Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Αυτοί θα μας τρελάνουν με τις «αντιφατικές» αποφάσεις τους


«Πέταξε» την ευκαιρία που της προσφέρθηκε η Ελλάδα να επιδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή «καθαρού» λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή με τεχνολογία κατακράτησης και αποθήκευσης άνθρακα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ρυπογόνος ΔΕΗ.

Πρόκειται για την τεχνολογία (Carbon Capture and Storage- CCS) που εφαρμόζεται ακόμη πειραματικά στην Ευρώπη και η οποία πρώτα δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα και εν συνεχεία το αποθηκεύει σε φυσικές γεωλογικές κοιλότητες, που στην Ελλάδα διαθέτουμε άφθονες.

Αν και οι Βρυξέλλες απευθύνθηκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση μέσα στο 2009, επί θητείας στο υπουργείο Ανάπτυξης του κ. Κ. Χατζηδάκη, καλώντας την να εκμεταλλευθεί σχετικό κοινοτικό πρόγραμμα που επιχορηγεί επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτρισμού, οι οποίες κάνουν χρήση της πολύ ακριβής αυτής τεχνολογίας, εκείνη δεν αξιοποίησε την ευκαιρία. Δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να χαθεί μία επιδότηση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ- όπως την υπολογίζουν οι ειδικοί- που θα αντιστοιχούσε στο 30% σχεδόν του συνολικού κόστους κατασκευής μιας τέτοιας μονάδας καθαρού λιγνίτη, ύψους περί το 1 δισ. ευρώ.

Σε αντιδιαστολή τώρα

«ΚΟΚΚΙΝΟ» στον λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια άναψε η νέα κυβέρνηση. Τα δύο αυτά καύσιμα θα παραμείνουν εκτός του μελλοντικού ενεργειακού μείγματος της χώρας, το οποίο θα στηριχθεί (εκτός φυσικά από τις ΑΠΕ) στο φυσικό αέριο και σε λιγνιτικές μονάδες καθαρού όμως άνθρακα, υψηλής απόδοσης.

Απόδειξη ότι η κάθε κυβέρνηση δουλεύει για διαφορετικά συμφέροντα .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails