Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση των ενεργειών για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ήταν αρκετή για να αποσπάσουμε από τους ρώσους μια ευνοϊκή δήλωση για τα χρηματοπιστωτικά μας. Κατόπιν αυτού ίσως δούμε και μια ελαφρά μεταστροφή από τους αλληθωρίζοντες προς ανατολάς …Γερμανούς.
«Έργο μείζονος εθνικής σημασίας, προφανούς δημόσιας ωφέλειας και δημόσιου συμφέροντος», χαρακτηρίζεται ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με το νομοσχέδιο που υπέβαλε στον πρόεδρο της Βουλής, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Το σ/ν ρυθμίζει θέματα απαλλοτριώσεων και χρήσεων γης στη διαδρομή του αγωγού. Η τελευταία, όμως, θα οριστεί σε δεύτερο χρόνο με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Ρυθμίσεις απαλλοτριώσεων και χρήση γης για τον Μπουργκάς ... - Η Αυγή
Στον πρόεδρο της Βουλής το σ/ν για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη - ΚΕΡΔΟΣ Online
Και η Ρωσική «απάντηση»
Ξαφνική επίσημη δήλωση στήριξης από την Ρωσία στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία είχαμε πριν από λίγο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα, η δήλωση στήριξης δεν είναι παρά μόνο η "κορυφή του παγόβουνου" σε μία σειρά ενεργειών που έχει αποφασίσει η ρωσική κυβέρνηση για να στηρίξει την Ελλάδα στην αρνητική οικονομική διεθνή συγκυρία. Η δήλωση που έγινε πριν από λίγο από τον επίσημο εκρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέϊ Νεστερένκο είναι κάτι παραπάνω από "θερμή" και σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο γεγονός, ειδικά από την Ρωσία.
Σημείο-κλειδί της δήλωσης είναι η φράση: "Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει, όχι μόνο παραδοσιακά, φιλική προς την Ρωσία χώρα, αλλά και βασικός διεθνής εταίρος της, μεταξύ άλλων και στον εμπορικό-οικονομικό τομέα".
Η δήλωση έχει να κάνει με την "ευχή" που εκφράστηκε ατύπως μεν, αλλά με τον ιδιαίτερα πειστικό τρόπο που έχει η κεντρική εξουσία στην Ρωσία, προς τις ρωσικές τράπεζες "Να προτιμήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα", ενώ θεωρείται και προειδοποίηση προς τους κύκλους που θέλουν να πιέσουν κερδοσκοπικά την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι η Μόσχα τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και δεν θέλει να δει την επένδυσή της στην ελληνική οικονομία να κινδυνεύει. Σίγουρα η δήλωση εκπλήσσει και έρχεται την κατάλληλη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση που αναζητά ερείσματα διεθνώς. Οπωσδήποτε σχετίζεται και με το επικείμενο ταξίδι στη Μόσχα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στις 29-31/03/10, όπου η Μόσχα αναμένει να σφραγιστεί η υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας που υπάρχει για τα ΤΟΜΑ BMP-3HEL, όσο και με την χθεσινοβραδυνή κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. defencenet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου