Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Τα βαλιτσάκια της Ε.Υ.Π κάνουν …διπλοβάρδιες


Ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ έχει πάρει «φωτιά». Οι λεγόμενες «νόμιμες συνακροάσεις», δηλαδή οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε πραγματικό χρόνο από τον εβραϊκό υπερ-υπολογιστή της Κατεχάκη, αλλά και η άρση του απορρήτου των δεδομένων στις τηλεπικοινωνίες χιλιάδων πολιτών μέσω των στοιχείων κίνησης και θέσης που κρατούν οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, γίνονται πλέον καθημερινή αστυνομική πρακτική. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις των τηλεφωνικών αυτών παρακολουθήσεων δεν τηρούνται, όπως διαπιστώνει η ΑΔΑΕ, οι στοιχειώδεις κανόνες της τυπικής νομιμότητας!

Όπως προκύπτει από στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μόνο τον τελευταίο χρόνο (2009) υπερτριπλασιάσθηκαν οι νέες εισαγγελικές διατάξεις που επέτρεψαν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για άγνωστους λόγους «εθνικής ασφάλειας»! Είναι χαρακτηριστικό ότι την πενταετία 2004-2009, οι υποκλοπές και οι άρσεις απορρήτου σε όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών (όπως στοιχεία ομιλητών, θέση, διάρκεια κλήσης κ.ά.), με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια» εκτινάχθηκαν έξι φορές πάνω, σε σχέση με την κρίσιμη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων!

Διωκτικές αρχές και υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, εκμεταλλευόμενες τη σύγχρονη τεχνολογία από τη μία αλλά και την έλλειψη σαφούς και αναλυτικού θεσμικού πλαισίου από την άλλη, προχωρούν σε ανεξέλεγκτες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις χωρίς να τηρούν πάντοτε τις νόμιμες διαδικασίες.

Παραβιάζουν τους νόμους

Η ΑΔΑΕ καταγγέλλει ευθέως, άλλη μια φορά, πως οι εισαγγελικές και οι δικαστικές αρχές παραβιάζουν τους προβλεπόμενους από το νόμο κανόνες άρσης του απορρήτου.

Όλα συνηγορούν πως διολισθαίνουμε επικίνδυνα σ' ένα αστυνομικό κράτος καταστολής και επιτήρησης, στο οποίο οι στοιχειώδεις δικονομικοί κανόνες προστασίας των πολιτών δεν τηρούνται ούτε από τους υποτιθέμενους φορείς τους (αστυνομία, δικαστές). Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις διαπιστώσεις της Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων περί πλημμελών κανόνων ασφαλείας στα αρχεία κλήσεων όλων των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, δημιουργούν πλέον εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματική προστασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων όλων των πολιτών.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails