απορρήτου εντάσσονται τόσο το περιεχόμενο όσο και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας. Στην προκειμένη περίπτωση, το αίτημα που υποβλήθηκε στην COSMOTE αφορά στα πλημμελήματα της απειλής, εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμησης, που σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στα αδικήματα που αναγράφει ο νόμος. Επίσης πρόκειται για αίτημα αστυνομικής αρχής που δεν συνοδεύεται από Εισαγγελική Διάταξη ή Βούλευμα. Πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Σανιδά, (αρ. 9/2009), αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κρίνοντας τις διατάξεις του Π.Δ. 47/2005 ως «ανίσχυρες, αντισυνταγματικές και εκδοθείσες καθ’ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης», χωρίς ωστόσο να παράγει δίκαιο και να δεσμεύει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει ζητήσει από την COSMOTE να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η COSMOTE βρίσκεται μπροστά σε ένα νομικό αδιέξοδο όπου, ότι και να κάνει, θα κατηγορηθεί ότι παρανομεί, βρισκόμενη στο μέσο μιας νομικής διαμάχης μεταξύ αρχών και εξουσιών. Η εταιρεία τηρεί με απόλυτο σεβασμό και αυστηρότητα τη νομοθεσία αναγνωρίζοντας τόσο τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης του απορρήτου και της ασφάλειας της επικοινωνίας όλων των συνδρομητών της, όσο και την υποχρέωσή της να συνεισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου