Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Έτρωγαν με χρυσά κουτάλια οι μεγαλογιατροί στην Θεσσαλονίκη


Αποκαλυπτικά τα ευρήματα έρευνας του ΣΔΟΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς χειρουργών – ορθοπεδικών. Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντοπίστηκαν ποσά από 5 έως 31 (!) εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται καθηγητές της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αλλά και στελέχη και χειρουργοί μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, καθώς και ιδιώτες γιατροί, χειρουργοί σε μεγάλη ιδιωτική κλινική του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Εισαγγελικές και άλλες ελεγκτικές αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τις τραπεζικές καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των γιατρών και των στενών συγγενών τους.

Η άκρη του νήματος
Όσον αφορά την πρώτη υπόθεση, στα ίχνη των συγκεκριμένων γιατρών οδηγήθηκε το ΣΔΟΕ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία, όταν αποκαλύφθηκε ότι η «DePuy International», θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας «Johnson & Johnson», πλήρωνε μίζες σε γιατρούς νοσοκομείων με στόχο την προώθηση των προϊόντων της.
Οι έλεγχοι που ακολούθησαν έδειξαν ότι μεγάλα χρηματικά ποσά κατευθύνονταν από τα μαύρα ταμεία της θυγατρικής εταιρείας προς γιατρούς διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την καταβολή μίζας προς έλληνες γιατρούς ομολόγησε και ο φυλακισμένος σήμερα Robert John Dougal, στέλεχος της «DePuy International», ο οποίος ανέφερε μίζες ύψους τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ.
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στις ελληνικές κατάλογο με περίπου 250 ονόματα γιατρών, για περίπου 80 από τους οποίους προέκυψαν επιβαρυντικές ενδείξεις.

Ποιοι είναι
Σε αυτούς περιλαμβάνονται και τρεις ορθοπεδικοί της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το νυν διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Αναστάσιο Χριστοδούλου, τον προκάτοχό του Γιάννη Πουρνάρα και τον επικεφαλής της ορθοπεδικής στο «Γ. Γεννηματάς» Γιάννη Χριστοφορίδη. Εκτός όμως των τριών στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών και διωκτικών αρχών έχουν μπει επίσης άλλος ένας χειρουργός της ορθοπεδικής του «Παπανικολάου», ένα κορυφαίο στέλεχος της ορθοπεδικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» αλλά και χειρουργοί της ορθοπεδικής κλινικής στο «Ιπποκράτειο». Το σύνολο των επτά γιατρών ελέγχεται για παρανομίες που έχουν να κάνουν με εξωσυμβατικές προμήθειες ορθοπεδικού υλικού.
Εκτός των χειρουργών ορθοπεδικών στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπήκαν και γνωστοί χειρουργοί μεγάλης ιδιωτικής κλινικής, στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Από τον έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των γιατρών διαπιστώθηκαν καταθέσεις οι οποίες κυμαίνονται από 5 εκατ. μέχρι και 31 εκατομμύρια ευρώ στον καθένα, ποσά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τους μισθούς ή τα υπόλοιπα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις καταθέσεις έχουν σαφές αποτύπωμα στο εξωτερικό (κάποιες έχουν γίνει μέσω λογαριασμού στη νήσο The lsle of Man) και συνδέονται με μίζες της εταιρείας «DePuy International». Εντοπίστηκαν επίσης επαναλαμβανόμενες ισόποσες καταθέσεις, για τις οποίες διερευνάται εάν πρόκειται για «φακελάκια» που έπαιρναν από ασθενείς, τους οποίους χειρουργούσαν σε δημόσια νοσοκομεία. Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails