Το "θα φορολογήσουμε τις offshore" ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά του ..μισθωτού και συνταξιούχου, που ψάχνουν εναγωνίως κακούς πλούσιους, για να πληρώσουν τα σπασμένα. Μόνο, που οι γνώστες αμφιβάλλουν...
Ας δούμε τι ισχύει και τι μπορεί να γίνει ή να μη γίνει:
Με αφορμή κάποιον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τις υπεράκτιες εταιρείες (off shore) άρχισε μια παραφιλολογία που δημιουργεί εντυπώσεις άσχετες με τη νομική πραγματικότητα. Ας δούμε πρώτα τι θα πει νομικά υπεράκτια εταιρεία. Είναι μια εταιρεία που ενώ είναι ελληνική, ολλανδική, κυπριακή κτλ. δεν δραστηριοποιείται στο κράτος της ιδρύσεώς της αλλά εκτός του κράτους αυτού. Π.χ. μια κυπριακή τέτοια εταιρεία ανοίγει γραφεία στην Αθήνα και κάνει εμπόριο στην Ελλάδα ή αγοράζει ένα ακίνητο. Και στις δύο περιπτώσεις θα φορολογηθεί κανονικά. Στην πρώτη περίπτωση (εμπορία) σαν να ήταν ελληνική εμπορική εταιρεία και στη δεύτερη (αγορά ακινήτου) σαν να ήταν φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα και είναι κύριος ενός ακινήτου. Σύγχρονες νομοθεσίες, όπως της Κύπρου, έφτιαξαν ένα σοβαρό νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ίδρυση π.χ. μιας κυπριακής εταιρείας που αποκλειστικά θα δραστηριοποιείται εκτός Κύπρου, την ονόμασαν υπεράκτια και της έβαλαν και έναν μικρό (4%) φόρο. Και άλλα κράτη προ και μετά της Κύπρου έκαναν το ίδιο. Η συζήτηση για το πώς θα φορολογηθούν οι offshore εταιρίες ή οι συναλλαγές με αυτές άρχισε στο πλαίσιο της ευρύτερης διαβούλευσης για τις αλλαγές στη φορολογία. Στο υπουργείο Οικονομικών καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων για φορολόγηση των εταιριών αυτών και των νομικών δυσλειτουργιών, που μπορεί αυτή να επιφέρει. Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι χαρακτηριστικό προς αποφυγή. Ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο όταν μια εταιρία είναι συνδεδεμένη καθ’ οιονδήποτε τρόπο με υπεράκτια τοποθεσία, τότε το κράτος φορολογεί και τα κέρδη, που μεταφέρονται με οποιονδήποτε τρόπο έξω, θεωρώντας τα δικά του, ακόμα κι αν δεν έχουν παραχθεί εκεί, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα συμβατότητας τόσο με το κοινοτικό δίκαιο, όσο και με διμερείς συμβάσεις. Να αυξηθεί – από το 3% στο 40% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου - ο ετήσιος ειδικός φόρος που καταβάλλουν οι offshore και άλλες εταιρίες για ακίνητα που έχουν στη χώρα μας, ώστε να γίνει ασύμφορη η καταχώρηση ακινήτων σε τέτοιου είδους εταιρίες. Πρόκειται, πάντως, για μέτρο, που επί της ουσίας δεν εφαρμόζεται και δεν έχει αποδώσει, αφού περιέχει σημαντικές εξαιρέσεις, αλλά είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Για το σκοπό αυτό, μελετάται η διενέργεια διασταυρώσεων, ώστε να εξακριβωθεί ποια ακίνητα είναι ιδιοκτησίας offshore εταιριών και δεν έχουν δηλωθεί.
ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ OFF-SHORE
Τι γινόταν μέχρι σήμερα;
Ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων των off-shore περιορίζονταν σε ένα 3% και δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια καταγραφής αυτών των ακινήτων. Δηλαδή, κανένας ουσιαστικός έλεγχος, καμία ουσιαστική φορολόγηση των off-shore. Πράγμα λογικό, από τη στιγμή που υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή συμμετείχαν σε off-shore…
Πώς αλλάζουν τα πάντα στην φορολόγηση των off-shore;
Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρίες από 3 σε 15%. Ενώ γίνεται και μία πολύ σημαντική προσπάθεια αποτύπωσης όλων αυτών των ακινήτων που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στο περιουσιολόγιο των φορολογικών αρχών.
Όταν ένα κράτος θέλει να είναι σοβαρό, δεν μπορεί να «τιμωρεί» με αυτόν τον τρόπο όσους εκμεταλλεύτηκαν τους νόμους για να φέρουν χρήμα στην χώρα. Διότι πέρα από τους παράνομους θα υπάρχουν και άνθρωποι που έφεραν και επένδυσαν λογω του ευνοϊκού νόμου που υπήρχε. Τώρα τι κάνουν οι εξυπνάκηδες τους τιμωρούν για αυτή την επένδυση, ζητώντας τους να καταβάλουν σε αυτό μέσα σε έξη χρόνια, την ολική αξία της «επένδυσης». Ποιος θα έρθει να επενδύσει πλέον σε τέτοιο ασυνεπές και ανορθόδοξο κράτος που άλλα μπορεί να λέει σήμερα, και άλλα αύριο; Δεν το βλέπουμε να προχωρήσει το θέμα της φορολόγησης των offshore με….15%,εάν συνυπολογίσουμε πως εάν υπάρχουν και κτήρια προς ενοικίαση πόσο θα πρέπει να μισθωθούν όταν το κράτος ζητεί αυτό το ποσοστό επί της αξίας τους το χρόνο; Με 20% ;και ποιος θα τα νοικιάσει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου