Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Τα blogs τους χαλούν την σερβιριζώμενη σούπα?


Ερευνα για τα blogs και τη δημοσιογραφία

Όλοι βλέπουν τηλεόραση, κανείς δεν την εμπιστεύεται !
Το λέει το εύρημα από τη μεγάλη έρευνα της INTERVIEW Από το δείγμα της δομημένης έρευνας της interview, προκύπτει ότι την τηλεόραση την εμπιστεύεται, μόνο το ....1%.Η αλήθεια είναι ότι η τηλεόραση ΔΕΝ είναι από μόνη της αναξιόπιστη. Αυτό που την κάνει αναξιόπιστη είναι η αίσθηση της "εκτέλεσης συμβολαίων". Αυτό είναι που κάνει τους τηλεθεατές, να τους βλέπουν μεν, να τους σιχτιρίζουν δε! Η αίσθηση ότι, ούτε λένε, ούτε κάνουν αυτά που πιστεύουν, αλλά αυτά που εξυπηρετούν τους εργοδότες τους: ότι πληρώνονται για να εξυπηρετούν συμφέροντα. Πολύ ή αρκετά αξιόπιστη θεωρεί το 71% των ερωτηθέντων την ενημέρωση, που λαμβάνει από τα blogs, ενώ μόνο το 22% τη θεωρεί λίγο ή καθόλου αξιόπιστη. Το 79% θεωρεί ότι τα blogs αποτελούν ευκαιρία για τη συμβατική δημοσιογραφία και μόνο το 15% απειλή. Δηλαδή, οι ερωτώμενοι πιστεύουν πως τα «blogs» βοηθούν και αναπτύσσουν τη δημοσιογραφία παρά την υπονομεύουν. Το 55% συμφωνεί με την εφαρμογή των κωδίκων δεοντολογίας και από τα ενημερωτικά blogs, ενώ το 38% διαφωνεί.
Πρόκειται για αποτέλεσμα έρευνας, η οποία όμως διενεργήθηκε με αποστολή ερωτηματολογίου μέσω e-mail, και δεν καταγράφει ηλικία ή μορφωτικό επίπεδο των ερωτηθέντων.
"Σκοπός ήταν να καταγραφεί η άποψη της κοινής γνώμης, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η άποψη του μέσου χρήστη του ίντερνετ για τα blogs, λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων "Interview". Όπως προκύπτει, το 77% ενημερώνεται καθημερινά από τα blogs, το 56% επισκέπτεται blogs με ειδησεογραφική θεματολογία πολλές φορές τη μέρα, το 23% μία φορά την ημέρα, το 17% δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, το 3% δύο-τρεις φορές το μήνα και μόνο το 1% σπανιότερα. Το 47% εκτιμά ότι τα blogs είναι το πιο αξιόπιστο μέσο, το 27% οι εφημερίδες και το 18% θεωρεί ότι κανένα μέσο δεν είναι αξιόπιστο, το 5% θεωρεί αξιόπιστο το ραδιόφωνο και μόλις το 1% θεωρεία αξιόπιστη την τηλεόραση. Το 74% θεωρεί ότι τα blogs παρέχουν πιο άμεση πληροφόρηση, δεύτερη με 12% έρχεται η τηλεόραση, ακολουθεί το ραδιόφωνο με 11% και τέλος οι εφημερίδες με 2%.
Το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα blogs πλήττουν περισσότερο τις εφημερίδες, το 25% την τηλεόραση, το 5% το ραδιόφωνο και το 19% ότι σε κανέναν δεν προκαλούν ζημιά.

Το μεγαλύτερο AGGREGATOR ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ BLOGS,ΤΟ SYNC.GR, και έχει αυτή την στιγμή καταγεγραμμένα περίπου 50.000 blogs ενεργά. Λογικό είναι και κάποια από αυτά να είναι κρυφοδημοσιογραφων ,να υπηρετούν διάφορα κεντρα, κ.α. Αλλά αλλοίμονο εάν δεν υπήρχαν και αυτά τα φαινόμενα. Στο συντριπτικό όμως ποσοστό τους οι 50.000 είναι εραστές του διαδικτύου και αποτελούν τον βασικό πυρήνα ανεξάρτητης και μη αργυρώνητης ενημέρωσης. Το ποια είναι η σωστή και η λάθος είδηση είναι σχετικό. Ο πλουραλισμός είναι δημοκρατία. Επαφίεται στον πολίτη να κάνει τις επιλογές τους στην ενημέρωση - γνώμη - πληροφόρηση. Εμείς έχουμε ξαναπεί το ανεξέλεγκτο διαδίκτυο σε πολλούς χαλά την σούπα που σερβίρουν, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν πως αυτό δεν μπορούν να το σταματήσουν, απλά θα εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα. Ο κοσμάκης διψά για πραγματική ενημέρωση και γνώμη κι όχι κατευθυνόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails