Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Συνταγματολόγους δεν έχετε ρε ; O Βενιζέλος τι είναι .Μπακάλης;


Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε με το νόμο 3758/2009.
Συγκεκριμένα με την υπ' αριθ. 18440/2009 απόφασή του, το δικαστήριο έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά έχει αναδρομική ισχύ, αφού υπολογίζεται επί των εισοδημάτων που έχουν αποκτηθεί κατά το προηγούμενο έτος, δηλαδή πριν την 1/1/2008.
Κατά συνέπεια, είναι παράνομη η έκτακτη εισφορά ως αντίθετη στο άρθρο 87 παρ. 2 του Συντάγματος. Το διοικητικό πρωτοδικείο διέταξε επίσης την επιστροφή του ποσού των 10 χιλιάδων ευρώ που είχε επιβάλει η ΔΟΥ Ψυχικού ως έκτακτη εισφορά σε φορολογούμενο. Είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι δύο αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, οι οποίες είχαν απορρίψει την αίτηση για αναστολή καταβολής της έκτακτης εισφοράς. Αναμένεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα ασκήσει έφεση επί της εν λόγω αποφάσεως, αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας Όμως η απόφαση αυτή, αν και δεν είναι τελεσίδικη, είναι σημαντική και πιθανόν να είναι παρόμοια και η απόφαση του ΣτΕ.
Το κράτος περίμενε από αυτήν την έκτακτη εισφορά να συγκεντρώσει περίπου 270 εκατομμύρια Ευρώ, τα οποία όμως μάλλον θα πρέπει να τα αναζητήσει από αλλού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails