Την… επέλαση μιας στρατιάς ανεμογεννητριών έρχεται αντιμέτωπο το νησί της Κρήτης, αφού τα λαμόγια έχουν βάλει στο μάτι όλες τις βουνοκορφές της από τα λασιθιώτικα όρη έως τη χερσόνησο Ροδωπού στα Χανιά. Την ίδια στιγμή, οι ντόπιοι αισθάνονται ότι δεν προωθούνται στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για παράδειγμα οι αγρότες με τα φωτοβολταϊκά. Ο όμιλος Κοπελούζου, έχει μπει δυναμικά στις επενδύσεις ΑΠΕ στην Κρήτη, και έχει αρχίσει να δρομολογεί στο νησί ένα μαξιμαλιστικό σχεδιασμό, έχοντας ήδη καταθέσει αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση 40 αιολικών πάρκων και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Στον επενδυτικό σχεδιασμό για τα αιολικά πάρκα ο όμιλος συνεργάζεται με τον Όμιλο Σαμαρά στον οποίο ανήκουν δύο εργολαβικές εταιρίες η Διεθνής Κατασκευαστική και η ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΕ. Ο Όμιλος Κοπελούζου συγκροτήθηκε το 1970 επί χούντας, και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και διανομή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στην κατασκευή της αναγκαίας υποδομής Φυσικού Αερίου, στην κατασκευή μονάδων παροχής ενέργειας (υδροηλεκτρικών, λιγνιτικών και Φυσικού Αερίου), μονάδων συμπαραγωγής, καθώς και στην κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων. Επιπλέον, ο Όμιλος συμμετέχει σε έργα μεταφορών, διαχείρισης αεροδρομίων, διαχείρισης απορριμμάτων και ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας.
Το «φλέρτ» του Ομίλου Κοπελούζου με τις ενεργειακές πηγές του νησιού και το επενδυτικό του ενδιαφέρον έχει αρχίσει να διχάζει τις τοπικές κοινωνίες. Οι πρώτες οξείες αντιδράσεις έρχονται από τα Χανιά. Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να ακονίζουν τα ξίφη τους, ο επιστημονικός κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις, έχοντας ήδη εναντιωθεί στην προοπτική να εγκατασταθούν και στις 36 βουνοκορυφές της Κρήτης αιολικά πάρκα. «Πρέπει να υπάρξει μέτρο και σοβαρός περιβαλλοντικός σχεδιασμός. Δεν μπορεί να μετατραπεί όλη η Κρήτη σε αιολικό πάρκο» .Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Τα αιολικά πάρκα μπορεί να μην καίνε πετρέλαιο αλλά δεν παύουν να αποτελούν μια βιομηχανική εγκατάσταση. Χρειάζονται υποδομές, εκτάσεις, δρόμους, περιβαλλοντικά, το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Ο ίδιος προβλέπει: «Δεν θα υπάρχει ζωτικός χώρος για την πανίδα, οι επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα ανυπολόγιστες. Επιπλέον, θα «τρώμε» καμπάνες από την Ε.Ε., θα μειωθεί η οικολογική αξία των περιοχών μας και δεν θα μπορούμε να διεκδικούμε προγράμματα αγροτουρισμού, ΟΠΑΑΧ και leader» .«Με την κατάληψη των βουνοκορυφών θα αφανιστούν τα βοσκοτόπια, το πεδίο του Πρωτογενή μας τομέα θα συρρικνωθεί» σημειώνει ο βιολόγος-ερευνητής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Σταύρος Ξηρουχάκης. Πρόσφατα, στα Χανιά, σε ειδική συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Χανίων, παρουσία του κ. Βαλτή, δόθηκε το πράσινο φως για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε συγκεκριμένα σημεία του νομού. Mε επιστολή τους οι κάτοικοι Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα κηρύσσουν τον… ανένδοτο αγώνα,
Λένε χαρακτηριστικά ότι στην επιστολή τους ότι κάνουν ότι μπορούν, για να νομιμοποιήσουν ένα γιγαντιαίο έργο που θα καταστρέψει 36 βουνοκορφές της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένου του Αποπηγαδιού.
Επί παλιάς χούντας έκανε την εταιρία του, και επί …νέας χούντας παίρνει την ΚΡΗΤΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου