Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Άλλα δυο φιλέτα σε ΜΠΟΜΠΟΛΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ



Υψηλού ενδιαφέροντος τους δύο «βαρόνους» της χώρας, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που «άναψε πράσινο» για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΑΘ και την πώληση της ΛΑΡΚΟ.

Οι δύο διαγωνισμοί που θα διεξαχθούν φαίνεται ότι ήδη έχουν κριθεί υπέρ των ομίλων Μπόμπολα και Μυτιληναίου, πολύ πριν αποσφραγισθούν οι προσφορές.

Για την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και το 23% των μετοχών της, που θα διαθέσει σε στρατηγικό επενδυτή το Δημόσιο, η γαλλική Suez κατέρχεται στο διαγωνισμό από θέση ισχύος, αφού ήδη ελέγχει περισσότερο από 5% των μετοχών και έχει αναπτύξει πολύπλευρη συνεργασία, πολύ πριν τεθεί επίσημα το ζήτημα εισόδου στρατηγικού επενδυτή. Ο αντιπρόεδρος του γαλλικού ομίλου έχει δηλώσει ότι βρίσκεται «σε πολύ στενές επαφές» με τον όμιλο Ελλάκτωρ, για την από κοινού διεκδίκηση της ΕΥΑΘ,

Το ερώτημα που μένει είναι τι ακριβώς θα αγοράσουν οι στρατηγικοί επενδυτές. Η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΑ αφήνει πολλά ερωτηματικά, χωρίς να δηλώνεται ρητά ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης. Κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε πριν από μερικές εβδομάδες σε συνδικαλιστές της εταιρείας, ότι το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα.

Σε ότι αφορά την ΛΑΡΚΟ, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής νικελίου στον κόσμο, ο κ. Ευ. Μυτιληναίος είχε σπεύσει να εκδηλώσει ενδιαφέρον πολύ πριν συνεδριάσει η ΔΕΑ, για να «ανάψει πράσινο» στην ιδιωτικοποίηση. Παρότι θεωρείται πιθανό να εκδηλώσει ενδιαφέρον και η ελβετική Glencore για την κρατική βιομηχανία νικελίου, ο όμιλος Μυτιληναίου είναι με διαφορά ο επικρατέστερος διεκδικητής, καθώς γνωρίζει καλά το εγχώριο επιχειρηματικό «παιχνίδι» και είναι ίσως ο μόνος που θα μπορούσε να διευθετήσει τις διαφορές με την ΔΕΗ για τα τιμολόγια του ρεύματος –ανάλογο πρόβλημα, άλλωστε, έχει αντιμετωπίσει ο όμιλος Μυτιληναίου και σε σχέση με το Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails