Η άσκηση εξουσίας στην Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Η εκτελεστική εξουσία σήμερα ασκείται με δύο διαφορετικά σχήματα ταυτόχρονα. Την διακυβέρνηση Παπανδρέου και την κυβέρνηση Παπανδρέου. Η πρώτη έχει μισοτυπική-μισοάτυπη μορφή και αποτελείται από μια μεγάλη «ομάδα» ξένων συμβούλων, ενώ η δεύτερη συγκροτείται πρωταρχικά από το υπουργικό συμβούλιο. Η διακυβερνητική ομάδα του Γιώργου, λοιπόν, χαράσσει πολιτική σε συνεργασία ασφαλώς με την τρόικα, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο του πρωθυπουργού αναλαμβάνει να υπογράψει τις αποφάσεις, να εξειδικεύσει κάποιες άλλες και να φροντίσει για την νομιμοποίησή τους στο εκλογικό σώμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση λειτουργεί ως σύμβουλος στην «διακυβέρνηση», μάλλον για να μην χαθεί εντελώς στην ξένη - γι' αυτήν - Ελληνική πραγματικότητα. Το διεθνές lobby που ρυθμίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ασφαλώς εκπροσωπείται από την τρόικα, επέδειξε στον κ. Παπανδρέου ένα ώριμο στέλεχός του, τον κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα (Tommaso Padoa-Schioppa) για να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών μας, ώστε να βοηθήσει στην επανένταξη της Ελλάδας στο διεθνές δανειοληπτικό σύστημα. Είναι αλήθεια ότι αυτό αποτελεί μάλλον μοναδικό φαινόμενο, αν όχι παγκόσμια, τουλάχιστον για την Ευρώπη. Όχι μόνον δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στις χώρες της ΕΕ, αλλά σε ότι αφορά στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ευρωζώνης υπό την επιτροπεία της τρόικας με όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία της γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους, η κίνηση αυτή για την πρόσληψη συμβούλου με αποστολή το lobbying στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στους διεθνείς επενδυτές, ακούγεται κατ’ αρχήν ανορθόδοξη. Ο κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, σύμφωνα με το βιογραφικό του υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόεδρος του αμφιλεγόμενου και φερόμενου να εμπλέκεται σε δραστηριότητες «αδελφοτήτων», think tank Νotre Εurope, ενώ από τον Οκτώβριο του 2007 ως τον Απρίλιο του 2008 ήταν πρόεδρος της ΙΜFC, της κορυφαίας επιτροπής παραγωγής πολιτικής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα, όμως, με την φημολογία που συνδέεται με το πρόσωπό του, ο άνδρας αυτός είναι επιφανές μέλος του δικτύου της παγκοσμιοποίησης που συγκροτείται από την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, το CFR: Council on Foreign Relation και την Trilateral Commission. Είναι, δηλαδή, ένας οραματιστής και βασικός διαμορφωτής της παγκόσμιας διακυβέρνησης με την νεοφιλελεύθερη, ασφαλώς, αντίληψη της οικονομικής ηγεμονίας.
Με την ένταξη αυτού του ανδρός στο (διακυβερνητικό) επιτελείο του Έλληνα πρωθυπουργού, η διακυβέρνηση Παπανδρέου φαίνεται να ολοκληρώνεται ως μορφή. Τώρα πλέον το πείραμα της διεθνούς ελίτ που διεξάγεται στην Ελλάδα, μοιάζει να προχωρά στο επόμενο - που δεν γνωρίζουμε αν θα είναι το τελικό - στάδιο. Άλλωστε η διακυβέρνηση δεν δίνει λόγο στον ελληνικό λαό, ούτε καν στην κυβέρνηση. Βεβαίως, ο κ. Σκιόπα δεν θα είναι μόνος. Θα συνοδεύεται από ένα μικρό επιτελείο συμβούλων, το οποίο θα λάβει την μορφή κυβερνητικού οργάνου με απόφαση του πρωθυπουργού. Πώς θα μπορούσε άλλωστε! Τόσοι πολλοί άνθρωποι φροντίζουν για την στρατηγική του … πειράματος που η παγκόσμια τάξη πραγμάτων (new world order) εφαρμόζει στη χώρα μας.
Τώρα το πώς εκτιμούν τα αφεντικά του Γιωργάκη πως μπορεί μια διαλυμένη χώρα να ανταπεξέλθει στις αυξημένες δανειακές της ανάγκες που έχει, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για την κρίσιμη περίοδο 2011-2015, υπολογίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ στα 313,4 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ένα τεράστιο ερώτημα.
Από αυτά τα χρήματα, μόνο τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ θα παρασχεθούν από τον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Τα υπόλοιπα ποσά η Ελλάδα πρέπει να τα αναζητήσει από τις διεθνείς αγορές στις οποίες θα βγει και πάλι με την ευχή να μην την «ρημάξουν τα spread» .
Όσον αφορά τις ανά έτος δανειακές ανάγκες της Ελλάδας αυτές υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ
Για το 2011 η χώρα έχει ανάγκη 55,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το 2012 τα δάνεια θα φτάσουν τα 57,9 δισ. ευρώ.
Το 2013 θα υποχωρήσουν στα 53,1 δις. ευρώ.
Το 2014 και το 2015 θα εκτοξευτούν σε 70,7 δισ ευρώ και 76,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Οι δανειακές ανάγκες της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 ανέρχονται στα 73,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου