Όλα δείχνουν πως ο Γιωργάκης και ο Καρατζαφέρης έχουν έλθει σε συμφωνία σε ότι αφορά την ονομασία των Σκοπίων ,και είναι έτοιμοι να το παρουσιάσουν ως το λιγότερο κακό. Για αυτό τον λόγο (και μερικούς άλλους) ζήτησε ο χοντρός εσπευσμένη συνάντηση με τον ….Μητσοτάκη αύριο το πρωί.
Εμείς το είχαμε προβλέψει. δείτε το εδω
Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή»
κ. Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τί λένε λοιπόν οι ΗΠΑ γι’ αυτό κ. Υπουργέ; Προς ποιά κατεύθυνση πιέζουν;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οι ΗΠΑ δεν πιέζουν την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ έχουν καταλάβει την ελληνική θέση, την ελληνική πρόταση ότι χρειάζεται μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και αυτή η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους.
κ. Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στη δική μας θέση κοντά ή σε αλλαγή θέσης;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οι ΗΠΑ κατανοούν πλήρως την ελληνική θέση.
κα Λ. ΜΠΟΛΑ: Θέλουν όμως και τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εμείς θέλουμε να μπουν στο ΝΑΤΟ και θέλουμε και προωθούμε την ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά τονίζουμε ότι προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας. Και ακριβώς αυτό αξιοποιούμε, ότι υπάρχει η επιθυμία και από χώρες όπως οι ΗΠΑ να δουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, να προχωρούν στην ενταξιακή τους πορεία. Και αυτό εμείς το αξιοποιούμε ώστε να υπάρξει και η απαραίτητη συμβολή από τις ΗΠΑ προς την ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
κ. Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα λοιπόν, αφού εμείς είμαστε σ’ αυτή τη φάση, να το πω έτσι, και τα Σκόπια είναι στη συγκεκριμένη φάση και οι ΗΠΑ είναι επίσης με τη συγκεκριμένη θέληση και η βασική μας θέση είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός, μια ονομασία όπως «Βόρεια Μακεδονία» που είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός, θεωρείτε ότι είναι μια ονομασία που δίνει μια προοπτική επίλυσης;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι γνωστό ότι και ο κ. Nimetz και στο παρελθόν έχει αναφερθεί σε μια τέτοια ιδέα, μια τέτοια πρόταση για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η ελληνική θέση, ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι γνωστή, άρα νομίζω ότι όποιος χρησιμοποιεί λίγο τη λογική θα καταλάβει ότι αυτή η πρόταση, αυτή η σκέψη που έχει εκφραστεί, είναι μέσα στο πλαίσιο των σκέψεων της ελληνικής πλευράς.
κ. Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συναίνεση υπάρχει εδώ από τα κόμματα; Ακούσαμε τουλάχιστον ένα κόμμα, τον κ. Καρατζαφέρη ν’ αλλάζει. Ακούσαμε να διαφοροποιείται σ’ αυτό.
κ. Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είπε ότι γι’ αυτούς οι οποίοι κινούνται στη γραμμή του γεωγραφικού προσδιορισμού, είναι μια καλή τοποθέτηση η «Βόρεια Μακεδονία».
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είχα την ευκαιρία και από το βήμα της Βουλής να εκφράσω ότι στα μεγάλα εθνικά θέματα έχουμε πλέον φτάσει σε ένα σημείο εδώ στην Ελλάδα πολύ ικανοποιητικό και σημαντικό. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων να συμφωνούμε στα μεγάλα εθνικά θέματα.
Αυτό το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Είναι κάτι το πολύ σημαντικό και βοηθάει βεβαίως πάρα πολύ την όποια κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις, να ξέρει ότι έχει ένα ενωμένο μέτωπο και μια στήριξη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο κι εγώ προσπαθώ σε κάθε παρέμβαση, σε κάθε συζήτηση να το τονίζω, είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε. Πηγή
Και η απάντηση
Προσπαθεί ολόκληρο το καθεστώς να μας πείσει ότι το «Βόρεια Μακεδονία» είναι γεωγραφικός προσδιορισμός. Όμως γεωγραφικός προσδιορισμός σημαίνει ότι προσδιορίζω κάτι με σημείο αναφοράς κάποιο τόπο γεωγραφικά ορισμένο. Όταν για παράδειγμα λέμε ΠΓΔΜ, αυτό είναι γεωγραφικός προσδιορισμός γιατί αναφέρεται σε κάποια κρατική οντότητα που ήταν πριν τμήμα της γεωγραφικής επικράτειας της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Όταν λέμε Βόρεια Ελλάδα, αυτός είναι γεωγραφικός προσδιορισμός γιατί αναφέρεται σε συγκεκριμένη γεωγραφικά έκταση (Ελλάδα) και αντιδιαστέλλεται από άλλο γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή τη Νότια Ελλάδα. Αν πούμε την δική μας επαρχία της Μακεδονίας, Ελληνική Μακεδονία, τότε κάποιος άλλος γεωγραφικός προσδιορισμός που θα θέλει να φέρει τον όρο Μακεδονία, θα πρέπει να έχει γεωγραφικό σημείο αναφοράς, έξω από την ελληνική επικράτεια. Για παράδειγμα ΠΓΔΜ ή Σλαβική Μακεδονία κ.λ.π.
Όταν όμως λέμε «Βόρεια Μακεδονία» έτσι ξεκάρφωτα, ερωτάται: Πως αυτό προσδιορίζεται γεωγραφικά; Ποιο είναι το γεωγραφικό σημείο αναφοράς, με βάση το οποίο διακρίνεται το «Βόρεια»; Για να δεχτούμε τον προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία» θα πρέπει λογικά να υπάρχει και το γεωγραφικό αντίστροφό του δηλαδή «Νότια Μακεδονία». Εδώ ακριβώς είναι η παγίδα που μας στήνουν οι ξένοι για συντήρηση αλυτρωτικών βλέψεων (διαίρει και βασίλευε) και συνηγορεί και το εδώ κατεστημένο προκειμένου να αποφύγει τώρα μπλεξίματα που θα θέσουν σε δοκιμασία τις εξουσίες του. Όμως αυτή είναι μια κοντόφθαλμη πολιτική που θα μας θέσει σε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και σε πόλεμο στο μέλλον, όπως είχαμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο με τον τίτλο Το «Βόρεια Μακεδονία και οι ανεγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ».
Σκεφτείτε απλά ότι δεν είστε έλληνας πολίτης αλλά πολίτης μιας απομακρυσμένης χώρας και ακούτε ότι υπάρχει ένα κράτος με τον προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», αμέσως θα υποθέσετε ότι υπάρχει και το αντίστοιχό του «Νότια Μακεδονία». Αν τώρα μελλοντικά ακούσετε ότι εκδηλώνονται αλυτρωτικές βλέψεις από το «Βόρεια Μακεδονία» ή πολύ περισσότερο πληροφορηθείτε για εχθροπραξίες στην περιοχή, θα θεωρήσετε φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως και εμείς θεωρούμε φυσιολογικές τις συγκρούσεις ανά την υφήλιο όπου υπάρχουν διαφορές μεταξύ βορείων και νοτίων. Αμφιβάλει κανείς για την ικανότητα της προπαγάνδας των Σκοπιανών σε σχέση με τους δικούς μας ερασιτέχνες;
Προσπαθούν λοιπόν μέσα από τα ΜΜΕ του καθεστώτος (ΠΑΣΟΚ και μερίδα της Νέας Δημοκρατίας) να μας περάσουν για ηλίθιους και να μας πείσουν ότι το «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα απλός ανώδυνος γεωγραφικός προσδιορισμός, ενώ αποκρύπτουν την τραγική αλήθεια. Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου