Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Πάμε για κατάργηση των Παρελάσεων;


Λόγια της Αλκης Ζέη, πριν από δύο χρόνια περίπου, αναφορικά και με τις μαθητικές παρελάσεις,

«Οι μαθητικές παρελάσεις, που κληρονομήσαμε από τον Μεταξά, δεν έχουν νόημα. Πουθενά αλλού δεν γίνονται. Τη 14η Ιουλίου, οι Γάλλοι πολίτες βγαίνουν και χορεύουν στους δρόμους. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους γιορτής, πιο ζωντανούς. Ομως εμείς φανατιζόμαστε. Φοβόμαστε μη χάσουμε τη σημαία μας...».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

«Γελοιοποίηση αντί για μέθεξη»

«Τείνω να διαμορφώσω την άποψη ότι οι μαθητικές παρελάσεις στις εθνικές και τοπικές εορτές, όπως βλέπουμε να έχουν εξελιχθεί και να γίνονται, ουδέν εξυπηρετούν, δεν βοηθούν στη διατήρηση μνημών και δεν δημιουργούν ανάταση.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ

«Να γίνονται εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία»

«Η ιστορική συνείδηση και μνήμη αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για την επιβίωση και τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας ενός λαού ή / και έθνους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

«Εχουν κάτι από πασαρέλα αλλά και συντροφικότητα»

«Βαριόμουνα, από μικρός, να συμμετέχω σε παρελάσεις, αλλά και με γοήτευαν -εξάλλου ήταν μια ευκαιρία να φλερτάρουμε με τα κορίτσια των Θηλέων, που ανέβαζαν τη φούστα πάνω απ' το γόνατο και μας τρέλαινε η μοβ κλείδωση, τα κοντά λευκά καλτσάκια, η απαρχή των μηρών.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

«Μιλιταρισμός και εθνικοφροσύνη»

«Η απάντηση (θετική ή αρνητική) στο ερώτημα αν πρέπει να καταργηθούν οι παρελάσεις εξαρτάται από τον στόχο που εξυπηρετούν σήμερα οι σχολικές παρελάσεις στο πλαίσιο της αγωγής του πολίτη.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΡΟΣ

«Μόνο ανατριχίλα μου προκαλούν»

«Δεν μ αρέσουν καθόλου οι παρελάσεις. Για να κάνω σαφή τη θέση μου, τις βρίσκω φασιστικές.

Πηγή


6 σχόλια:

Sake είπε...

Δέν φταίνε κυρία μου οι παρελάσεις άν εμείς οι γονείς δέν φροντίζουμε νά τους αγοράζουμε τά κατάλληλα ρούχα. Χαιρόμαστε νά βλέπουμε τά παιδιά μας νά παρελαύνουν. Μπορεί εσάς νά μην σας αρέσει αλλά αρέσει στόν περισσότερο κόσμο.

Καί σας παρακαλώ νά σταματήσετε να βάζεται ετικέτες σε ότι δέν σας αρέσει.
Πήρατε μιά καραμέλα ¨ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ¨και δικαιολογείται τα αδικαιολόγητα.
ΕΛΕΟΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ...

Ixnos είπε...

Εαν δεν σας αρέσουν μην τα διαβάζεται δεν σας υποχρεώνει κανένας.Εξάλλου δεν είναι δικές μας δηλώσεις οπως βλέπεται.Εαν σας πείραξε το.. φασιστικό αποτανθήτε στον κύριο..ΧΑΡΟ

Κουρδιστό Πορτοκάλι είπε...

oι παρελασεις δεν απλα φασιστικες,ηταν ανεκαθεν μια ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.εχουν χασει πλεον καθε νοημα και δεν εχουν να προσφερουν καμια μορφωση ή ουσιαστικη γνωση...ως μαθητρια Λυκειου που ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ καθε χρονο να παρελασει(!),καταδικαζω την παρελαση ως πραξη δικτατορικη κ αν καποιος εχει αντιθετη αποψη ας μου δωσει εναν σοβαρο λογο να τον πιστεψω!"χαιρομαστε να βλεπουμε τα παιδια μας να παρευλανουν",αυτο δεν ειναι επιχειρημα..ως ποτε αυτο το κρατος θα αντιμετωπιζει τη νεολαια ως στρατιωτακια ή ρομποτακια του???η κα.Ζεη το λεει υπεροχα:"εμεις φανατιζομαστε"...γιατι δεν μπορουμε ως λαος να βρουμε νεους,ευχαριστους τροπους να γιορταζουμε κ να θυμομαστε γεγονοτα μεγιστης εθνικης αξιας?γιατι δεν χορευουμε κ μεις στους δρομους οπως οι Γαλλοι?γιατι δεν μαζευομαστε ολη η οικογενεια κ οι φιλοι να φαμε γαλοπουλα οπως οι Αμερικανοι?γιατι προσπαθουμε να ικανοποιησουμε τον αχορταγο εθνικισμο μας με ανουσιες πραξεις?αυτη ειναι η αποψη μ.ευχαριστω.

Sake είπε...

Κύριε ΙΧΝΟΣ. Η απάντηση δέν ήταν γιά σας καί σας παρακαλώ να με συγχωρέσετε άν το σχόλιό μου σάς πρόσβαλε. Δέν είχα τέτοια πρόθεση.
Δέν γνωρίζω πώς μπορώ νά απαντήσω στον κύριο ΧΑΡΟ ούτε ποιός είναι ο κύριος γνωρίζω. Σχολίασα το κείμενο, το οποιο είναι της ελευθεροτυπίας άν δεν κάνω λάθος.

Κυρία ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝη,
Ελπίζω νά μήν είσται πάντα αγανακτισμένη. Εγώ πιστέυω ότι όλοι (κράτος, καθηγητές, γονείς) προσέχουμε και αγαπάμε την νεολαία. Τώρα άν σε πειράζει νά σε ¨χαίρονται¨ οι γονείς σου, λυπάμαι.
Ὀσο για τις γαλοπούλες και τους χορούς δέν έσωσαν ουτε τους Αμερικάνους ούτε τους Γαλλους από τους δικούς τους ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΕΟΛΑΙΟΥΣ.
Ελπίζω νά χαμογελάς και να αφήσεις την αγανάκτηση γιατί είσαι νέα και δεν σου πάει. Σού εύχομαι (παρὸλο που αντέδρασες σὰυτο) να σε χαίρονται οι γονείς σου. Θά το καταλάβεις όταν γίνεις και εσύ μάνα.
Φιλικά

Ixnos είπε...

Δεκτές οι διευκρίνησεις.Ασφαλώς δεν συμφωνούμε σε ολα οσα γράφονται,αλλά πρέπει για λόγους δεοντολογίας να παρουσιάζωνται και οι όποιες "αντίθετες" με εμάς γνώμες για το καφτό θέμα των παρελάσεων.

Κουρδιστό Πορτοκάλι είπε...

κα. eleni_1996,
φυσικα και δεν ειμαι μονιμως αγανακτισμενη(αυτο θα ηταν παρανοια!).επισης,οι γονεις μου εχουν πολλους αλλους σοβαροτερους λογους να χαιρονται και να ειναι περηφανοι για μενα,οπως λ.χ. οι βαθμοι μου κ γενικοτερα η προοδος μου στο σχολειο,στις ξενες γλωσσες κλπ(εσεις,πιστευω,τα γνωριζεται εξισου καλα αυτα).το θεμα των παρελασεων με προβληματιζει αρκετα τα τελευταια 2 χρονια κ μπορω να πω πως παροτι δεν μου ασκηθηκε καποιο ειδος βιας ή βιαιου εξαναγκασμου,ολο αυτο με τις παρελασεις ειναι ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΜΟΥ,γι'αυτο εχω καθε δικαιωμα να αντιδρω κ να λεω την αποψη μου,ακομη και αν δεν αρεσει σε μερικους...το προσωπικο μου μηνυμα ειναι να βρουμε τροπους πιο κοντα στην ελευθερια και την ευτυχια για να θυμομαστε καποια σημαντικα γεγονοτα και οχι να κανουμε "μουντες" και ανουσιες παρελασεις..βρισκομαστε στο 2009 (!)..αυτα τα πραγματα επρεπε να καταργηθουν πολυ πιο πριν.μπορει ολο αυτο στ'αυτακια μερικων να ακουγεται ως μια αφελης δηλωση,αλλα για καποιους ειναι πραγματικα ενα ονειρο..σας ευχαριστω παντως για τις ευχες σας και να ειστε σιγουροι πως τα δικα μου παιδια θα εχουν ενα παραπανω λογο να χαιρονται γι'αυτο τον κοσμο..

Φιλικα

Related Posts with Thumbnails