Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Μήπως ήρθε η ώρα της απογαλάκτισης από το Αθηνοκεντρικό κράτος;




Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Καταλονία, μετά την απόφαση της Μαδρίτης να αναστείλει εν μέρει το αυτοδιοίκητο της περιοχής και να προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει βία ώστε να διασφαλίσει την τήρηση της συνταγματικής τάξης.
Η απόφαση αυτή, «δεν αφήνει καμία εναλλακτική λύση στη Βαρκελώνη πέραν του να κηρύξει την ίδρυση μίας νέας δημοκρατίας» δήλωσε στο Associated Press ο καταλανός αντιπρόεδρος Οριόλ Γιουνκέρας.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιζδεμόν αναμένεται να μιλήσει αύριο Πέμπτη στην τοπική Βουλή, ενώ προηγουμένως, ακύρωσε σχέδια για εμφάνισή του την Παρασκευή στην ισπανική Γερουσία, η οποία αναμένεται να επικυρώσει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας από την Μαδρίτη και την καθαίρεση της κυβέρνησής του.
Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, ο καταλανός ηγέτης έχει καλέσει σε σύσκεψη στενούς συνεργάτες του στην έδρα της τοπικής διοίκησης στην Βαρκελώνη. Το κόμμα του, το Junts per Si, φέρεται να του έχει ζητήσει την κήρυξη ανεξαρτησίας, αγνοώντας πλήρως τις αποφάσεις της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης. Την απόσχιση στηρίζει και το αριστερό κόμμα CUP, που στηρίζει την διοίκηση Πουιζδεμόν στην τοπική Βουλή.
Στη Σύνοδο της Ρώμης ο Τσίπρας αποδέχτηκε την ΕΕ των πολλών ταχυτήτων, δηλαδή την έξοδο από την αρχή της ενοποίησης των τοπικών οικονομιών. Μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων μέσα στην οποία θα αναπτυχθούν ημιαυτόνομες περιοχές με ειδικά προνόμια που θα αφορούν τις δαπάνες, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, το ασφαλιστικό κλπ.
 Αυτά τα οικονομικά σχήματα  θα αποκτήσουν και πολιτικό περιεχόμενο. Στην Ιταλία υπάρχουν ήδη 5 ημιαυτόνομες περιοχές και σύντομα θα προστεθούν και άλλες δύο (Βενέτο, Λομβαρδία). Στην Ισπανία, η Καταλονία που ήταν μία από τις αυτόνομες περιοχές της χώρας κάνει  προσπάθεια να αποσχισθεί, κάτι που φαίνεται να αφορά όλες τις περιοχές με αυτονομία.
Στην Ελλάδα επί ΓΑΠ δημιουργήθηκαν 13 περιφέρειες. Αυτές με βάση τις περιοχές που υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων μπορεί να φτάσουν τις 7 περιοχές. Βλέπετε είναι σημαντικό μια αυτονομημένη περιοχή να είναι πλούσια. Μακεδονία, Κρήτη, Ιόνια νησιά, Δυτική Θράκη, Πελοπόννησο και νησιά Ανατολικού Αιγαίου είναι γεμάτες με κοιτάσματα και μπορούν να επιβιώσουν από μόνες τους.
Φαίνεται ότι στο τέλος πολλές περιοχές της Ελλάδας θα αυτονομηθούν για να ζήσουν "καλύτερα". Το "κράτος" της Κρήτης ή της Θεσσαλονίκης μπορεί να θέλουν να  παίξει το ρόλο της bad bank και να φορτωθεί όλα τα χρέη των άλλων και που για να τα διαγράψει θα δώσει όλα της τα κοιτάσματα στους δανειστές αλλά μάλλον δύσκολο.
Δεν αποκλείεται να δούμε και τη δυνατότητα αυτονόμησης των ημιαυτόνομων περιοχών μέσα από νόμους που είναι το όνειρο του Φουχτελ και που θα γίνουν εμφανείς μετά την μελλοντική αναθεώρηση του ελληνικού συντάγματος. Οι αυτονομημένες περιοχές θα μπορούν εννοείται να γίνουν μέλη άλλων ευρύτερων διοικητικών δομών, που θα έχουν ισχυροποιηθεί στη γειτονιά μας

 

Σε ύψος ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος- έκθεση «βόμβα» του IIF για τη διεθνή οικονομία

Ψόφησε το μουλάρι της παγκοσμιοποίησης και δεν τραβά πλέον το κάρο.

Κάτι τρέχει με την Κίνα. Φόβοι για σκάσιμο της φούσκας και για παγκόσμιο γεωπολιτικό τσουνάμι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails