Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Με την κρίση οργιάζουν οι τοκογλύφοι


Κλιμακώνουν τη δράση τους τα κυκλώματα τοκογλυφίας που λυμαίνονται ολόκληρη τη χώρα. Η οικονομική κρίση, η ανέχεια, η ανάγκη για ρευστό, και κυρίως το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες του δανεισμού σπρώχνουν όλο και περισσότερους στα νύχια των τοκογλύφων, οι οποίοι δανείζουν με πολύ υψηλά επιτόκια και στη συνέχεια πιέζουν τα θύματά τους απειλώντας και εκβιάζοντάς τα μέχρι τελικής πτώσης. Μέχρι να τους τα πάρουν όλα ή να τους στείλουν στον θάνατο . Το κωμικοτραγικό είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζουν εισόδημα περίπου 15.000 τον χρόνο και ουδείς αναρωτιέται πώς μπορούν να κάνουν συχνά καθημερινά καταθέσεις ποσών ύψους 50.000 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς! Η ΕΛ.ΑΣ. και οι εισαγγελικές αρχές, που έχουν δεχτεί καταιγισμό καταγγελιών, ερευνούν τη δράση τους, αν και όταν οι αστυνομικοί προσάγουν τοκογλύφους στη Δικαιοσύνη τους επιβάλλονται ποινές-«χάδια». Έτσι, λοιπόν, οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση, όπου δεκαπέντε μεγαλοτοκογλύφοι λυμαίνονται την αγορά, καταστρέφουν ανθρώπους, τους οδηγούν στην αυτοκτονία και μένουν ατιμώρητοι

Τα «αφεντικά» της Αθήνας

Το μεγαλύτερο, ίσως, «κεφάλι» της τοκογλυφίας στην Αθήνα είναι γνωστό στον χώρο γιατί είχε συλληφθεί και φυλακιστεί για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις τοκογλυφίας στην ελληνική ιστορία, αλλά με την αποφυλάκισή του επαναδραστηριοποιήθηκε, Και τα χρήματα που του είχε κατάσχει το Δημόσιο του επεστράφησαν και χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο.

Από τις «ισχυρές δυνάμεις» της τοκογλυφίας είναι και επιχειρηματίας ο οποίος διατηρεί γραφείο στην πλατεία Συντάγματος και έχει το παρατσούκλι «Πρίγκιπας». Αυτός λυμαίνεται τους επιχειρηματίες με οικονομικά προβλήματα, ενώ εμφανίζει στη φορολογική του δήλωση κέρδη που δεν ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ τον χρόνο!

Στο κέντρο βρίσκεται ακόμα ένας από τους πιο «ονομαστούς» τοκογλύφους της Ελλάδας. Δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων, ενώ δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και με τα αυτοκίνητα, αφού αναγκάστηκε να νοικιάσει ολόκληρο γκαράζ για να σταθμεύσει τα Ι.Χ. που κατάσχει από τα θύματά του.

Στη Γλυφάδα, κατασκευαστής οικοδομών έχει καταφέρει να κάνει γιγαντιαία περιουσία από την τοκογλυφική δραστηριότητά του. Όσοι έχουν πέσει θύματά του λένε πως δεν ξέρει να ελίσσεται μόνο στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και εκτός, αφού διαθέτει «άκρες» και στον χώρο της νύχτας για να «τιμωρεί» όσους αντιδρούν. Στον Ταύρο, ο μεγαλύτερος τοκογλύφος έχει σαν βιτρίνα τη δραστηριότητά του στο εμπόριο τροφίμων (εισαγωγές - εξαγωγές) και η δραστηριότητά του έχει απλωθεί στους εμπόρους και τους μεσαίου βεληνεκούς επιχειρηματίες της περιοχής - και όχι μόνο. Δουλεύει με τόκο 10% και συνεργάζεται με τράπεζες.

Στα βόρεια προάστια, ο «άρχοντας της τοκογλυφίας» διατηρεί ωρολογοποιείο για να δικαιολογεί τα δυσθεώρητα κέρδη του. Δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς που θα μπορούσε να ένας άνθρωπος του σιναφιού του. Τα θύματά του υποστηρίζουν ότι έχει συνεργάτες -και- αστυνομικούς που τον καλύπτουν.

Στα ανατολικά προάστια τον έλεγχο της τοκογλυφίας έχει μια ολόκληρη οικογένεια. Από εκεί, λένε αυτοί που ξέρουν, έχει μαζευτεί το κεφάλαιο για τη δημιουργία της οικογενειακής επιχείρησης που ολοένα και γιγαντώνεται.

Στον Ασπρόπυργο, ο μεγαλύτερος τοκογλύφος δραστηριοποιείται στο εμπόριο ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Έχει πάρει πολλές κρατικές δουλειές. Ο τόκος που παίρνει κυμαίνεται από 5 έως 12%.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, στα κυκλώματα της τοκογλυφίας «βασιλεύει» πρόσωπο το οποίο διατηρεί γραφείο στον έκτο όροφο κτιρίου στην οδό Αριστοτέλους. Για τον συγκεκριμένο λέγεται ότι τα χρήματά του προέρχονται κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και ότι συνδέεται με παράνομα κυκλώματα, με τα οποία διατηρεί στενούς δεσμούς.

Στη Λάρισα, ο μεγαλύτερος τοκογλύφος περιγράφεται ως ο «μεγάλος και τρανός» του θεσσαλικού κάμπου. Έχει αποκτήσει φοβερή δύναμη και συνεργάζεται στενά με άλλο τοκογλύφο της Καρδίτσας, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στον χώρο μόλις την τελευταία πενταετία. Ο τελευταίος λέγεται ότι αποτελεί το «νέο αίμα» των τοκογλύφων στη Θεσσαλία.

Στον Πύργο, ο τοκογλύφος που ελέγχει την πόλη έχει καταδειχτεί (και) από την επιστολή που άφησε ένα από τα θύματά του που αυτοκτόνησε. Πρόκειται για κτηματομεσίτη που συνεργάζεται με άλλους τρεις ντόπιους: έναν εργολάβο, έναν ιδιοκτήτη κάβας και έναν πολιτικό μηχανικό.

«Το αφεντικό». Έτσι αποκαλούν τον νούμερο ένα τοκογλύφο της Πάτρας. Δουλεύει με τόκο σταθερά 5%, ενώ, όπως λένε, έχει τέτοια οικονομική δύναμη που δεν είναι ικανός να τον «αγγίξει» κανείς και πως, αν ήθελε, θα μπορούσε να αγοράσει ολόκληρη την Πάτρα!

Στην Ήπειρο δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει ο... διάδοχος του Γούκου. Πρόκειται για έμπορο αυτοκινήτων ο οποίος έχει καταφέρει να κάνει πολλά λεφτά βάζοντας χέρι και στις περιουσίες αγροτών, που κατέφυγαν σε αυτόν αναζητώντας σανίδα σωτηρίας.

Στην Κέρκυρα, εγκέφαλος του κυκλώματος είναι εισοδηματίας ο οποίος συνεργάζεται στενά με τραπεζικό υπάλληλο. Στο κύκλωμα συμμετέχουν δεκάδες ακόμα άτομα, από εμπόρους μέχρι νεκροθάφτες, αγρότες και κτηνοτρόφους!

Στη Χαλκίδα, το κύκλωμα τοκογλυφίας δρα ανεξέλεγκτα. Ο εγκέφαλος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας μετά την αυτοκτονία 40χρονου θύματός του και τα σημειώματα που άφησε.

Στο απυρόβλητο

Παρότι όμως υπάρχουν εκατοντάδες θύματα που κατήγγειλαν στην Αστυνομία τους τοκογλύφους και τον τρόπο με τον οποίο τους κατέστρεψαν, όταν οι υποθέσεις έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες είδαν τους δράστες να γλιτώνουν είτε με αθωωτικές αποφάσεις είτε με ποινές-«χάδια».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κέρκυρας, όπου ύστερα από σειρά καταγγελιών με στοιχεία και ονόματα οι φερόμενοι ως δράστες του κυκλώματος κλήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές όπου τους έγιναν... παρατηρήσεις!

Διαφημίζουν την πραμάτεια τους

Οι... παλιές καλές εποχές που οι τοκογλύφοι περίμεναν στα γραφεία τους τα θύματά τους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα προσεγγίζουν την «πελατεία» τους όχι μόνο απευθείας ή μέσω «γνωστών», αλλά ακόμα και από διαφημίσεις στους δρόμους ή και την τηλεόραση!

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η τοκογλυφική αγορά αντιπροσωπεύει το 15% της επίσημης τραπεζικής, με το μέγεθος της πρώτης να εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 440,2 εκατ. ευρώ και της δεύτερης περίπου στα 11 δισ. ευρώ.

το 57% των μικρομεσαίων εμπόρων, καταστηματαρχών και βιοτεχνών καταφεύγουν σε τοκογλύφους, οι οποίοι τους δανείζουν ή τους «σπάνε» επιταγές, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για ρευστό. Οι δανειζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν επιτόκια που κυμαίνονται από 3% έως και 10% τον μήνα και από 36% έως και 110% τον χρόνο! Το μέγεθος του επιτοκίου εξαρτάται από την ανάγκη του δανειζόμενου, αλλά και τον κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου. Και η κατάληξη είναι πάντα η ίδια: το θύμα στραγγίζεται οικονομικά και εκβιάζεται, φτάνοντας συχνά μέχρι και την αυτοκτονία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails