Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Άλλα λέει ο..Λιάπης, και άλλα τα… χαρτιά




Σύμφωνα με καταγγελίες πρώην στελεχών της εταιρείας, αλλά και τοπικών παραγόντων, ο Μιχάλης Λιάπης αξιοποίησε τη θέση που κατείχε στην τότε κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη καθώς είχε οριστεί υφυπουργός Εμπορίου και ενέταξε την οικία στο Μεγάλο Χωριό, που ανήκε στη θεία του Βασιλική Λιάπη, σε κοινοτικό πρόγραμμα για την προώθηση του αγροτοτουρισμού με στόχο την κατασκευή περίπου 5 τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ποσό της επιχορήγησης άγγιζε τα 10 εκατ. δραχμές καθώς για την κατασκευή κάθε δωματίου, το πρόγραμμα επιχορηγούσε 2 εκατ. δραχμές. Την εποχή εκείνη η εταιρεία «Ευρυτανία Α.Ε.» ήταν θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας και λειτουργούσε ως ενδιάμεσος φορέας σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που αφορούσαν τον αγροτοτουρισμό καθώς και άλλες δραστηριότητες.
H οικογένεια Λιάπη αξιοποίησε όλα τα «παραθυράκια» του νόμου και αναμόρφωσε την πολυτελή οικία στο Μεγάλο Χωριό αντλώντας το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης χωρίς όμως να λειτουργήσει ούτε μία μέρα ως αγροτοτουριστικός ξενώνας.
Παράγοντες της τοπικής κοινωνίας σημειώνουν μάλιστα ότι για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων θα έπρεπε να δοθεί τελική έγκριση από τον ΕΟΤ προκειμένου να χορηγηθεί και η τελευταία δόση της χρηματοδότησης, η οποία όμως δεν παραχωρήθηκε κατά τον τελικό έλεγχο των εργασιών. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο ο Μιχάλης Λιάπης εξασφάλισε την πλήρη ανακαίνιση της πολυτελούς οικίας στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, η οποία του ανήκει κατά 50% όπως δηλώνει στο «πόθεν έσχες» που καταθέτει.  Οι «χαλαροί» μηχανισμοί ελέγχου για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις του πρώτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, σε συνδυασμό με την κατάληψη υπουργικού θώκου από τον Μιχάλη Λιάπη την περίοδο 1991-93 αλλά και την τοποθέτηση του ομοϊδεάτη και συντοπίτη του πρώην υπουργού, Κ. Κοντογεώργου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην «Ευρυτανία Α.Ε.» αποτέλεσαν το ιδανικό περιβάλλον για την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων με στόχο την ανακαίνιση της πολυτελούς κατοικίας της οικογένειας Λιάπη στο Μεγάλο Χωριό.
Βασικό «όχημα» για την έγκριση των κοινοτικών κονδυλίων ήταν η εταιρεία «Ευρυτανία Α.Ε.» με διευθύνοντα σύμβουλο, τότε, τον νυν βουλευτή της ΝΔ Κ. Κοντογεώργο που σύμφωνα με μαρτυρίες τοπικών παραγόντων προώθησε την έγκριση της χρηματοδότησης για το σπίτι του Μιχάλη Λιάπη.
Η υπόθεση της «Ευρυτανία Α.Ε.» με πρωταγωνιστή τον νυν βουλευτή Κ. Κοντογεώργο, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στις αρχές της δεκαετίας του '90 και πολιτικός προϊστάμενος ως νομάρχης Ευρυτανίας από το 2006 έως και το 2010, επανέρχεται στο προσκήνιο 23 χρόνια μετά τη χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια της «ανακαίνισης» στη βίλα Λιάπη που βρίσκεται στο Μεγάλο Χωριό.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη η εισαγγελία Λαμίας ανακοίνωσε τη δίωξη του βουλευτή Ευρυτανίας Κ. Κοντογεώργου με παράλληλη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και επιβολή εγγύησης 60.000 ευρώ για την παροχή παράνομης εγγύησης από τη νομαρχία Ευρυτανίας προς την εταιρεία το 2010, προκειμένου να λάβει δάνειο 4,5 εκατ. ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails