Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι που απαρτίζεται από ένα ισχυρό λόμπι από αμερικανικές τράπεζες αλλά και βρετανικές που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν δημοπρασίες ελληνικών ομολόγων και σορτάρουν παράλληλα ελληνικά ομόλογα καθώς και από hedge funds. Σε αυτό το όργιο κερδοσκοπίας υπάρχουν funds που θέλουν να εξωθήσουν τα άκρα την κατάσταση τεστάροντας ακόμη και για τον αν πραγματικά υπάρχει μηχανισμός στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Όλη αυτή η κερδοσκοπία όμως κρατά ακόμη υψηλά τα spread. Το spread προ της συνόδου κορυφής ήταν στις 325 μονάδες βάσης και μετά την σύνοδο κορυφής βρέθηκε στις 346 μονάδες βάσης άρα επί της ουσίας η αποτρεπτικότητα του μηχανισμού βοήθειας στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν βοήθησε. Το μείζον ερώτημα που πρωτίστως πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί δεν μειώνεται το spread καθώς μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ , την απόφαση για την δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος και την παρέμβαση της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν θεωρητικά ευνοϊκότερες συνθήκες. Οι ξένοι δανειστές γνωρίζουν ότι το ελληνικό δημόσιο θα χρειασθεί να δανεισθεί επιπλέον 11,5 δις ευρώ τους επόμενους 2 μήνες. Είναι προφανές ότι θα συντηρήσουν τα spreads υψηλά για να κερδίσουν περισσότερα. Οι ξένοι διαμορφώνουν την τιμολόγηση και αυτό είναι γεγονός στα ελληνικά ομόλογα. Οι δανειστές στην Ελλάδα είναι αυτοί που σορτάρουν τα ομόλογα. Το παράδειγμα της Barclays είναι χαρακτηριστικό.
Η Barclays έχει δημιουργήσει μια μεγάλη short θέση στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό το γνωρίζει το ελληνικό δημόσιο και παραδόξως η Barclays ήταν ανάδοχος της δημοπρασίες των 10ετών ομολόγων.
Όμως κατά παράδοξο τρόπο η Barclays ήταν αυτή που κάλυψε μέρος της δημοπρασίας των 20ετών που υλοποιήθηκε ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ομόλογα οι short. Από τα 390 εκατ ευρώ η Barclays κάλυψε πάνω από 140 εκατ ευρώ. Η στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ομολόγων είναι τόσο ακραία που αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή. Συγκεκριμένα ένα fund αναζητώντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία έχει σορτάρει έφθασε να πληρώνει επιτόκιο έως -16% σε τράπεζα ώστε να την δελεάσει και να τις πουλήσει ελληνικά ομόλογα για να κλείσει εν συνεχεία τις short θέσεις. Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να είναι ακραία αλλά καταδεικνύουν το μέγεθος της στρέβλωσης. Τώρα τα επιτόκια της αγοράς βρίσκονται στο -4% δηλαδή ένα fund δίνει ρευστότητα για να πάει ομόλογα με επιτόκιο -4% χάνει κεφάλαιο δηλαδή. Έχει δημιουργηθεί ένα σκληρό μπλοκ αμερικανικών τραπεζών που σορτάρουν την αγορά και είναι η J P Morgan, Citigroup, Morgan Stanley και Goldman Sachs. H ομάδα αυτή είναι ξεκάθαρο ότι ακολουθεί σκληρή γραμμή κερδοσκοπίας στην Ελλάδα. Η κατάσταση στα ομόλογα της Ελλάδας όμως έχει προκαλέσει και άλλου είδους παρενέργειες.
Π.χ. υπάρχουν γερμανικές και βρετανικές τράπεζες που έχουν δανείσει ελληνικές τράπεζες έναντι ομολόγων και οι ξένες τράπεζες ζητούν να επιστρέψουν τα ομόλογα και να πάρουν την ρευστότητα τους πίσω δηλαδή θέλουν να σπάσουν πρόωρα την συμφωνία.
Για να δελεάσουν προσφέρουν 50 με 55 εκατ ευρώ bonus στις ελληνικές τράπεζες. Υπάρχουν funds γεγονός λίγα τα οποία ακολουθούν ακραίες τακτικές. Προσπαθούν να τεστάρουν τις αντοχές της Ελλάδος και να τεστάρουν αν όντως υπάρχει μηχανισμός οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.
Η ομάδα αυτή των fund είναι η πιο επικίνδυνη. To επόμενο διάστημα το spread θα μπορούσε να κινηθεί σε ένα εύρος στις 260-280 μονάδες βάσης με βάση το καλό σενάριο και μεταξύ 360-400+ μονάδες βάσης με βάση το κακό σενάριο.
Το spread θα αρχίσει να μειώνεται όταν η Ελλάδα δείξει στις αγορές ότι μειώνονται οι δανειακές τις ανάγκες και όταν το πρόγραμμα σταθερότητας αρχίζει να αποδίδει.
news@bankingnews.gr
«Δεν έχω οξυγόνο»: συγκέντρωση και στις Βρυξέλλες, για τα θύματα των Τεμπών
-
Μία μέρα πριν την μεγάλη συγκέντρωση στις κεντρικές πλατείες των πόλεων
όλης της Ελλάδας για το δυστύχημα των Τεμπών (26/01/25), οι Έλληνες των
Βρυξελλών θ...
Πριν από 28 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου