Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τα εικονικά χαμόγελα της Ε.Ε και τα …άσφαιρα του Γιωργάκη

Η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων με στόχο τη μείωση κατά 4 μονάδες της αναλογίας ελλείμματος με ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα αυτού του είδους της πολιτικής, θα είναι να πέσει η χώρα σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Όταν μια χώρα υιοθετεί μέτρα επιτήρησης τέτοιας εμβέλειας έχει ανάγκη κάποιου είδους ξαλαφρώματος, για να καταφέρει να ανταπεξέλθει. Συνήθως αυτό σημαίνει ή υποτίμηση του νομίσματος ή δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, συνήθως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή και τα δύο. Η Ελλάδα δεν θα έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Υπό αυτές τις συνθήκες οι Έλληνες μπορεί να καταλήξουν ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να χρεοκοπήσουν δεδομένου ότι το 70% του χρέους βρίσκεται σε ξένα χέρια συνεχίζει το δημοσίευμα. Αν είναι έξυπνοι, θα πρέπει να πάρουν τα ευρωπαϊκά χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Όπως και να έχει, η χρεοκοπία και όχι τα δάνεια θα είναι το φρένο. Ολόκληρο το δημοσίευμα εδω http://www.ft.com/cms/s/0/6a1a4952-3a8d-11df-b6d5-00144feabdc0.html

Κοντά στα 7 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για το νέο 7ετές ομόλογο, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντλήσει 5 δισ. ευρώ. Όμως, η τιμολόγηση δεν δείχνει να αλλάζει, παραμένοντας στις 310 μονάδες βάσης πάνω από το mid-swap. Η Ελλάδα φαίνεται πως θα πάρει μόνο τα πέντε δισεκατομμύρια, από περίπου 175 διαφορετικούς λογαριασμούς. Το επιτόκιο με το οποίο θα εκδοθεί το ομόλογο θα διαμορφωθεί περίπου στο 6,1% καθώς η διαφορά επιτοκίου (spread) μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων που θα χρησιμοποιηθεί στον υπολογισμό είναι 310 μονάδες βάσης (3,1%) πάνω από αυτό των mid-swaps.

Οι Financial Times μας προτείνουν πτώχευση. Τα spread των τοκογλύφων σταθερά ανοδικά ,ο Γιωργάκης πανηγυρίζει την αποτυχία του , εμείς δανειζόμαστε και ξαναδανειζόμαστε ,μέχρι πότε; Kαι το μόνο σίγουρο σε όλη αυτή την υπόθεση, είναι ότι βαίνουμε με μαθηματική ακρίβεια προς ….θερμό επεισόδιο (ήδη οι τούρκοι κάνουν πρόβες) για ….παύση πληρωμών, και λύπηση, λόγω …πολέμου. Η καθυστέρηση του γεγονότος ίσως οφείλεται στο ότι κάποιοι θέλουν «πίστωση χρόνου» για να βγάλουν το χρήμα τους έξω. Αλλοίμονο στα «θύματα» της ελεεινής πολιτικής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails