Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Μήπως όλα αυτά γίνονται για τα πετρέλαια στο Αιγαίο;


Η παρούσα κυβέρνηση γνώριζε κάμποσο πριν από την υπηρεσιακή ενημέρωση – στα μέσα Ιανουαρίου – για την ύπαρξη μεγάλου και εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος πετρελαίου νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πώς γνώριζε;

Από την ανακοίνωση εργασίας του καθηγητή Ιωάννη Θ. Μάζη και του δρα Γεωργίου Σγούρου, κατά την 3η Εβδομάδα Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας (ΙΕΝΕ), 9-13 Νοεμβρίου 2009, στην αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης», υπό την αιγίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ, με κεντρικό τίτλο «Ενέργεια & Εξωτερική Πολιτική». Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Ι. Μανιάτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, αλλά και ο – λείπει ο... Μάρτης από τη Σαρακοστή; – πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Τι είχαν ανακοινώσει σε εκείνη την παρουσίαση οι δύο επιστήμονες; Αντιγράφουμε από την εργασία τους:

«Αναφορικά με το Καστελόριζο και τον υποθαλάσσιο χώρο της ΑΟΖ του, σημειώνουμε ότι αναλυτικές γεωφυσικές, βυθομετρικές και ιζηματολογικές έρευνες επιβεβαίωσαν ότι η περιοχή των βουνών του Αναξίμανδρου εμφανίζει ενεργά ηφαίστεια ιλύος που συνδέονται με την παρουσία υδριτών μεθανίου. Δείγματα υδριτών μεθανίου συλλέχθηκαν από ενδεικτικές δειγματοληψίες στα ηφαίστεια ιλύος που χαρτογραφήθηκαν με μεγάλη λεπτομέρεια σε υποπυθμένια στρώματα που δεν ξεπερνούν το 1,5 m. Η μορφή τους είναι “παγοκρυσταλλική”.

Ανακαλύφθηκαν επίσης νέα ηφαίστεια ιλύος (“Αθήνα” και “Θεσσαλονίκη”). Υδρίτες μεθανίου βρέθηκαν σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στο Η.Ι. “Θεσσαλονίκη”. Από πρώτες εκτιμήσεις η ολική χωρητικότητα των ηφαιστείων ιλύος του συμπλέγματος του Αναξίμανδρου κυμαίνεται μεταξύ 2,56 - 6,40 c.km».

Η χαρτογράφηση της περιοχής νοτίως του Καστελόριζου έγινε στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Anaximander [EVK3 - 2001 – 0001233000]) με πρωτοβουλία του ΙΓΜΕ (Perissoratis et al., 2003).

Η εργασία των Μάζη και Σγούρου περιγράφει τα αποτελέσματα των ωκεανογραφικών πλόων που έγιναν στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος το 2003 και το 2004.

Συνεπώς είναι… βάσιμο άραγε να υποθέσουμε ότι και η κυβέρνηση Καραμανλή είχε γνώση του θέματος; Διότι, αν δεν είχε πλήρη γνώση, είχε τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις, οι οποίες υποθέτουμε ότι είχαν ληφθεί υπ’ όψιν στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής – όταν δηλαδή αποφάσιζε, με ατελή πάντως και μετέωρα βήματα, να απαγκιστρωθεί από την ετεροβαρή και μονομερή σχέση με τις ΗΠΑ και να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη ρώσικη «αρκούδα».

Το ερώτημα είναι τι πλέον προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» που της προέκυψε. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η δημοσιοποίηση αυτής της υπόθεσης συμπίπτει απολύτως με τη χειρότερη κρίση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, η οποία, κατά δηλώσεις του πρωθυπουργού, έχει απολέσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας της και παράλληλα αποτελεί ένα διεθνές – ακριβέστερα: ευρωπαϊκό... – πειραματόζωο.

Το πόσο εύκολη είναι η διαχείριση από μια χώρα – και ειδικότερα την πολιτική τάξη που την κυβερνά – μαθημένη στις σφαλιάρες, μη ζητάτε να σας το απαντήσουμε εμείς. Τουλάχιστον όχι αυτές τις κρίσιμες ώρες...Πηγή

Εμείς είχαμε αναφερθεί με το ποστ Πουλήθηκαν τα πετρέλαια του μπάμπουρα; Στις 2 Οκτωβρίου το 2009 για την «βιαστική» μεταβίβαση των δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Καραμανλή των κοιτασμάτων πετρελαίου στα ανατολικά της Θάσου. Γράφοντας:
Μέσα στον ορυμαγδό της επικοινωνιακής εκστρατείας, πέρασε απαρατήρητη και μένει επίσημα ανεπιβεβαίωτη μια πληροφορία, ενδεχομένως με ιδιαίτερη σημασία για την τύχη της χώρας: το σημαντικότερο πετρελαϊκό κοίτασμα της χώρας πέρασε την περασμένη εβδομάδα στον έλεγχο ενός Έλληνα εφοπλιστή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρωινή», που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από το υπουργείο Ανάπτυξης, ούτε και από την ενδιαφερόμενη εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου, αλλά δεν έχει διαψευσθεί ως τώρα, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη η μεταβίβαση των δικαιωμάτων για τα κοιτάσματα στα ανατολικά της Θάσου.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει, ότι:
«Εδώ και πολλές εβδομάδες φημολογούνταν το ενδιαφέρον της Ενεργειακής Αιγαίου για τα κοιτάσματα ανατολικά της Θάσου (Μπάμπουρας κ.λπ). Όμως το όλο θέμα «σκάλωνε» στην άρνηση της κυβέρνησης να εγκρίνει αυτή τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων.
Χθεσινές πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έληξε. Πρόσφατα (την προηγούμενη εβδομάδα) ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης ενέκρινε την μεταβίβαση των δικαιωμάτων. Έτσι η Ενεργειακή Αιγαίου γίνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού αφού πέραν όλων των άλλων έχει αυτή τα δικαιώματα στα ανατολικά της νήσου Θάσου.
Τα απέκτησε από την
Denison (που προηγουμένως τα είχε μεταβιβάσει σε άλλη εταιρία δικών της συμφερόντων).
Είναι ενδιαφέρον, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης τήρησε χθες σιγή ιχθύος για το θέμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου, Μαθιός Ρήγας βρισκόταν στο Λονδίνο και από την πλευρά της εταιρείας που εκμεταλλεύεται σήμερα τα εναπομείναντα κοιτάσματα του Πρίνου δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση.

Είμαστε πλούσιοι και δεν το ξέρουμε;

«Γλυκοκοιτάζουν» οι τούρκοι τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου

Απεμπόλησαν από το 1979 τα κυριαρχικά δικαιώματα στο αιγαίο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails