Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

235 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΟΒΙΑ ΠΟΙΝΗ ΣΕ 27 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ


*Εναρμονισμένη η απόφαση με την εισαγγελική πρόταση
*Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε ελαφρυντικά, έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις Την νύφη πλήρωσε Αλβανός που δεν συνελήφθη ποτέ
Εναρμονισμένη με την εισαγγελική πρόταση και σε κάποιες περιπτώσεις ηπιότερη, ήταν τελικά η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για τους 41 κατηγορούμενους της υπόθεσης του φακέλου «ΖΩΝΙΑΝΑ».
Το Εφετείο, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση ,στις 10 χθες το βράδυ, ανακοίνωσε την απόφαση του και μοίρασε συνολικά διακόσια τριάντα πέντε χρόνια και μια ισόβια ποινή σε 27 από τους 41 κατηγορούμενους ενώ οι υπόλοιποι 13 κρίθηκαν αθώοι.
Σχεδόν σε όλους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά γεγονός που ευνόησε πολύ περισσότερο κάποιους που κινδύνευαν με ισόβια τα οποία «έσπασαν» αλλά και τους υπόλοιπους των οποίων οι τελικές ποινές ήταν ήπιες.
Από τους 27 ενόχους μόνον οι 4 οδηγήθηκαν στις φυλακές καθώς για τους υπόλοιπους η έφεση που άσκησαν είχε αναστέλλουσα δύναμη και το εφετείο ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι αφού καταβάλλουν χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ εντός 5 ημερών.
Η ποινή των ισοβίων επιβλήθηκε σε έναν Αλβανό κατηγορούμενο που να σημειωθεί ότι από την ημέρα έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του, τον Νοέμβριο του 2007,μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί.
Από τους 27 κατηγορούμενους, οι 13 κρίθηκαν ένοχοι για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ,στους 11 απ' αυτούς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και δικάστηκαν σε 6 χρόνια κάθειρξης ο καθένας και στους 2 αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και δικάστηκαν σε 5 χρόνια έκαστος.
Δύο άτομα, όπως είχε προτείνει και ο εισαγγελέας, κρίθηκαν ένοχα για απλή συνέργεια εκ προθέσεως σε απόπειρες ανθρωποκτονίας δηλαδή εναντίον των αστυνομικών .Ο ένας για 5 απόπειρες και ο δεύτερος για 11 απόπειρες.
Η μεγαλύτερη ποινή, πλην του Αλβανού, επιβλήθηκε στον ένα εκ των κριθέντων ως ΄ένοχος για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας, κάτοικο Ζωνιανών , που κρίθηκε ένοχος επίσης για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία καθώς και 7 ακόμα κακουργήματα και 6 πλημμελήματα, έτσι ώστε το Δικαστήριο τον «φόρτωσε» με 126 χρόνια ποινή φυλάκισης(25 έτη εκτιτέα).
Σε τέσσερεις ακόμα νεαρούς επιβλήθηκαν ποινές πάνω από 10 χρόνια: Σε έναν 30 (25 εκτιτέα) ,στον δεύτερο 30 (25 εκτιτέα),στον τρίτο 21 χρόνια και 6 μήνες και στην τέταρτο, αδελφός του πρώτου 11 χρόνια. Η δικαστική αίθουσα ήταν γεμάτη από συγγενείς των κατηγορουμένων που καθόταν στο ακροατήριο αναμένοντας αγωνιωδώς την ετυμηγορία ενώ από την αίθουσα απουσίαζε η οικογένεια Λαζαρίδη .Ούτε ο πατέρας του βαριά τραυματία ειδικού φρουρού ,Στάθη, που επί έναν χρόνο παρακολουθούσε την δίκη, χθες δεν θέλησε να είναι παρών.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ 28 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ …..

Με ανακούφιση άκουσαν χθες στις 10 το βράδυ, οι 27 κατηγορούμενοι της δίκης Ζωνιανών, που κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, την απόφαση του Δικαστηρίου για το ύψος των ποινών τους. Σε γενικές γραμμές και ανάλογα με το μέγεθος των βαρύτατων κατηγοριών που αποδόθηκε κατά περίπτωση, η απόφαση ικανοποίησε τους περισσότερους και τους συνηγόρους τους. Ακόμα όμως και οι «βαρυποινίτες» ικανοποιήθηκαν εφ' όσον τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βιου και «ξεφορτώθηκαν αρκετά χρόνια από την πλάτη».
Στις φυλακές οδηγήθηκαν ελάχιστοι από τους 27 καθώς μόνο για τους 4 απ' αυτούς η έφεση δεν είχε αναστέλλουσα δύναμη. Για τους υπόλοιπους, το Δικαστήριο έδωσε την αναστέλλουσα δύναμη και αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι με τον όρο να καταβάλλουν εντός πέντε ημερολογιακών ημερών από 15.000 έως 20.000 ευρώ.
Η μεγαλύτερη ποινή, αυτή της ισόβιας κάθειρξης, επιβλήθηκε σε έναν Αλβανό ,για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών κατ'επάγγελμα και κατά συναυτουργία, που να σημειωθεί ότι από την ημέρα έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του, τον Νοέμβριο του 2007,μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί. Τα ναρκωτικά για τα οποία κρίθηκε ένοχος είναι η ποσότητα κοκαΐνης που είχε βρεθεί στην διάρκεια των ερευνών στα Ζωνιανά, για την οποία επίσης κρίθηκαν ένοχοι δυο ακόμα κατηγορούμενοι αλλά με το ελαφρυντικό που τους αναγνωρίστηκε ,γλίτωσαν τα ισόβια.
Για την ένοπλη επίθεση κατά των αστυνομικών ,στις 5 Νοεμβρίου 2007,το Δικαστήριο εναρμονίστηκε με την εισαγγελική πρόταση και έκρινε ένοχους δυο κατηγορούμενους για απλή συνέργεια εκ προθέσεως σε απόπειρες ανθρωποκτονίας .Ο ένας για 5 και ο δεύτερος για 11.
Από τους 27 ενόχους, οι 13 κρίθηκαν ένοχοι για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ,στους 11 απ' αυτούς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και δικάστηκαν σε 6 χρόνια κάθειρξης ο καθένας και στους 2 αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και δικάστηκαν σε 5 χρόνια έκαστος.
Αθώες κρίθηκαν όλες οι γυναίκες κατηγορούμενες της υπόθεσης, όπως είχε προτείνει και ο εισαγγελέας ενώ από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης απαλλάχτηκε ένα άτομο, σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που τον ήθελε ένοχο.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, είχε λάβει έκτακτα αστυνομικά μέτρα από τις 9 το πρωί και μέχρι του τέλους τηςδιαδικασίας.Ένστολοι και μονάδες ΜΑΤ βρισκόταν τόσο μέσα στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών όσο κι εξωτερικά του Δικαστικού Μεγάρου ενώ αυστηρότατος ήταν ο σωματικός έλεγχος όσων εισερχόταν στην δικαστική αίθουσα. Ωστόσο, δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο ούτε επικράτησε ένταση στην πολύωρη χτεσινή και τελευταία μέρα της πολύμηνης δίκης Ζωνιανών. Εξ άλλου η απόφαση ήταν τέτοια που ελάχιστη σχέση είχε με το σοβαρό κατηγορητήριο. Συνήγοροι της υπόθεσης δεν παρέλειψαν να δηλώσουν ότι το κατηγορητήριο κατέπεσε ή κατέρρευσε και στις αγορεύσεις τους επί των ελαφρυντικών έκαναν λόγο για υπόθεση στημένη για λόγους και σκοπιμότητες πολιτικές και επικοινωνιακές της τότε κυβέρνησης.
Ένταση προκλήθηκε μεταξύ εφετειακής έδρας και συνηγόρων, όταν ο εισαγγελέας στην πρόταση του επί των ελαφρυντικών για όσους κρίθηκαν ένοχοι για την εγκληματική οργάνωση ήταν αρνητικός και ανέφερε ότι ούτε στα μέλη της 17Ν.Δ δόθηκαν ελαφρυντικά. Ο δικηγόρος κατηγορουμένου Χ.Κ.,΄Ν.Μαυρομάτης, με αφορμή το παραπάνω, σχολίασε την απόφαση λέγοντας στο δικαστήριο ότι λειτούργησε ως Πρωτοβάθμιο ενώ σε σχέση με την απόφαση που αφορούσε τον εντολέα του και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας,, είπε ότι πρόκειται για νομική κατασκευή.
Ο εισαγγελέας για την άρνηση του στο ελαφρυντικό, δέχτηκε την φραστική δυσφορία και άλλων συνηγόρων.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ 28 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ

1.Perparin Rustemaj: Ένοχος για εγκληματική οργάνωση και ένοχος κατ έπάγγελμα και κατά συναυτουργία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
ΠΟΙΝΗ Ισόβια και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ
2.Χ.Κ.του Γ.: Ένοχος για: εγκληματική οργάνωση, απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατά συρροή κατά των 11 αστυνομικών: Ευσταθίου Λαζαρίδη, Χρήστου Παπαδάκη,Αθ.Μίχου,Νικ.Γουμενάκη,Ιωαν.Πανταγιά,Βας.Αθανασιάδη,Γ.Σώμη,Κ.Καλαιντζάκη,Σ.Παλιεράκη,Εμ.Πολυτάνου,Μ.Μπικάκη.
Επίσης ως αυτουργός αντίστασης από κοινού και για απλή συνέργεια διακεκριμένης κατά συρροή φθοράς πράγματος κοινής ωφελείας (τριών αστυνομικών οχημάτων),για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Ένοχος για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, κοκαΐνης και ινδικής κάνναβης κατ' έπάγγελμα και κατά συναυτουργία, εξακολουθητική πώληση και μεταφορά κατ' επάγγελμα ναρκωτικών ουσιών, για παράνομη οπλοφορία -οπλοχρησία, εμπόριο πυρομαχικών, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και απάτη.
ΠΟΙΝΗ:126 έτη (25 εκτιτέα) και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ.
3.Κ.Κ.του Γ:Ένοχος για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατά συρροή κατά πέντε αστυνομικών, των: Χρήστου Τσανακτσίδη, Θόδωρου Γώγου, Κων.Νικολαντωνάκη, Κων.Ζουβελέκη, Γεωρ.Σπετσωτάκη., για απλή συνέργεια σε αντίσταση και απλή συνέργεια σε διακεκριμένη φθορά ενός αστυνομικού οχήματος.
ΠΟΙΝΗ ΚΑΤΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ 21 έτη και 6 μήνες.
4.Μ.Κ.του Ι.: Ένοχος για εγκληματική οργάνωση ,κατοχή κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης και ινδικής κάνναβης, πώληση και εμπορία ναρκωτικών κατ επάγγελμα .
ΠΟΙΝΗ:30 έτη τα 25 εκτιτέα και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ

5.Π.Ζ.:Κρίθηκε ένοχος για εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική κλοπή Ι.Χ. από το Ηράκλειο στις 13/2/2007,απλή συνέργεια σε απόπειρα ληστείας από κοινού στις Γωνιές Μαλεβιζίου τον Μάρτιο του 2007,κατοχή ναρκωτικών από κοινού και κατ' επάγγελμα, καλλιέργεια ινδικής κάνναβης κατ έπάγγελμα ,κατοχή μικροποσότητας κάνναβης, κατοχή φυσιγγίων.
ΠΟΙΝΗ ΚΑΤΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ:30 έτη ,τα 25 εκτιτέα και 110.000 ευρώ χρηματική ποινή.
6.Θ.Ζ.Ένοχος για εγκληματική οργάνωση, για απλή συνέργεια στην κλοπή του ΑΤΜ Αγροτικής τράπεζας Κρουσώνα τον Αύγουστο του 2007,κακουργηματική κλοπή Ι.Χ. από το Γάζι τον Μάιο του 2007.
ΠΟΙΝΗ:11 έτη (αναστέλλουσα δύναμη η έφεση)
7.Ι.Κ.του Δ:Ένοχος για εγκληματική οργάνωση
ΠΟΙΝΗ 6 έτη (αναστολή)

8.Ε.Κ.του Γ.: Ένοχος για εγκληματική οργάνωση
ΠΟΙΝΗ 6 έτη (αναστολή)
9.Ε.Κ.του Ι.: Ένοχος για κατοχή ποσότητας 7 γρ.ινδικής κάναβης προς ιδίαν χρήση από μη τοξικομανή
ΠΟΙΝΗ 6 μήνες
10.Π.Κ.του Γ:Ένοχος για εγκληματική οργάνωση
ΠΟΙΝΗ 6 έτη (αναστολή)
11.Γ.Δ.Ένοχος για εγκληματική οργάνωση
ΠΟΙΝΗ:6 έτη (αναστολή)
12.Χ.Κ.του Σ:Ένοχος για εγκληματική οργάνωση. Ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου και μετεφηβικής ηλικίας.
ΠΟΙΝΗ:5 έτη (αναστολή)
13.Ε.Κ.του Δ.: Ένοχος για εγκληματική οργάνωση
ΠΟΙΝΗ:6 έτη(αναστολή)
14.Κ.Κ.του Γ: Ένοχος για εγκληματική οργάνωση
ΠΟΙΝΗ:6 έτη(αναστολή)
15.Σ.Κ.του Χ.: Ένοχος για εγκληματική οργάνωση
ΠΟΙΝΗ:6 έτη(αναστολή)
16.Ε.Π.του Α:Ένοχος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών από μη χρήστη
ΠΟΙΝΗ: 6 έτη (αναστολή)
17.Ε.Π.του Σ:Ένοχος κατοχής από κοινού ινδικής κάνναβης, παράνομη κατοχή όπλου και φυσιγγίων
ΠΟΙΝΗ:7 έτη και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ(αναστολή)
18.Σ.Π.του Σ.: Ένοχος κατοχής από κοινού ινδικής κάνναβης, παράνομη κατοχή όπλου και φυσιγγίων
ΠΟΙΝΗ:7 έτη και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ(αναστολή)
19.Σ.Π.του Σ: Ένοχος κατοχής από κοινού ινδικής κάνναβης, παράνομη κατοχή όπλου και φυσιγγίων
ΠΟΙΝΗ:7 έτη και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ(αναστολή)

20.Π.Κ.του Ν.: Ένοχος για κατοχή ινδικής κάνναβης 60,46 γρ. από μη εξαρτημένο, παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου, παράνομη κατοχή 17 φυσιγγίων.
ΠΟΙΝΗ:5 έτη και 6 μήνες (αναστολή)
21.Ε.Κ.:Ένοχος για πλαστογραφία και απάτη
ΠΟΙΝΗ:6 έτη
22.Σ.Λ.:Ένοχος για απόπειρα πλημμελημματικής εκβιάσεως
ΠΟΙΝΗ 3 έτη
23.Ε.Γ.:Ένοχος αγοράς από κοινού 116 γρ. ινδικής κάνναβης προς ιδίαν χρήση
ΠΟΙΝΗ:1 έτος
24.Ι.Δ.:Ένοχος εξακολουθητικής προμήθειας ινδικής κάνναβης για ίδια χρήση
ΠΟΙΝΗ:7 μήνες
25.Δ.Κ.:Ένοχος για απόπειρα αγοράς κάνναβης
ΠΟΙΝΗ:8 μήνες
26.Κ.Λ.Ένοχος για αγορά από κοινού ακατέργαστης κάνναβης προς ιδίαν χρήση
ΠΟΙΝΗ :1 έτος
27.Δ.Σ.:'Ενοχος για αγορά από κοινού 116 γρ.ινδικής κάνναβης προς ιδίαν χρήση
ΠΟΙΝΗ:1 έτος
Πηγή
http://paramythia.pblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails