Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Μήπως πρέπει να αποσύρουμε τις όποιες καταθέσεις από τις τράπεζες;


Από 2 Φεβρουαρίου θα διατίθενται και στο επενδυτικό κοινό τα 5ετή έντοκα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με επιτόκια που -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ξεπερνούν το 5%-5,5%. Οι ιδιώτες αποταμιευτές θα μπορούν να προμηθεύονται από την ερχόμενη Τρίτη από όλες τις εμπορικές τράπεζες το συγκεκριμένο ομόλογο που δημοπρατήθηκε την περασμένη Τρίτη. Τα 5ετή ομόλογα που αγοράστηκαν από διεθνείς οίκους και τράπεζες σε αναλογία 70% από το εξωτερικό και 30% από Ελλάδα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επενδυτική αγορά. Η απόδοση των ομολόγων για τους ιδιώτες αποταμιευτές θα οριστεί από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες που αγόρασαν το 5ετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου 6,10% και λήξης 20 Αυγούστου 2015. Η απόδοση θα είναι αφορολόγητη εφόσον οι τίτλοι κρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και αποκτηθούν από 5 έως 9 Φεβρουαρίου.
Σημείο-κλειδί για τις ιδιωτικές τοποθετήσεις στο 5ετές ομόλογο, όπως τονίζουν αναλυτές της αγοράς, είναι το ποσό των ομολόγων που θα διαθέσουν τελικά οι τράπεζες, αλλά και η τιμή διάθεσής τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ που αγόρασαν από το δημόσιο, αναμένεται να δοθούν στο αποταμιευτικό κοινό τουλάχιστον τα 500 εκατ., με απόδοση περίπου 5,5%. Στην περίπτωση αυτή, οι ίδιες πηγές υπολογίζουν ότι το κέρδος για τις τράπεζες θα ξεπεράσει τα 3-5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 8 δισ. ευρώ που εισέπραξε την περασμένη Τρίτη το Δημόσιο από τη δημοπρασία του 5ετούς ομολόγου περίπου 80 εκατ. ευρώ αποκόμισαν ως προμήθεια οι τράπεζες, ανάδοχοι της έκδοσης.

Δεν και τόσο κορόιδα οι τοκογλυφικές τράπεζες να τα δώσουν στους πολίτες? Ενώ δίνουν στις καταθέσεις μας 1.5% επιτόκιο χρησιμοποιούν το χρήμα μας, για να αγοράσουν τα ακριβά ομόλογα ανάγκης του Γιωργάκη, και για τα μάτια του κόσμου θα διαθέσουν και μερικά στους ημέτερους φίλους-πολίτες-πελάτες τους. Μήπως είναι η ώρα να απαιτήσουμε τα χρήματα μας για να αγοράσουμε εμείς τα ομόλογα, η να μας δώσουν πάνω από 4.5% τόκο στις καταθέσεις μας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails