Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Δολοφόνοι με… πατέντα


Μια πατέντα-φονιάς στην καπνοδόχο του λέβητα θέρμανσης φέρεται ότι οδήγησε στην τραγωδία του ξενοδοχείου «Νεφέλη», με τους δύο νεκρούς από δηλητηρίαση του μονοξειδίου του άνθρακα, μέσα σε 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια της πραγματογνωμοσύνης από τον δικαστικό πραγματογνώμονα, διπλωματούχο μηχανολόγο-ηλεκτρολόγο μηχανικό Χρήστο Γκλαβόπουλο προέκυψε ότι στη μία από τις δύο καμινάδες του ξενοδοχείου τοποθετήθηκε καπάκι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φυσική διέξοδος για τα αέρια. Μέσω ρωγμών, το μονοξείδιο του άνθρακα διοχετεύτηκε αρχικά στο ενιαίο πατάρι που υπάρχει σε κάθε όροφο και στη συνέχεια εισήλθε μέσα στα δύο δωμάτια των θυμάτων μέσα από τρύπες, που έχασκαν πίσω από τις εντοιχισμένες ντουλάπες. Οι συγκεκριμένες οπές κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο πατάρι του κάθε ορόφου.

Το δηλητηριώδες αέριο πέρασε και στα άλλα δωμάτια από τις μικρότερες οπές που χρησιμοποιούνται για τον εξαερισμό του μπάνιου και καταλήγουν στον ίδιο ενιαίο χώρο. Έτσι κινδύνεψε να δηλητηριαστεί και μια τρίτη ένοικος του ξενοδοχείου που μεταφέρθηκε εγκαίρως σε εφημερεύον νοσοκομείο, με συμπτώματα ζάλης και υπνηλίας, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την έρευνα του δικαστικού πραγματογνώμονα, στο υπόγειο λεβητοστάσιο του ξενοδοχείου λειτουργούσαν δύο λέβητες φυσικού αερίου, ο ένας για τη θέρμανση και ο άλλος για την παροχή ζεστού νερού. Οι καμινάδες τους μέσω κοινής τρύπας έφθαναν μέχρι την ταράτσα του κτιρίου χωρίς να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όπως διαπιστώθηκε πάνω στην πρώτη στερεώθηκε μια λαμαρίνα, φράζοντας τη φυσική διέξοδο, ενώ η δεύτερη επεκτάθηκε καθ' ύψος. Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails