Στους 99 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των ασθενών του ταυτοποιήθηκαν με τον ιό του «Δυτικού Νείλου», ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 8. Από τους ασθενείς, οι 47 έχουν λάβει ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο και 41 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 10 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τρεις από τους ασθενείς δε χρειάστηκε καν να νοσηλευτούν. Στο μεταξύ, μετά την παραλαβή του αντιδραστήρα ξεκίνησαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι στις 2.000 φιάλες αίματος που είχαν δεσμευτεί προληπτικά. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 350 φιάλες με αρνητικά για τον ιό αποτελέσματα και μέχρι την Τρίτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και σε άλλες 100 φιάλες.
Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περιορισμένη χρηματοδότηση του προγράμματος για την καταπολέμηση των κουνουπιών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι το ύψος των κονδυλίων που διατέθηκαν φέτος φτάνει τα 1.948.000 ευρώ, ενώ το 2009 είχαν δοθεί για τον ίδιο σκοπό 1.910.000 ευρώ.
Παράλληλα, η Περιφέρεια τονίζει ότι μετά την εμφάνιση του προβλήματος με τον ιό του «Δυτικού Νείλου», η κυβέρνηση, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας και των τοπικών αρχών της Κεντρικής Μακεδονίας, χρηματοδοτεί με άλλα 300.000 ευρώ τη συνέχιση του Προγράμματος και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις (ακμαιοκτονίες κτλ.) για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Επίσης, οι ψεκασμοί φέτος ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου στην Κεντρική Μακεδονία, όπως κάθε χρόνο και με τις ίδιες παραμέτρους που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Πάνε να κουκουλώσουν το γεγονός των ελλιπών ψεκασμών, πετώντας στο..τραπέζι διάφορα ποσά. Σημασία εχει πως δεν έγιναν οι κατάλληλοι και ενδεδειγμένοι ψεκασμοί και για αυτό υπάρχει η έξαρση των κρουσμάτων, και όπως πάντα, κανένας δεν φέρει ευθύνη για τους τόσους αναίτιους θανάτους. Στο νομό Θεσσαλονίκης εφαρμοζόταν ένα μεθοδικό, αποτελεσματικό και καλά οργανωμένο πρόγραμμα ολοκληρωτικής εξόντωσης κουνουπιών…
Το σκανδαλώδες είναι ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν υπάρχει στο οπλοστάσιο της δημόσιας υγείας όχι επειδή δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, ή επειδή είναι πανάκριβο, χρονοβόρο ή δύσκολο στην υλοποίησή του… Δεν εφαρμόζεται επειδή το απαγορεύει η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!!! Αυτή είναι η αλήθεια, δυστυχώς…
Κάποιοι «αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες» του εν λόγω υπουργείου δεν εγκρίνουν το πρόγραμμα επειδή αυτό προβλέπει τη χρησιμοποίηση δύο νέων (φθηνότερων) φαρμακευτικών σκευασμάτων. Και όπως αντιλαμβάνεται μέχρι και ο πλέον αδαής, η μη έγκριση του νέου προγράμματος σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μονίμως τα παλιά, ακριβότερα και λιγότερο αποτελεσματικά φάρματα, σαν σε καθεστώς μονοπωλίου… Σα να μιλάμε για ένα κλειστό επάγγελμα, που δεν αφήνει νέα προϊόντα να μπούνε στην αγορά… Οι ειδικοί τονίζουν ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν θα ήταν δυνατό να καλύψει τον κίνδυνο επέκτασης μολυσματικών ασθενειών, όπως του «ιού του Δυτικού Νείλου», που εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Απαιτείται ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ολοκληρωτικής Αντιμετώπισης, που θα εξουδετέρωνε τα κουνούπια σε ακμαία φάση. Στη φάση δηλαδή που αυτά μεταδίδουν ιούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου