Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο Γερμανός


Νέα στοιχεία στην έρευνα της Δικαιοσύνης για τη σκανδαλώδη εξαγορά της αλυσίδας Γερμανός από την Cosmote προσθέτει «καυτό» υπόμνημα που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στον αρμόδιο 20ο ανακριτή, κ. Δεμέστιχα! Το έγγραφο σημειωτέον κατατέθηκε λίγο πριν συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο και την ώρα που αναμένεται από τον ανακριτή το πόρισμα πραγματογνωμόνων για τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας της Γερμανός κατά το χρόνο εξαγοράς της. Οι καταγγέλλοντες, που έχουν επίσης υποβάλει καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για πρακτικές αντίθετες στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού που ακολουθούνται στο δίκτυο franchising της Γερμανός, θέτουν ενώπιον του ανακριτή μια σοβαρή παράμετρο, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει σοβαρά τη θέση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ, ανατρέποντας την επιχειρηματολογία με την οποία επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί το τίμημα-μαμούθ της εξαγοράς (1,3 δις. ευρώ):

- Οι καταγγέλλοντες κάνουν λόγο, επικαλούμενοι τη σχετική καταγγελία τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία επισυνάπτουν στο κείμενό τους, για «παράνομες και αυτοδίκαια άκυρες συμβάσεις της Γερμανός με τους δικαιοδόχους του δικτύου διανομής, δηλαδή με τα καταστήματα που λειτουργούν υπό το σήμα “Γερμανός”».

- Τονίζουν, μάλιστα, ότι η καταγγελία τους είναι «παραδεκτή, βάσιμη, αποδεδειγμένη και λεπτομερής και εξ αυτής πηγάζει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι η καταγγελλόμενη εταιρία Γερμανός προέβαινε επί σειρά ετών σε κραυγαλέες παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού (άρθρο 81 της ΣυνθΕΚ και άρθρο 1 του ν.703/77)».

- Στη συνέχεια, οι καταγγέλλοντες, που λειτουργούσαν καταστήματα της αλυσίδας Γερμανός στο παρελθόν, τονίζουν ότι είναι, κατά την άποψή τους, «αξιοπερίεργη η έλλειψη ελέγχου – έστω και στοιχειώδους – εκ μέρους της COSMOTE των συμβάσεων βάσει των οποίων λειτουργούσε το δίκτυο της υπό εξαγορά εταιρίας Γερμανός».

- Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι «ακόμη και μικρομεσαίες εταιρίες, όταν αποκτούν άλλες επιχειρήσεις και δη επιχειρήσεις διανομής με μη ιδιόκτητα καταστήματα, ελέγχουν λεπτομερώς τις συμβάσεις διανομής της υπό εξαγορά εταιρίας με τους διανομείς της. Στην επίδικη περίπτωση, απλή και μόνο ανάγνωση των συμβάσεων αυτών αλλά και μία φευγαλέα ενημέρωση για το παράλληλο (παράνομο) δίκτυο της Γερμανός θα είχε πείσει και τον πιο αφελή ενδιαφερόμενο αγοραστή για τις πολλές παράνομες πλευρές της λειτουργίας του δικτύου Γερμανός. Κατά συνέπεια, μία τέτοια στοιχειώδης ανάλυση θα έπρεπε να έχει καταλήξει σε ένα διαφορετικό τίμημα εξαγοράς».

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται και θα πρέπει να απαντήσουν στον ανακριτή τα στελέχη του μανάτζμεντ της Cosmote και του ΟΤΕ, που ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, είναι πώς πλήρωσαν 1,3 δις. ευρώ για ένα δίκτυο, χωρίς καν να έχουν ελέγξει τη νομιμότητα των όρων λειτουργίας του.

Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δικαιώσει τους καταγγέλλοντες και αποδειχθεί ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας του δικτύου, προφανές είναι ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα τίμημα 1,3 δις. ευρώ για την εξαγορά ενός δικτύου που λειτουργεί εκτός νομιμότητας!

Επιπλέον, οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν στον ανακριτή και άλλες περίεργες μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για να προχωρήσει η εξαγορά: ενώ σε άλλη περίπτωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέτασε τους όρους λειτουργίας του δικτύου καταστημάτων ΟΤΕΝΕΤ του ΟΤΕ, κρίνοντας μάλιστα ότι σε πολλά σημεία οι σχετικές συμβάσεις franchising κινούνταν αντίθετα στο δίκαιο περί ανταγωνισμού, για την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και άφησε στην αναρμόδια, Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τη διαδικασία έγκρισης της εξαγοράς.

Οι καταγγέλλοντες τονίζουν ότι εν προκειμένω πρόκειται για «σκανδαλώδη αδράνεια και αφέλεια εκ μέρους του ομίλου ΟΤΕ», αλλά και για «κατάχρηση εξουσίας, δια της σκανδαλώδους έγκρισης μίας παράνομης εξαγοράς εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού διά της παραλείψεως και εκ μέρους της ΕΕΤΤ δια της πράξεως», δηλαδή με την έγκριση της εξαγοράς. Πηγή

Ας θυμηθούμε μερικά γεγονότα

Μέτωπο με το ΚΚΕ άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χοντρο-Πάγκαλος. Σε δηλώσεις του σε επαρχιακό ραδιόφωνο ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «περίεργες σχέσεις» του Περισσού με την εταιρεία «Γερμανός». «Η πώληση της «Γερμανός» είναι κολοσσιαίο σκάνδαλο στο οποίο «εμπλέκονται και οι ηγεσίες του ΚΚΕ», δήλωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος στον ραδιοφωνικό σταθμό των Τρικάλων «Ράδιο Πρωινός». «Το ΚΚΕ είναι συνιδρυτής του «Γερμανού» κι έχει σημαντικό συμφέρον στην αξιοποίησή του. Δεν ξέρω τι μετοχές έχουν και πόσες. Αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψουμε, αφού παρέμβει ο ανακριτής και αφού πάει κάποτε η Εφορία στον Περισσό. Στον Περισσό, ξέρετε, δεν πάει ποτέ η Εφορία, η επαναστατική ασυλία του ΚΚΕ επεκτείνεται και στις εφοριακές σχέσεις και στην υποχρέωση του φόρου»,

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει πως «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος συνεχίζει να προκαλεί, επαναλαμβάνοντας μαζί με τον Καρατζαφέρη τα ψέματα για τις σχέσεις του ΚΚΕ με την «Γερμανός» Το επόμενο βήμα για να φτάσει στον πάτο είναι να ζητήσει τη νεκρανάσταση των νόμων 509 και 375″. Συνεχίζει τα αισχρά ψεύδη και τις συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, ξεπερνώντας σε γκαιμπελισμό και τους πρώτους διδάξαντες το είδος». Επιπλέον, «καλεί τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του, ανάμεσα στα άλλα και τι σπουδάζουν στη λέσχη Μπίλντερμπεργκ τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Καπάκι στην όλη υπόθεση η συνέντευξη του τέως βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μανώλη στον Κώστα Παπαχλιμίντζο για το «Veto» όπου «καρφώνει» τον Αλογοσκούφη.

-Ο κ. Αλογοσκούφης σε συνεντεύξεις του κατηγορεί τη «λαϊκή Δεξιά» που διαφωνούσε με την οικονομική πολιτική του. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι φωτογραφίζει και εσάς...
"Δεν είναι μυστικό το ότι εγώ διαφωνούσα με τον κ. Αλογοσκούφη. Δεν είναι επίσης μυστικό ότι ο κ. Αλογοσκούφης προχώρησε στην εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote, στην μεγαλύτερη κρατικοποίηση επιχείρησης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Και αναρωτιέμαι ακόμα πώς ένας φιλελεύθερος προχώρησε σε μια τέτοια κρατικοποίηση!

IXNOS: Ξέχασε όμως να πει πως ο Γερμανός στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις απάτες που είχε κάνει κατά του Δημοσίου τα προηγούμενα χρόνια από επιδοτήσεις, χορηγίες κλπ Β’ και Γ’ΚΠΣ με υποχρεώσεις μέχρι το 2015, . Βρήκε ως διέξοδο, την λύση του Αλογοσκούφη για έξοδο από το ΧΑΕ.

Το απλό παράδειγμα είναι, ¨Αν ο Γερμανός στο εργοστάσιο Μπαταριών στην Ξάνθη, εκτέλεσε την γραμμή μπαταριών για αυτοκίνητα από τις επιδοτήσεις του νόμου 1892/91, και αν εφαρμόσθηκαν ως έπρεπε οι έλεγχοι, και οι προβλεπόμενες δεσμεύσεις, υπό του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails