Με το σχέδιο «Καλλικράτης» θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τη φυγή προς τις μεταρρυθμίσεις αμέσως μετά το Πάσχα στέλνοντας σαφή μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Το ογκωδέστατο νομοσχέδιο, περίπου 400 σελίδων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι νέοι χάρτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά την Κυριακή του Θωμά και το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου. Στόχος είναι το σχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε το φθινόπωρο οι εκλογές της αυτοδιοίκησης να γίνουν βάσει του νέου πλαισίου.
Όπως και αρχικά είχε προβλεφθεί, οι 56 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα αντικατασταθούν από τις 13 αιρετές περιφέρειες και οι 1.034 σημερινοί δήμοι και κοινότητες θα μειωθούν σε 370. Επίσης, προβλέπεται η θεμελίωση 7 Γενικών Διοικήσεων που θα αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει το Σύνταγμα.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» έχει βρει φανατικούς υποστηρικτές στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο λόγος είναι ότι η μεταρρύθμιση φιλοδοξεί να περιορίσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εξορθολογίσει το καθεστώς εργασίας σε αυτούς. Όπως προβλέπεται στο σχέδιο, τα 6.000 νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις περιορίζονται σε λιγότερες από 2.000. Ειδικότερα, σύμφωνα με το οριστικό σχέδιο, θα κλείσουν όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε κάθε νεοσύστατο δήμο θα επιτραπεί να διατηρήσει δύο, ένα για τις κοινωνικές και προνοιακές ανάγκες και ένα για πολιτιστικούς, αθλητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, τα ΝΠΔΔ δεν θα ξεπερνούν τα 740. Σε αναστολή λειτουργίας θα οδηγηθούν επίσης και οι περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ζημιογόνες ενώ πολλές ανενεργές. Κάθε δήμος στο εξής θα μπορεί να διατηρεί μια δημοτική επιχείρηση με κοινωφελή σκοπό.
Προσωρινά μόνο προβλέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν οι 46 μονομετοχικές ανώνυμες εταιρείες των δήμων, ενώ προς κατάργηση οδεύουν και οι 900 σχολικές επιτροπές.
Ο περιορισμός των δήμων και η μετατροπή των 56 νομαρχιακών σε 13 περιφερειακές αυτοδιοικήσεις θα σηματοδοτήσει ένα εκτεταμένο κύμα υποχρεωτικών μετατάξεων αλλά και κατάργησης θέσεων. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μετατιθέμενων υπαλλήλων θα ξεπεράσει τις 150.000 με 200.000. Σύμφωνα με αρχικές προβλέψεις, περίπου σε 35.000 συμβασιούχους που απασχολούνται στους δήμους δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις και οι ανάγκες θα καλυφθούν από το μόνιμο προσωπικό. Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου