Η ατάκα του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών έγραψε : φοβάμαι τη δύναμη της Γερμανίας περισσότερο απ' ότι φοβάμαι την αδράνειά της.
πιθανόν να έχουμε ΕΕ των δύο ή και τριών ταχυτήτων. Με μαθηματική ακρίβεια η εξέλιξη αυτή θα χωρίσει την ευρωζώνη σε Βορρά και Νότο, και
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, η Χιτλερ-Μέρκελ και ο Πεταίν - Σαρκοζί έχουν ήδη επεξεργαστεί σχέδιο που προτίθενται να καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα, με σκοπό την συγκρότηση μιας ομάδας ισχυρών κρατών στα πλαίσια της ευρωζώνης. Θα ονομάζονται ''υγιείς χώρες'' και θα είναι το νέο κέντρο αποφάσεων και διοίκησης της Ευρώπης.
Μέλη αυτής της ομάδας της ευρωζώνης θα μπορούν να γίνουν όσα κράτη είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν:
(α) αυστηρά κριτήρια για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και
(β) τον έλεγχο του εθνικού τους προϋπολογισμού
Δηλαδή στη λογική της Σέγκεν , θα γίνει μια ζώνη δημοσιονομικής άρα και πολιτικής Ένωσης. Σε αυτή, με την Γερμανία κυρίαρχη, μπορούν να συμμετάσχουν όσοι είναι από τους 17 περίπου πλεονασματικοί ή οι «πρόθυμοι» σύμμαχοί της, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία, αλλά και η δεύτερη πρωτεύουσά της, το Παρίσι. Στη ζώνη αυτή θα εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες δημοσιονομικοί. Οι άλλοι ας κάνουν ότι θέλουν. Κίνητρο αυτής της γαλλογερμανικής κίνησης είναι η αβεβαιότητα για το αν και πότε θα αποφασιστεί από τα κράτη της ΕΕ η μερική αλλαγή της συνθήκης της Λισσαβόνας, όπως αυτή προτείνεται από Βερολίνο και Παρίσι. Κατ΄ ουσία μετ από αυτό, Τα συμμετέχοντα κράτη θα παραχωρήσουν την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους στο γερμανικό Διευθυντήριο, που θα συγκροτήσει το Βερολίνο και στην γραφειοκρατία της Κομισιόν, που θα ελέγχει το Βερολίνο. Μαζί με τους προϋπολογισμούς, τα κράτη θα παραχωρήσουν αυτόματα και την διάρθρωση και την στρατηγική των οικονομιών τους, άρα την ίδια τη λειτουργία των χωρών τους. Επειδή τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν χρέος πάνω από 60% που προβλέπετε ως όριο, θα γίνει σε κάθε χώρα ένα Fund, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία κάθε κράτους (γη, επιχειρήσεις, υποδομές), μαζί με το επιπλέον χρέος της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα το fund θα πρέπει να καλύψει χρέος της τάξης του 100% του ΑΕΠ, με σημερινή εκτίμηση που είναι επιπλέον του επιτρεπτού 60%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου