Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πάρε κόσμε . Το αφεντικό ..τρελάθηκε και τα πουλάει όλα.


Εκτάσεις - φιλέτα και σημαντικό κομμάτι από τα συνολικά 89.000 καταπατημένα, συνολικής έκτασης 3,2 εκατ. στρεμμάτων, προγραμματίζει να μοιράσει το ελληνικό Δημόσιο στοχεύοντας στην άντληση εσόδων 500 εκατ. ευρώ. Υπάρχει σχέδιο εκχώρησης των καταπατημένων εκτάσεων έναντι του αναγκαίου τιμήματος. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μπαίνει για πολλοστή φορά στο τραπέζι συζήτησης από τους ιθύνοντες, δίνοντας, μεγάλη βαρύτητα στα καταπατημένα -μεταξύ των οποίων φιγουράρουν το Ελληνικό, το Τατόι, τα κτήματα Βεΐκου, Νάστου, Καραπάνου.

Το τίμημα θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα της αντικειμενικής αξίας θα κινηθεί σε ποσοστό 30% με 50% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ενώ θα δοθούν και πολλές ευκολίες πληρωμής, δηλαδή εξόφληση σε πολλές δόσεις. Οι ιδιώτες που την τελευταία 25ετία κατέχουν ακίνητα του Δημοσίου για δική τους χρήση θα μπορούν έτσι να τα εξαγοράσουν έναντι μικρού τιμήματος.

Σε χαμηλότερα επίπεδα ενδέχεται να κινηθεί η τιμή εξαγοράς για τα αγροτεμάχια, με πιθανό ποσό 400 έως 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με το αν η περιοχή είναι ορεινή ή νησιωτική. Προϋπόθεση θα είναι η απόδειξη της ιδιότητας του αγρότη.

Ακριβότερο τίμημα εξαγοράς θα πληρώσουν όσοι καταπάτησαν ακίνητα του Δημοσίου, αλλά τα χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς, όπως ξενοδοχεία και εργοστάσια, και ακόμα υψηλότερο θα είναι το τίμημα εξαγοράς για τους καταπατητές που υπενοικιάζουν τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου. Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού τόσο για τον υπολογισμό του τιμήματος εξαγοράς όσο και για τον καταλογισμό του φόρου μεταβίβασης.

Η ρύθμιση με την τακτοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων αναμένεται να φέρει πρόσθετα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου, που σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος. 9 στα 10 δημόσια κτήματα είναι καταπατημένα και μόνο 7.500 κτήματα συνολικής έκτασης 245.000 στρεμμάτων είναι ελεύθερα.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η τακτοποίηση περίπου 50.000 μικρών καταπατημένων εκτάσεων. Ο κάθε καταπατητής θα μπορεί να εξαγοράσει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο όταν πρόκειται για αστικό ακίνητο, με την προϋπόθεση να πρόκειται για ακίνητο που στεγάζει την οικογένειά του. Αστικά θεωρούνται όσα βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού που προϋπήρχε του 1923. Η εξαγορά θα αφορά μέχρι 4 στρέμματα για περιαστικά και εκτός σχεδίου ακίνητα. Περιαστικά είναι αυτά που βρίσκονται μέσα σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα όρια του σχεδίου πόλης ή των οικισμών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails