Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Τι κρύβουν για τα ΤΕΜΠΗ; Ποιος φταίει για την «κατολίσθηση»;


Ποιος θα πληρώσει τις εργασίες στα Τέμπη; Ενδεχομένως νέα καθυστέρηση στα έργα αποκατάστασης των ζημιών στα Τέμπη και κατ' επέκταση ταλαιπωρία των πολιτών αναμένεται να προκαλέσει η διαμάχη του ελληνικού δημοσίου και της αναδόχου του έργου εταιρείας για το ποιος τελικά θα πληρώσει το μάρμαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Θ" την προηγούμενη εβδομάδα η ανάδοχος εταιρεία "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου" υπέβαλε στο ελληνικό δημόσιο αίτημα αναγνώρισης ανώτερης βίας, προκειμένου να απαλλαγεί από τα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και να διασφαλίσει διαφυγόντα κέρδη (π.χ. χρήματα από τα διόδια, που δεν λειτουργούν). Το δημόσιο από την πλευρά του εκτιμάται ότι θα απαντήσει εντός της εβδομάδας (πιθανότατα αύριο), μη αποδεχόμενο το αίτημα σύμφωνα με πληροφορίες, αφού θεωρεί ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καλύψει όλο το οικονομικό βάρος (σ.σ. υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ).
Η διένεξη, όπως φαίνεται, δεν είναι τωρινή, μιας και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν αλληλογραφία για το ίδιο ζήτημα από το 2008. Απλώς το τελευταίο δίμηνο (με πιο πρόσφατη ημερομηνία την 4η Δεκεμβρίου) οι επιστολές του ελληνικού δημοσίου μέσω της "Εγνατίας οδού" ήταν πιο αυστηρές. Αποκαλυπτική είναι η αλληλογραφία-προειδοποίηση του ελληνικού δημοσίου προς την ανάδοχη εταιρεία, που παρουσίασε χθες ειδησεογραφική ιστοσελίδα, όπου φαίνεται ότι ήταν επανειλημμένες οι οχλήσεις προς τον ανάδοχο για το τι ενδεχομένως θα συμβεί στην περιοχή των Τεμπών, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης και προστασίας του δρόμου από το βουνό. Ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι η φονική κατολίσθηση στην κοιλάδα των Τεμπών ήταν προδιαγεγραμμένη. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην αλληλογραφία μεταξύ των εταιρειών "Εγνατία οδός" και "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου", η "αστάθεια των πρανών στην περιοχή των Τεμπών είναι άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των χρηστών της εθνικής οδού και της ευρύτερης περιοχής".
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ταλαιπωρία των πολιτών θα συνεχιστεί, αφού τα Τέμπη, όπως όλα δείχνουν, δεν θα δοθούν σύντομα σε κυκλοφορία.
οι κατολισθήσεις στα Τέμπη συνεχίζονται και αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Πάνε πάλι οι εργολάβοι να φορτώσουν τις πιθανές μαλακίες τους σε εμάς;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails