Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Κόβεται ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα


Δραστική μείωση των μισθών με περικοπή των επιδομάτων και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ανασφάλιστη εργασία, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, απελευθέρωση των απολύσεων και επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας, είναι το πακέτο των νέων μέτρων που προωθεί η ΕΕ, σε αγαστή συνεργασία και συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις αφορούν κατά βάση στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και για το δημόσιο, θέτουν θέμα «άρσης της μονιμότητας» και «περικοπής όλων των επιδομάτων που ξεπερνούν το ύψος του καθιερωμένου βασικού μισθού».

Με βάση όλα τα παραπάνω, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζονται να προωθήσουν:

1. «Την παραπέρα μείωση (ρύθμιση) στους μισθούς του δημοσίου τομέα και την επέκτασή τους και στον ιδιωτικό τομέα με τις αποδοχές να συνδέονται με την παραγωγικότητα». Στο στόχαστρο μπαίνει η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αφού η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕ συνδέεται άμεσα με την σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.

2. «Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων και των συμβάσεων αορίστου χρόνου». Ουσιαστικά προωθείται η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο ακόμα και την απάλειψη του πενιχρού κατώτατου μισθού.

3. «Την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων με την άρση του ορίου του 2% συνδυασμένα με κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης μέσω τετραημέρου, ευέλικτων ωραρίων και απασχόληση χωρίς ασφάλιση για τους νέους». Πρόκειται για ξεθεμελίωμα κάθε εργατικού δικαιώματος, αφού όχι μόνο επιδιώκουν να δώσουν στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, αλλά ταυτόχρονα να απασχολούν για τρεις ή τέσσερις μέρες τους εργαζόμενους, για λιγότερες ή περισσότερες ώρες, ακόμα και ανασφάλιστους.

4. «Την προώθηση νόμων και ρυθμίσεων για την επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης για τους μερικώς απασχολούμενους, "ενοικιαζόμενους" εργαζόμενους, "μπλοκάκια" κ.ά.». Ηδη μέσα στον Απρίλιο, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που θα ενισχύει όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας.

5. «Την περικοπή των υπερωριών και αντικατάστασή τους με ρεπό στα οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα». Επί της ουσίας θα δίνεται στους πλουτοκράτες το δικαίωμα να ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους αφού δεν τους πληρώνουν την υπερωριακή εργασία και θα καρπώνονται ακόμα μεγαλύτερο τμήμα από την υπεραξία της εργατικής δύναμης.

6. «Άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και περικοπή όλων των επιδομάτων που ξεπερνούν το ύψος του καθιερωμένου βασικού μισθού». Η περικοπή του συνόλου των επιδομάτων βρίσκεται πάντα ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Οσο για την άρση της μονιμότητας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Θ. Πάγκαλος, την έχουν αφήσει ανοιχτή.

7. «Τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να αξιοποιούνται αποτελεσματικά τα κονδύλια από την ΕΕ». Να ενισχυθούν δηλαδή οι κρατικές υπηρεσίες ώστε να γίνεται ταχύτερα η προώθηση των κοινοτικών κονδυλίων (των χρημάτων των εργαζομένων) προς τους επιχειρηματίες.

Ολόκληρο το θέμα εδω

Για να δούμε ; όταν γίνει θα μείνουν και τότε αραχτοί στα σαλόνια τους οι «αδιάφοροι» πολίτες; Η θα αρχίσουν να σπάνε… πεζοδρόμια?





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails