Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Παρ' ολίγον «Έλληνας Λεπέν»;


Οσοι ξαφνιάστηκαν από την ασυνήθιστη εμπάθεια που επέδειξε ο δήμαρχος της Αθήνας στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ασφαλώς δεν γνωρίζουν καλά τον Νικήτα Κακλαμάνη. Επηρεασμένοι από τα χαλαρά εξωτερικά του χαρακτηριστικά, δεν περίμεναν παρόμοια επίθεση κατά των πολιτών που αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση και εναντίον της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και του Αλέξη Τσίπρα.

Αλλά ο κ. Κακλαμάνης δεν έχει ποτέ κρύψει τις βαθιά συντηρητικές πολιτικές του απόψεις, που τον τοποθετούν στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, αυτό που καταλαμβάνει σήμερα το ΛΑΟΣ.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στην Αθήνα το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη υποστήριξε με πάθος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές τον κ. Κακλαμάνη, αφού βέβαια εξασφάλισε τη συμμετοχή δύο στελεχών του στο ψηφοδέλτιο: του τότε εκδότη της κομματικής εφημερίδας του ΛΑΟΣ «Α1» Θανάση Μυλωνόπουλου και της υπεύθυνης γυναικών του ΛΑΟΣ Βασιλικής Τσαμπιέρη. Η παρουσία των δύο στελεχών του ΛΑΟΣ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ειδικά επειδή συνδεόταν με πρόσφατα κρούσματα ακραίας ρατσιστικής συμπεριφοράς της «Α1», με πιο χαρακτηριστικό το αποκρουστικό σύνθημα: «Τον εβραίο κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς» (23/7/06). Ο κ. Κακλαμάνης δεν είχε αποκηρύξει τις αθλιότητες (βλ. Ιός, «Το πλυντήριο του κ. Κακλαμάνη», 23/9/06).

*Η ιδεολογική σύγκλιση Καρατζαφέρη - Κακλαμάνη είναι, βέβαια, πολύ παλιότερη. Ηδη από τότε που ήταν ακόμα μέσα στη Νέα Δημοκρατία και επιδίωκε να στήσει τη «Νέα Ελπίδα», μια οργάνωση, όπου θα στέγαζε τη «Χρυσή Αυγή», τους χουντικούς, τους βασιλικούς κ.λπ., ο κ. Καρατζαφέρης ξεχώριζε ως μόνο πολιτικά συγγενή του τον Νικήτα Κακλαμάνη: «Η Νέα Ελπίδα κάνει μια προσπάθεια να στεγαστεί το σύνολον της παράταξης. Είναι δουλειά του συνόλου των αντιαριστερών. Οποιοσδήποτε αισθάνεται έτσι, είναι καλοδεχούμενος. [...] Εγώ στον Νικήτα Κακλαμάνη δεν μπορώ να του πω ότι δεν αισθάνομαι συγγενής μαζί σου. Και, βεβαίως, αισθάνομαι συγγενής με τον Νικήτα Κακλαμάνη. Και βεβαίως αισθάνομαι συγγενής και με τον άλλον, ο οποίος είχε διωχθεί από το μεταπολιτευτικό καθεστώς. Είναι πάρα πολλοί αυτοί. Είναι το 7% της Παράταξης της Εθνικής που έφυγε και μετακόμισε στο ΠΑΣΟΚ».

*Αλλά η πιο αποκαλυπτική στιγμή στην πολιτική καριέρα του κ. Κακλαμάνη ήταν η παρέμβασή του στο συνέδριο της Πολιτικής Ανοιξης (ΠΟΛ.ΑΝ., 31/5-1/6/97), του θνησιγενούς εθνικιστικού κόμματος που συγκρότησε ο κ. Σαμαράς μετά τη σύγκρουσή του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε την «αυτονομία της Βορείου Ηπείρου», αδιαφορώντας, όπως είπε, για τις ταμπέλες που θα του βάλουν (δηλ. του ακροδεξιού), και είχε προβάλει το γνωστό αίτημα του «χώρου» ότι «πρέπει να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στο δικαίωμα για δουλειά, γι' αυτό θέση μας πρέπει να είναι δουλειά για όλους, πρώτα όμως οι Ελληνες και μετά οι ξένοι». Προανήγγειλε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός «ΛΑΟΣ», που το ονόμαζε «Πατριωτικό Λαϊκό Κοινωνικό Μέτωπο». Τις θέσεις αυτές τις αποκήρυξε ακόμα και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ενώ ο τύπος μιλούσε για έλληνα Λεπέν.

*Και για να μην θεωρηθεί ότι τα λέμε εμείς αυτά που είμαστε προκατειλημμένοι, παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» εκείνων των ημερών, εφόσον ο κ. Κακλαμάνης, όπως δήλωσε στην τελευταία του συνέντευξη, θεωρεί ότι ο «Ριζοσπάστης» «έχει πάντα καλή πληροφόρηση» και γι' αυτό τον επικαλείται: «Στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου οι εθνικιστικές και ρατσιστικές θέσεις που ανέπτυξε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ζήτησε την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, την προτεραιότητα των Ελλήνων έναντι των ξένων εργατών και πρότεινε τη συγκρότηση ενός "Πατριωτικού Λαϊκού Κοινωνικού Μετώπου". Αυτή η τοποθέτηση Κακλαμάνη έδωσε την ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά να εμφανιστεί ως ο μετριοπαθής ηγέτης που δεν υιοθετεί ακραίες θέσεις και ούτε συμφωνεί με την τοποθέτηση της ΠΟΛ.ΑΝ. στο χώρο της παραδοσιακής Δεξιάς. Πάντως ο Ν. Κακλαμάνης θα συνεχίσει να διατυπώνει τις δικές του διαφορετικές θέσεις, με τη φιλοδοξία να αναδειχτεί σε έναν δεύτερο πόλο μέσα στο κόμμα, καθώς διαπίστωσε ότι τα εθνικιστικά και τα ρατσιστικά του κηρύγματα είχαν απήχηση στο ακροατήριο του συνεδρίου» («Ριζοσπάστης», 3/6/97). http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails