Αν ήθελε πάντως κανείς να είναι περισσότερο ακριβής, θα έλεγε ότι η οικογένεια Πελέκη είναι κάτι παραπάνω από μια απλή οικογένεια δικηγόρων, ενώ οι παραδοσιακοί δεσμοί της τόσο με την Εκκλησία όσο και με τη Νέα Δημοκρατία είναι δύσκολο να περάσουν απαρατήρητοι.
Η «Πελέκης δικηγορική εταιρία» είναι μετεξέλιξη του δικηγορικού γραφείου που ίδρυσε το 1963 ο Διονύσης Πελέκης. Σε αυτήν μετέχουν οι δύο γιοι του Δημήτρης και Αλέξης Πελέκης, ενώ το συμβολαιογραφικό κομμάτι χειρίζεται η κόρη του, Αικατερίνη Πελέκη.
Η «δικηγορική εταιρία ΠΕΛΕΚΗΣ» στεγάζεται σε πολυτελές γραφείο 769,45 τ.μ. διεθνών προδιαγραφών, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου 10. Το γραφείο ανήκε στην Εθνική Τράπεζα και αποκτήθηκε το 2006 σε πλειστηριασμό από τη «ΔΑΛΚΑ Επενδύσεις Ακινήτων Ανώνυμη Εταιρεία» έναντι 2.025.000 ευρώ.
Η ΔΑΛΚΑ ήταν μοναδικός πλειοδότης του πλειστηριασμού και μέλη του διοικητικού της συμβουλίου ήταν ο Διονύσιος Πελέκης, η Χάιδω Πελέκη (σύζυγος Διονυσίου), ο Δημήτρης Πελέκης και η Αικ. Πελέκη. Πρόκειται για μία ακόμη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στην οποία μετείχε η συμβολαιογράφος, που συνέταξε τα 31 συμβόλαια ανταλλαγών του ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου.
Το καταστατικό της εταρείας ΔΑΛΚΑ καταρτίστηκε από τη συμβολαιογράφο Αθηνών Κωνσταντίνα Λάρδα - Ζαγορίτη, σύζυγο του πρώην γραμματέα της ΝΔ. Στη δεκαετία του ‘60, την περίοδο δηλαδή που ξεκινάει η επαγγελματική πορεία του Διονύση Πελέκη, εντοπίζονται και οι πρώτοι στενοί δεσμοί του με την Εκκλησία.
Ο γάμος του με τη Χάιδω, ανιψιά του γέροντα Θεόκλητου, ο οποίος ήταν ξεχωριστή μορφή του Αγίου Όρους και πνευματικός πατέρας του ηγούμενου Εφραίμ, τον έφερε κοντά στην αγιορίτικη κοινότητα.
Αφιλοκερδώς
Σήμερα ο Διονύσης Πελέκης, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες αφιλοκερδώς σε αρκετές μονές του Αγίου Όρους μεταξύ των οποίων και του Βατοπεδίου. Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, όταν φθάνει στο ΣτΕ μια εκκλησιαστική υπόθεση στην οποία δεν μετέχει ο Διον. Πελέκης, αυτό αποτελεί είδηση.
Ο ίδιος έχει παραδεχτεί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «χειρίστηκα το θέμα των γνωμοδοτήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων» αν και δεν μετείχε ως εκπρόσωπος της Μονής Βατοπεδίου στη δίκη της Ροδόπης. Από τα συμβόλαια των ανταλλαγών φαίνεται ότι ο ίδιος εκπροσώπησε τη Μονή στο συμβόλαιο με αριθμό 2875 που υπογράφηκε στις 13/7/2007 και συντάχθηκε από την Αικ. Πελέκη.
Ολόκληρη η φαμίλια «Δεμένη» στο άρμα της ΝΔ και διορισμένη σε κάθε επιτροπή
Όταν το 2000 εγέρθηκε το θέμα των ταυτοτήτων ο Διον. Πελέκης προσέφυγε στο ΣτΕ υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος. Στον Διον. Πελέκη απευθύνθηκε και ο έκπτωτος Πατριάρχης Ιεροσολύμων όταν ανέκυψε το θέμα των πατριαρχικών γαιών. «Κληθείς υπό του τότε Πατριάρχου Ειρηναίου μετέβην εις Ιεροσόλυμα. Διαπίστωσα τις παρανομίες του Παπαδήμα. Εζήτησα επί τόπου έγερσιν αγωγών και μηνύσεων. Στις αρνήσεις και υπεκφυγές του, του υπέβαλα πολυσέλιδον γραπτήν παραίτησιν, άμα τη επιστροφή μου» έχει πει παλαιότερα.
Ο γιος του Διονύση Πελέκη, Δημήτρης, από τα μαθητικά του χρόνια συμμετέχει στον σύλλογο φίλων Αγίου Όρους. Ήταν δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου στα περισσότερα συμβόλαια που συνέταξε η αδελφή του Αικατερίνη. Μια ιστορία παράλληλη είναι και αυτή που συνδέει τον Διον. Πελέκη και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του με τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ίδιος ήταν στέλεχος της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία τη δεκαετία του ’80 και μέλος της ΟΚΕ Δικαιοσύνης του κόμματος. Η Αικατερίνη και ο Δημήτρης Πελέκης ήταν στελέχη της ΔΑΠ όταν φοιτούσαν στη Νομική Σχολή, ενώ ο Δημήτρης Πελέκης ήταν υποψήφιος του κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία στις εκλογές του 2007. Όπως παραδέχθηκε ο πατέρας του, το κόμμα τον ειδοποίησε μόλις 18 ημέρες πριν. Το 1985 ο Δημήτρης Πελέκης «πρωταγωνίστησε» σε προεκλογική αφίσα με σλόγκαν: «Γιατί να αρχίσεις τη ζωή σου με ανεργία; Ψήφισε φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία».
Ο Δημ. Πελέκης διορίστηκε από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και τον Ιούνιο του 2006 αδιαλείπτως από τον Γ. Βουλγαράκη ως μέλος της ομάδας διαμόρφωσης αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η τελευταία ανανέωση έγινε από τον Β. Πολύδωρα, που διαδέχθηκε τον Γ. Βουλγαράκη. Το 2007 ο Δημ. Πελέκης με απόφαση του Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος είχε μετακινηθεί στο υπ. Πολιτισμού, διορίστηκε στο ΔΣ της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.
Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2006, ο πατέρας του Διον. Πελέκης τοποθετήθηκε από τον υπ. Πολιτισμού ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρου Εθνομουσικολογίας. Διορίσθηκε επίσης μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού με αντικείμενο την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας. Ο τρίτος αδελφός της οικογένειας, Αλέξης Πελέκης, διορίσθηκε τον Αύγουστο του 2006 μέλος του Συμβουλίου εκκαθάρισης του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ? Θεσσαλονίκη ’97.
Ο... άλλος Εφραίμ
Το 1996 ο Πελέκης πρωτοστάτησε σε εκστρατεία αγιοποίησης του Οσίου Εφραίμ. Την σχετική επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο υπέγραφε και ο Γ. Βουλγαράκης. Το 1999 ιδρύθηκε ο «Σύλλογος φίλων της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του Αγίου Εφραίμ Ν. Μάκρης», ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι ο Διον. Πελέκης. Τη Μονή Οσίου Εφραίμ εκπροσώπησε ο Πελέκης στην αντιδικία που είχε με τον πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Ύστερα από δικαστική μάχη στην οποία αναμείχθηκαν και μαγνητοφωνημένες ροζ συνομιλίες του πρώην μητροπολίτη, ο Παντελεήμων καθαιρέθηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου