Για πρώτη φορά δημοσίως, ο πρωθυπουργός «ομολόγησε» ότι η Ελλάδα έχει απολέσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. «Όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά, μας αφαιρέθηκε και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας» ήταν η ακριβής φράση του κ. Παπανδρέου, που όμως δεν προκάλεσε έκπληξη, και σήμερα πρόσθεσε ότι «θα ήταν περίεργο, να κάνουμε προσπάθεια δημοσιονομικής εξοικονόμησης και την ίδια στιγμή να αγοράζουμε οπλικά συστήματα».
«Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να έχουν αξιόπιστες εθνικές πολιτικές, ευθυγραμμισμένες με τους συμφωνημένους κανόνες. Έχουν κοινή αίσθηση για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της ζώνης» αναφέρεται στην δήλωση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ μετά το πέρας του Άτυπου Συμβουλίου Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την δέσμευσή της να κάνει ότι χρειαστεί, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της θέσπισης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι τέθηκαν με το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αυστηρό και αποφασιστικό τρόπο, ώστε να μειώσει αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010» (Δηλαδή πολύ μπλα-μπλα αλλά χωρίς να..» ματώσουν»).
Στην συνέχεια όμως.. η Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ( δηλαδή των Αμερικανών ) Καρολίν Άτκινσον, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι: "Καλωσορίζουμε την υποστήριξη (ποια υποστήριξη?) για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίοι, μαζί με τις πολιτικές δράσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές, είναι σημαντικά νέα βήματα ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Το Ταμείο, όπως επισημάνθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, είναι έτοιμο και θα προσφέρει την τεχνογνωσία ( ωραία λέξη? η ΝΑΣΑ είσαι ? ) και την υποστήριξη που είναι αναγκαία".
Η ελληνική κρίση εκεί που έφτασε χρειάζεται «θεραπείες». Η καλύτερη λύση είναι που κλήθηκε το ΔΝΤ. Μία συμφωνία με το ΔΝΤ στην οποία θα περιλαμβανόταν παροχή δανείου θα πρόσφερε τόσο τα κεφάλαια που χρειάζονταν όσο και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Όμως, τόσο οι αρχές της ευρωζώνης όσο και εκείνες της Ε.Ε. ήταν αντίθετες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτήν την αντίθεση. Πρώτον, θα φαινόταν ως παραδοχή ότι η ευρωζώνη είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα εσωτερικά της προβλήματα και πως χρειάζεται τη βοήθεια της «Ουάσινγκτον», και Δεύτερον, ένα πρόγραμμα από το ΔΝΤ θα αφαιρούσε από την Ε.Ε. τη δυνατότητα πλήρους εποπτείας, καθώς τίποτε δεν θα εμποδίζει το ΔΝΤ να βάλει τους δικούς του κανόνες αφού όποιος «πληρώνει» έχει και το κουμάντο. Μπροστά όμως στον κίνδυνο να έχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους πολίτες τους εάν δίνανε λεφτά στην Ελλάδα, αναγκάστηκαν να δώσουν μόνο την.. ευχή τους ,αφού δεν ήθελαν να δώσουν τα κεφάλαια τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου