Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελάς προχώρησε στη Βουλή σε μια συνταρακτική αποκάλυψη, που «αγγίζει» το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και με έγγραφα από τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη: στις 10 Απριλίου του 2008, δηλαδή ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη των ύποπτων συναλλαγών των ασφαλιστικών ταμείων με χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες για την αγορά δομημένων ομολόγων του Δημοσίου, η ΦΑΕΕ Αθηνών «έσβησε» φόρους και πρόστιμα 5,5 δις. ευρώ, που είχαν επιβληθεί στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις, των κ.κ. Πρινιωτάκη και Αποστολίδη. Ασφαλώς η αποκάλυψη αυτή δεν έχει δημοσιονομικό ενδιαφέρον: μόνο κάποιος που βρίσκεται υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ουσιών θα μπορούσε να διανοηθεί ότι η μικρή χρηματιστηριακή εταιρεία θα μπορούσε ποτέ να καταβάλει τέτοια πρόστιμα, ή έστω ένα μικρό κλάσμα αυτών.
Το πραγματικό ενδιαφέρον της αποκάλυψης, πέραν της ηθικής διάστασης του θέματος, σχετίζεται με τις προεκτάσεις της στο σκάνδαλο των δομημένων, για το οποίο σύντομα συστήνεται στη Βουλή Εξεταστική Επιτροπή:
- Ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης, παλαιός χρηματιστής της Αθήνας, ο γιος του Θόδωρος και ο Γιώργος Αποστολίδης είναι τρεις βασικοί, πλην όμως σιωπηλοί μάρτυρες στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, που άρχισε να αποκαλύπτεται στις 15 Μαρτίου του 2007, με ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
- Η εταιρεία τους, Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, ήταν ο μεσολαβητής για να διατεθεί στο ΤΕΑΔΥ και άλλα τρία ασφαλιστικά ταμεία το περιβόητο «κρυφό» ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε το Δημόσιο με ανάδοχο την πανίσχυρη JP Morgan και «εμπνευστή» τον Γιώργο Παπαμαρκάκη, της λονδρέζικης North Asset Management. Πίσω από τη μυστική διαδικασία διάθεσης των δομημένων, κρύβονταν, όπως αποκάλυψε η έρευνα του κ. Γ. Ζορμπά, μεγάλες προμήθειες, που μοιράσθηκαν σε πολλές κατευθύνσεις και μέρος τους, πάντα κατά τον πρώην επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατέληξε σε κομματικά ταμεία.
- Η Ακρόπολις είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία, καθώς ήταν η εταιρεία που είχε το μοναδικό προνόμιο να γνωρίζει τη μυστική έκδοση και να αναλάβει τη διαδικασία προώθησης των τίτλων στα ασφαλιστικά ταμεία –τις σχετικές παρουσιάσεις στα διοικητικά συμβούλια έκανε ο κ. Θ. Πρινιωτάκης. Από την αρχή της έρευνάς του, ο κ. Ζορμπάς εστίασε στους βασικούς παράγοντες της Ακρόπολις, επιδιώκοντας να αποσπάσει μια κρίσιμη μαρτυρία που θα έλυνε το μυστήριο, αλλά προς απογοήτευσή του –και παρά την επιμονή του- η προσπάθεια απέβη άκαρπη.
- Η αποκάλυψη στη Βουλή δίνει τώρα νέα διάσταση στην υπόθεση: όπως φαίνεται από τα στοιχεία, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, έγιναν εξοντωτικοί έλεγχοι στην Ακρόπολις και επιβλήθηκαν μυθικού ύψους πρόστιμα από την εφορία, που θα ήταν αρκετά για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι της εταιρείας στη φυλακή, αν ενεργοποιούνταν οι διαδικασίες είσπραξης των βεβαιωμένων προστίμων.
- Με αυτή την απειλή άμεσης φυλάκισης να βρίσκεται διαρκώς ενώπιόν τους, σε όλη τη διάρκεια της διερεύνησης του σκανδάλου από τον κ. Ζορμπά, οι εν δυνάμει κορυφαίοι μάρτυρες της υπόθεσης φαίνεται ότι δεν είχαν ισχυρά κίνητρα να αποκαλύψουν όλα όσα γνώριζαν. Όταν πλέον ο κ. Ζορμπάς είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια να αποσπάσει μαρτυρίες από τους γνωστούς χρηματιστές, στρέφοντας το ενδιαφέρον του σε άλλα ομόλογα, που αγοράσθηκαν από άλλα ταμεία και λίγους μήνες πριν απομακρυνθεί σε μια νύχτα από τη θέση του, η εφορία «έσβησε» τα δυσθεώρητα πρόστιμα.
Το ερώτημα που έθεταν χθες τραπεζικά στελέχη ήταν πώς θα εξελιχθεί πλέον η νέα έρευνα για την υπόθεση από την Εξεταστική Επιτροπή, μετά την αποκάλυψη αυτής της απίστευτης φορολογικής/πολιτικής μεθόδευσης: ποια θα είναι, άραγε, η στάση των τριών χρηματιστών, αν κληθούν στην Επιτροπή της Βουλής να καταθέσουν, μετά την αποκάλυψη αυτή;
Στο τραπεζικό παρασκήνιο εκφράζονται έντονοι φόβοι, ότι ο φάκελος των δομημένων ομολόγων ανοίγει ξανά και με τρόπο απειλητικό για τα κρυμμένα μυστικά του χρηματοοικονομικού συστήματος. Αν η έρευνα επεκταθεί και μπει στο βάθος της υπόθεσης, ενδέχεται να αποκαλυφθούν όχι μόνο οι μεθοδεύσεις μερικών μικρών χρηματιστηριακών εταιρειών και κάποιων «άσχετων», κατά την προσφιλή έκφραση του Γ. Αλογοσκούφη, διοικήσεων ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και οι σκόπιμες υπερτιμολογήσεις δομημένων που έγιναν ακόμη και από μεγάλες τράπεζες, ελληνικές και ξένες, για να αποφέρουν αυτές οι εκδόσεις προμήθειες πολλών εκατομμυρίων στους εμπλεκόμενους……. πηγή
Μήπως θα έπρεπε να ρωτηθεί ο επίτιμος ,εάν γνωρίζει τίποτα; Σαν πολλοί “κρητικοί”, δεν είχαν μαζευτεί;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου