Τον γρίφο πως ένας υπάλληλος εφορίας, με έσοδα 50.000 ευρώ το χρόνο διαθέτει ακίνητη περιουσία που φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, προσπαθούν να λύσουν στο υπουργείο Οικονομικών. Από έναν πρώτο έλεγχο της ακίνητης περιουσίας όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι 70 υπάλληλοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία από 800 χιλ. ευρώ ως και 3 εκ. ευρώ. Οι υπάλληλοι αυτοί διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας κατά μέσο όρο 1.228.337 ευρώ και αντίστοιχα δηλούμενο εισόδημα κατά μέσο όρο 50.834 ευρώ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έλεγχο πόθεν έσχες. 234 υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζονται να ΜΗΝ έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση την περίοδο 2007-2008 ή δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους. Τους πρώτους 20 προϊσταμένους ΔΟΥ που δεν έπιασαν τους στόχους που τέθηκαν, “καρατόμησε” η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Οι συγκεκριμένες Εφορίες όχι μόνον δεν έπιασαν τους στόχους, αλλά εμφάνισαν επιπλέον καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων. Οι Δ.Ο.Υ. αυτές είναι: ΙΕ’ Αθηνών, ΚΑ’ Αθηνών, ΙΣΤ’ Αθηνών, ΚΒ’ Αθηνών, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α’ Θεσσαλονίκης, Δ’ Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α’ Καλλιθέας, Α’ Πατρών, Ρεθύμνου, ΦΑΒΕ Αθηνών, Μοσχάτου, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας και Α’ Περιστερίου.
Αρχίζουν 50 έρευνες κατά υπαλλήλων σε 31 Δ.Ο.Υ., 10 Τελωνεία, Σ.Δ.Ο.Ε., Π.Ε.Κ., Κτηματικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. «Λαδώθηκαν», ιδιοποιήθηκαν χρήματα αλλά ποινές που τους επιβλήθηκαν ισοδυναμούν με… χάδι! Πρόκειται για επίορκους εφοριακούς. Έγγραφη επίπληξη ήταν η… ποινή που επέβαλε το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανό σε εφοριακό με βαθμό Α’, ο οποίος ιδιοποιήθηκε 116,353 ευρώ, χρήματα που είχαν δώσει 371 πολίτες για να παραλάβουν τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους!
Προϊστάμενος τελωνείου υπέγραφε παράνομα εικονικούς εφοδιασμούς αλιευτικών σκαφών, εγκρίνοντας τη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης, και κέρδισε χρήματα εγκρίνοντας τη χορήγηση πετρελαίου χωρίς δασμούς σε βενζινοπώλες. Η ζημιά που υπέστη το δημόσιο από αυτή την πρακτική ήταν 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Τιμωρήθηκε με στέρηση αποδοχών για έξι μήνες.
Ιδιοκτήτης καταστήματος χρημάτισε διευθυντή Πολεοδομίας Αττικής, δίνοντάς του το ποσό τον 8.000 ευρώ προκειμένου να του «σβήσουν» τα πρόστιμα. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, η ποινή του ήταν πρόστιμο ενός μήνα αποδοχών.
Εφοριακός «τακτοποίησε» συγγενείς και φίλους, εμφανίζοντας στις φορολογικές τους δηλώσεις ανύπαρκτες δαπάνες, με συνέπεια να έχουν επιστροφή φόρου 25.022 ευρώ. Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν τρεις μήνες στέρηση αποδοχών.
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ατιμωρησίας που υπάρχει το δημόσιο είναι η περίπτωση προϊσταμένου στη ΔΟΥ της Καβάλα και ενός υπαλλήλου, που δεν έκαναν τον παραμικρό έλεγχο σε επιταγές, εντάλματα πληρωμής και στα γραμμάτια είσπραξης, ζημιώνοντας το ταμείο με 394.938 ευρώ. Ο μεν προϊστάμενος αθωώθηκε, ο υπάλληλος τιμωρήθηκε με υποβιβασμό ενός βαθμού.
Τώρα για να πούμε και του στραβού το …δίκιο. Οι εφοριακοί φταίνε οι, οι πολιτικοί που τους …δίδαξαν την ρεμούλα. Ξεχάσαμε το «χαμένο» ρεπορτάζ όπου υπήρχε η καταγγελία ότι πλήρωναν αδρά για την θέση του διευθυντού στις «καλές» και …πλούσιες Δ.Ο.Υ; Μόνο στον πλειστηριασμό δεν τις είχαν βγάλει. Για ποιο λόγο. Έτσι για… χόμπι;
Παρεμπιπτόντως με τα κλεμμένα τι θα γίνει ρε αρχικλεφταραδες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου