Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Οι ναζιστές Γερμανοί, λάδωναν τους πάντες


Σκάνδαλο αλα Siemens με δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων και στην Ελλάδα αυτή τη φορά απ' την Daimler AG ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από δίωξη που άσκησαν οι αμερικανικές Αρχές κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έρευνα του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης καταλήγει στο συμπέρασμα πως απ' το 1998 ως το 2008 η Daimler δωροδόκησε με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, κρατικούς αξιωματούχους σε 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων, προκειμένου να εξασφαλίσει συμφωνίες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν την προμήθεια οχημάτων στις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η Daimler έχει έλθει ήδη σε συμφωνία με το αμερικανικό δημόσιο να καταβάλει 185 εκατ δολ. ως συμβιβασμό (93,6 εκατ. δολ. στο υπ. Δικαιοσύνης και 91,4 εκατ. δολ. στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) με αντάλλαγμα να μη δηλώσει ένοχη.Το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί την Daimler ότι «ενεπλάκη σε μακράς διάρκειας πρακτική δωροδοκιών αλλοδαπών αξιωματούχων» αναφορικά με συμφωνίες που σύναψε στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κίνα, τη Νιγηρία, το Βιετνάμ και άλλες χώρες, αναφέρει το 76σέλιδο δικόγραφο. Οι κατηγορίες είναι δύο: συνωμοσία και λογιστικές παρατυπίες υπό το νόμο «περί αλλοδαπών πρακτικών διαφθοράς» (Foreign Corrupt Practices Act) «Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Daimler χρησιμοποίησε γι αυτές τις παράνομες πρακτικές λογαριασμούς σε αμερικανικές τράπεζες ή offshore τράπεζες», σύμφωνα με το δικόγραφο. Το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης εκτιμά ότι μόνο οι συναλλαγές μέσω των ΗΠΑ απέφεραν πάνω από 50 εκατ. δολ. προ φόρων κέρδη στην Daimler.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την 1η Απριλίου σε δικαστήριο στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι η Daimler εκτός από πολυτελή αυτοκίνητα έχει προμηθεύσει στο ελληνικό δημόσιο και οχήματα για το στρατό.

Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails