Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας


Σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας οφείλονται οι δύο εκρήξεις σε σταθμούς του μετρό της Μόσχας που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 64. "Δύο γυναίκες καμικάζι πραγματοποίησαν τις βομβιστικές επιθέσεις", δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ στους δημοσιογράφους στον σταθμό Παρκ Κουλτούρι. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 6:56 (ώρα Ελλάδας) στον σταθμό Λιουμπιάνκα και στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους και η δεύτερη περίπου 40 λεπτά αργότερα, στον σταθμό Παρκ Κουλτούρι, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ενώ 3 τραυματίες εξέπνευσαν αργότερα στο νοσοκομείο. "Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την δεύτερη έκρηξη, στο σταθμό Παρκ Κουλτούρι της Μόσχας, δήλωσαν αξιωματούχοι των Ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας σε εγχώρια ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι Μαύρες Χήρες της Τσετσενίας έγιναν ευρέως γνωστές στην υπόθεση της ομηρίας και του μακελειού που ακολούθησε στην αίθουσα του Θεάτρου Πολιτισμού της Μόσχας το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου του 2002. Η ονομασία τους οφείλεται στις ρωσικές αρχές ασφαλείας, που μετά από δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τσετσενία, διαπίστωσαν ότι δράστες ήταν γυναίκες, σχεδόν όλες μαυροντυμένες. Από τα στοιχεία τους , διαπίστωσαν και το παρελθόν τους. Επρόκειτο για γυναίκες, συζύγους και μητέρες Τσετσένων αυτονομιστών μαχητών που στρατολογήθηκαν στο αυτονομιστικό κίνημα, όταν κατά τη διάρκεια μαχών με τις ρωσικές δυνάμεις, έπεσαν νεκροί οι δικοί τους άνθρωποι. Οι Μαύρες Χήρες έκτοτε περιεβλήθησαν με μύθο. Εκτός από το Θέατρο της Μόσχας, όπου στη διάρκεια της ομηρείας των θεατών, πολλές από αυτές μίλησαν με ομήρους και από τις μαρτυρίες επιζώντων που είδαν το φως της δημοσιότητας η παγκόσμια κοινότητα πληροφορήθηκε τα κίνητρα και τις προθέσεις τους. Επρόκειτο για γυναίκες που δεν είχαν πλέον τίποτε να χάσουν και μπορούσαν να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους. Να σκορπίσουν τον θάνατο, είτε ένοπλες, με συγκεκριμένο στόχο, είτε ζωσμένες με εκρηκτικά που πυροδοτούν σε πολυσύχναστα σημεία. Το κοινό τους σημείο, είναι το μίσος για τους Ρώσους , με τους οποίους ο βρώμικος πόλεμος άφησε πίσω του ισοπεδωμένες πόλεις και χωριά και μία ανθρωπιστική τραγωδία που δεν λέει να κλείσει.

Το θέατρο του "θανάτου"

Μια ομάδα Τσετσένων εξτρεμιστών, μεταξύ των οποίων και οι "Μαύρες Χήρες", κατάφεραν απαρατήρητοι να καταλάβουν την αίθουσα του θεάτρου Πολιτισμού της Μόσχας. Στο θέατρο ήταν 800 και πλέον θεατές, τους οποίους κρατούσαν ομήρους. Οι εξτρεμιστές απαίτησαν από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει τον Ρωσικό στρατό από την Τσετσενία, απειλώντας διαφορετικά να πάρουν μαζί τους στον "άλλο κόσμο" όλους τους ομήρους, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένοι, με επακόλουθο και την ανατίναξη του θεάτρου, που στο μεταξύ είχαν επίσης παγιδεύσει με 120 κιλά εκρηκτικά. Η ανακοίνωση των όρων των Τσετσένων απαγωγέων, μεταδόθηκε λίγο μετά την κατάληψη του θεάτρου της Μόσχας από το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «Αλ-Τζαζίρα». Ο επίλογος της αιματηρής τραγωδίας στο Θέατρο Πολιτισμού της Μόσχας, γράφτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου της 27ης Οκτωβρίου 2002, όταν ο Πρόεδρος Πούτιν, αποφάσισε την επέμβαση, ύστερα από 55 ώρες ομηρίας με ένα θεαματικό τρόπο. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η διοχέτευση από τους αεραγωγούς στην αίθουσα του θεάτρου του αναισθητικού αερίου «φεντανίλ». Ταυτόχρονα ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στην αίθουσα του θεάτρου και κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν τους Τσετσένους αντάρτες, απελευθερώνοντας τους ομήρους. Σύμφωνα πληροφορίες, οι τρομοκράτες πυροδότησαν μερικούς από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους είχαν παγιδεύσει τις κολόνες του θεάτρου που στηρίζουν την οροφή, μόλις αντιλήφθηκαν την εισβολή των ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Και η ανταλλαγή πυροβολισμών με τους Τσετσένους διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Απολογισμός της επίθεσης ο θάνατος 119 ομήρων και των 40 Τσετσένων απαγωγέων.

Μπεσλάν

Ήταν 1η Σεπτεμβρίου 2004, όταν η εμπόλεμη ζώνη της Τσετσενίας πέρασε αιφνιδιαστικά τις πύλες ενός ήσυχου σχολείου της Βόρειας Οσετίας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τσετσενοί αυτονομιστές επιτέθηκαν στο σχολείο του Μπεσλάν και κράτησαν ομήρους καθηγητές και μαθητές του σχολείου. Στο διάστημα αυτό, 334 πολίτες σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 186 μαθητές. Ωστόσο, από τους 32 απαγωγείς, ένας μόλις σώθηκε, αλλά στην συνέχεια συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Εισέβαλαν στο σχολείο και υπό την απειλή των όπλων εξανάγκασαν παιδιά, γονείς και καθηγητές να συγκεντρωθούν στο γυμναστήριο του σχολειού. Επί τρεις ημέρες παρέμειναν δίχως τροφή και νερό. Οι απαγωγείς πυροβολούσαν διαρκώς στον αέρα προς αποφυγή εφόδου των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Δύο ημέρες μετά την κατάληψη του σχολείου, οι Τσετσένοι αυτονομιστές συναίνεσαν τελικά στη είσοδο διασωστών για την περισυλλογή των πρώτων νεκρών. Ξαφνικά το σχολείο του Μπεσλάν σείστηκε από εκρήξεις και πυροβολισμούς. Η οροφή του γυμναστηρίου κατέρρευσε και ο όμηροι άρχισαν να τρέχουν τρομοκρατημένοι προς κάθε κατεύθυνση. Οι απαγωγείς άνοιξαν πυρ αδιακρίτως και οι κυβερνητικές δυνάμεις απάντησαν. Εν μέσω της ανταλλαγής πυρών η ζώνη ασφαλείας έσπασε και συγγενείς των ομήρων εισήρθαν στο σχολείο. Ο Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο σχολείο του Μπεσλάν, σύμφωνα με ανακοίνωση που φέρεται να υπογράφει ο ίδιος ο Μπασάγεφ και δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα των Τσετσένων αυτονομιστών. Παράλληλα, ο ίδιος φέρεται να δηλώνει ότι ομάδες μαχητών του είχαν καταλάβει και τα μοιραία Τουπόλεφ που κατέπεσαν στα μέσα του καλοκαιριού.

Άλλες επιθέσεις

Η Khava Barayeva είναι η πρώτη γνωστή "μαύρη χήρα". Ανατινάχτηκε η ίδια επάνω σε μια ρωσική βάση στρατού στην Τσετσενία, τον Ιούνιο του 2000.

Τον Μάιο του 2003, η Shakhida Baimuratova, ανατινάχτηκε σκοτώνοντας 14 άτομα και τραυματίζοντας 150, σε μια απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Τσετσενίας Akhmad Kadyrov σε ένα φεστιβάλ στην Γιουρτ.

Στις 5 Ιουνίου 2003, μια γυναίκα με άσπρο παλτό και ζωσμένη με εκρηκτικά εισέβαλε σε ένα λεωφορείο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες. 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη και 15 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Στις 6 Ιούλη 2003, δύο βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 16 άτομα σε μια συναυλία ροκ στο αεροδρόμιο Tushino στη Μόσχα.

Τον Δεκέμβριο του 2003, μια "μαύρη χήρα" σκότωσε 46 άτομα και τραυμάτισε αλλά στη πόλη Yessentuki στη Νότια Ρωσία.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2003 μια βόμβα εξερράγη έξω



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails