Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

«Πόθεν έσχες» και Τεκμήριο, πλέον, στην νέα κατοικία


Εξαιρετικά επώδυνες είναι οι αλλαγές που αφορούν στα ακίνητα αφού ανεβαίνει επικίνδυνα ο πήχης του ελάχιστου απαιτούμενου για την Εφορία δηλούμενου ετήσιου εισοδήματος. Ιδιοκτήτες, ενοικιαστές αλλά και όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο, παγιδεύονται πλέον για τα καλά στα «ακριβά» ακίνητα, αφού υποχρεώνονται περισσότεροι να δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα και οδηγούνται έτσι σε αδυναμία να δικαιολογήσουν στο μέλλον χρήματα για οποιαδήποτε αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου. Τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου θεωρείται πλέον και η αγορά α΄ κατοικίας «από το πρώτο τετραγωνικό» (χωρίς αφορολόγητο), ενώ ως τεκμήριο διαβίωσης θα συνυπολογίζονται όχι μόνο οι τόκοι αλλά και τα χρεολύσια στεγαστικού πρώτης κατοικίας που ως τώρα απαλλάσσονταν. «Κερασάκι στην τούρτα», η αυστηροποίηση των τεκμηρίων που προέβλεπε το προσχέδιο. Αν και η κλίμακα δεν αλλάζει για τα πρώτα 200 τετραγωνικά (το τεκμήριο παραμένει στα 60 ευρώ το τ.μ. για 80 πρώτα τ.μ. και 80 ευρώ για 81-200 τμ), με ρύθμιση της τελευταία στιγμής όμως, το τεκμήριο ανεβαίνει:
για επιφάνεια από 201- 300 τ.μ. στα 150 ευρώ το τ.μ. (αντί 120 ευρώ) και
για επιφάνεια από 301 τ.μ. και άνω στα 200 ευρώ το τ.μ. (αντί 150 ευρώ).
Όσο για τις περιοχές με τιμή ζώνης από 2800 έως 4.999 ευρώ, η προσαύξηση αυξάνεται σε 40% αντί 30% που προβλεπόταν και για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5000 ευρώ η προσαύξηση εκτινάσσεται στα 70% αντί για 50%.
Ταυτόχρονα ενεργοποιείται το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Μέχρι σήμερα απαλλασσόταν η πρώτη κατοικία από το τεκμήριο μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις η εφορία θα λαμβάνει υπόψη της και την αγορά πρώτης κατοικία από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να εξακριβώσει την προέλευση των χρημάτων . Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταργεί αιφνιδιαστικά και αναδρομικά την «προνομιακή» ρύθμιση (λόγω κρίσης στην οικοδομή) για έκπτωση φόρου 40% στους τόκους των στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν το 2009 η μέσα στο 2010. Για τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν πριν από το 2002, παραμένει η έκπτωση του 100% το τόκων από το φορολογητέο εισόδημα ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια θα ισχύσει έκπτωση φόρου 20% για τους τόκους που καταβάλλονται. Βέβαια, παραμένει το πρόβλημα για τους χαμηλόμισθους τους οποίους σε αρκετές περιπτώσεις «πιάνουν» τα τεκμήρια λόγω στρέβλωσης του συστήματος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails