Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Για το καλό μας ...μεγαλώνει το κοπάδι..


Μέγαρο Μαξίμου «μαμούθ» δημιουργείται υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την Προεδρία της Κυβέρνησης που συστήνεται, η οποία θα απασχολεί συνολικά 470 εργαζομένους!

Ναι μεν η κυβέρνηση επιθυμεί να συρρικνώσει το κομματικό κράτος και να περιορίσει το προσωπικό, ωστόσο με την Προεδρία που δημιουργείται με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, στην οποία επί της ουσίας μεταβιβάζεται η ευθύνη για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, όλες οι εξουσίες συγκεντρώνονται στον πρωθυπουργό Κούλη.

Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, θα γίνεται η στελέχωση των θέσεων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, προκαλώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο θα δημοσιοποιούνται οι προσλήψεις του προσωπικού.

Συγκεκριμένα:

Η Προεδρία, όπως αναφέρεται με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, θα απασχολεί 470υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 100 μετακλητοί, οι 30 αποσπασμένοι και οι 340 οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων (δημοσιογράφοι και άλλες ειδικότητες). Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ειδικής έκθεσης που συνοδεύει το επίμαχο νομοσχέδιο, το ετήσιο κόστος μόνο για τις 80 θέσεις στην Προεδρία θα ανέλθει σε 2.000.000 ευρώ.

Ακόμη, 128.000 ευρώ θα κοστίσουν οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς, και 77.000 ευρώ οι προϊστάμενοι γραφείων στην Προεδρία. Την ίδια ώρα, θεσπίζεται και επίδομα θέσης ευθύνης προϊσταμένων της διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης, το οποίο θα κοστίσει περί τα 66.000 ευρώ τον χρόνο.

Αίσθηση ομως προκαλεί και ότι, σύμφωνα με το άρθρο 30 του νομοσχεδίου, «για τις ανάγκες της Προεδρίας της Κυβέρνησης και εκτός από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 29 θέσεις, δύναται με απόφαση του πρωθυπουργού να ανατίθενται ειδικά καθήκοντα σε υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, παράλληλα με την άσκηση των κύριων καθηκόντων τους». Όπως αναφέρεται, δε, «με την απόφαση ανάθεσης καθορίζεται και επιμίσθιο, που δεν υπερβαίνει το 30% των αποδοχών τους».
Ποιοι υπάγονται:

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που ευαγγελίζεται  ο Κούλης  φαντάζει αν μη τι άλλο υπερσυγκεντρωτικό. Κι αυτό, διότι στην Προεδρία θα υπάγονται εφεξής η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η οποία έχει την ευθύνη, μεταξύ άλλων, και της ΕΡΤ και τον ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακόμα, στη νεοσύστατη υπηρεσία θα υπάγεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails