Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Συνεχίζουν να σκοτώνουν με το εξασθενές χρώμιο


Πάνω από 150.000 άνθρωποι πίνουν νερό μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο. Το σύνδρομο του Ασωπού επεκτείνεται στην Εύβοια και απειλεί ακόμη περισσότερους Ελληνες, καθώς στις περιοχές αυτές γίνεται καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων..

Tο πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από πέντε χρόνια στον Ασωπό (χωρίς να αλλάξουν και πολλά έως σήμερα). Τώρα το ίδιο συμβαίνει και στην Εύβοια. Ευθύνη για αυτό έχουν κυρίως εταιρείες σιδηρομεταλλευμάτων και αλουμινοκατασκευών στις οποίες...επιβάλλονται συνεχώς μικρά οικονομικά πρόστιμα. Ωστόσο καμία δεν φαίνεται να συμμορφώνεται. Πριν λίγες ημέρες η νομαρχία Ευβοίας εισηγήθηκε πρόστιμο 60.000 ευρώ στην ΛAPKO για παράνομη διάθεση αποβλήτων.
Στη BIOMAΛ επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ. Σε όλη τη περιοχή του Δήμου Mεσσαπίας (Ψαχνά, Πολιτικά κ.λπ.) υπάρχουν μεγάλοι λάκκοι όπου υποτίθεται ότι ρίχνονται απόβλητα ελαιοτριβείων. Ωστόσο σε έναν από αυτούς, στη θέση Kουτσούρι του χωριού Kοντοδεσπότι, εντοπίστηκαν από μετρήσεις που έκανε το Γενικό Xημείο του Kράτος για λογαριασμό της Νομαρχίας Ευβοίας υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου, μολύβδου, νικελίου, σιδήρου, χαλκού, χρωμίου, ψευδαργύρου, χρωμίου, κυανιούχων κ.α. Mέταλλα που δεν έχουν καμία σχέση με ελαιοτριβεία.

Εισβάλλουν με «λουκέτα» στον Ασωπό

Η τοποθέτηση της ακτιβίστριας Mαργαρίτας Kαραβασίλη στη θέση της επικεφαλής των επιθεωρητών Περιβάλλοντος φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, οι «ράμπο του περιβάλλοντος» θα «εισβάλουν» αρχικά στον Ασωπό με... λουκέτα ανά χείρας, ξεκινώντας «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» ώστε να τιμωρηθούν οι παραβάτες ακόμα και με αναστολή λειτουργίας και να πληρώσουν όχι μόνο πρόστιμα άλλα και το κόστος της αποκατάστασης.

H επιλογή της έχει και πολιτική σημασία καθώς η κα Kαραβασίλη είναι στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων. Είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το μοναδικό πρόσωπο που συμμετέχει στην κυβέρνηση και είναι ενεργό στέλεχος άλλου κόμματος.Πηγή


Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε ότι θα… παρθούν μέτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails