Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ποιοι δήμοι συγχωνεύονται στο λεκανοπέδιο


O «Καλλικράτης» ήρθε και όπως φαίνεται θα μείνει. Σκοπός του Γιώργου Παπανδρέου και του Υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση είναι η μείωση των Δήμων με απώτερο σκοπό την αποφυγή της φοροδιαφυγής αλλά και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Σε δεύτερο επίπεδο προβλέπεται και συγχώνευση των Νομαρχιών.
Πιο συγκεκριμένα, τούτη την περίοδο υφίστανται 1.034 Δήμοι σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση, θα φροντίσει μέσω συγχωνεύσεων να αγγίξει τους 370. Την ίδια ώρα, οι Νομαρχίες θα μετατραπούν σε Περιφέρειες και θα περιοριστούν σε δεκατρείς. Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Καλλικράτης» αποτελεί -άτυπα- την δεύτερη γενιά του προγράμματος «Καποδίστριας» που είχε ακριβώς τον ίδιο σκοπό.
Οι πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας dimarxe.gr φροντίζουν ώστε από σήμερα να γνωρίζετε τι μέλλει γενέσθαι στη Β’ Αθηνών. Οι πηγές μας θέλουν αρκετούς μεγάλους δήμους να συγχωνεύονται για χάρη του… «Καλλικράτη», ενώ κάποιοι άλλοι να παραμένουν «ανεξάρτητοι».
Ειδικότερα, οι δήμοι: Αιγάλεω, Περιστέρι, Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο και Νέα Σμύρνη θα παραμείνουν ως....


έχουν, δηλαδή στην παρούσα διοικητική μορφή. Συνεπώς, ο «Καποδίστριας 2» δεν θα τους αγγίξει.
Παραλλήλως, δήμοι και συνοικίες της Β’ Αθήνας, όπως Ζωγράφου, Βύρωνας, Καισαριανή, Ίλιον, Πετρούπολη, Χαλάνδρι, Κηφισιά θα συγχωνευτούν με γειτονικούς Δήμους.
Αναλυτικά οι συγχωνεύσεις:
Χαϊδάρι-Αγία Βαρβάρα
Σε αυτό το «ζευγάρι» συγκρούονται ο Δημήτρης Μαραβέλιας (ΝΔ) με τον Γιώργο Καπλάνη (ΠΑΣΟΚ). Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου ξεκαθάρισε μέσω δηλώσεών του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του dimarxe.gr πως δεν επιθυμεί την συνένωση με την Αγία Βαρβάρα, ενώ μίλησε για «κολάζ» που επιχειρεί να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της πόλης του.
Αγία Παρασκευή-Χολαργός
Ο νυν δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και έρχεται αντιμέτωπος με τον Δημήτρης Νικολάου που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ.
Ίλιον-Καματερό-Πετρούπολη
Όπως σε όλες τις «τριάδες» αναμένεται να εκτυλιχθεί μεγάλη «σφαγή». Νίκος Ζενέτος (ανεξάρτητος), Νικήτας Καμαρινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Στέφανος Βλάχος (ανεξάρτητος) είναι οι νυν δήμαρχοι. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά…
Άγιοι Ανάργυροι-Χαλκηδόνα-Νέα Φιλαδέλφεια
Στους Αγίους Αναργύρους ο Νίκος Σαράντης υπερίσχυσε του απερχόμενου δημάρχου κ. Τρίγκα με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ ενώ θα «κοντραριστεί» πιθανότατα με τον κ. Αποστολάκη από τη Νέα Χαλκηδόνα αλλά και τον Σταύρο Κοντό από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, οι πληροφορίες μας θέλουν τον πολιτευτή της Β’ Αθηνών κ. Χάρη Τομπούλογλου να υποστηρίζεται από τη ΝΔ για τον θώκο... Να σημειώσουμε πως ο κ. Τομπούλογλου κινείται στη σφαίρα επιρροής της κ. Μπακογιάννη με ό,τι συνεπάγεται αυτό όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές.
Νέο Ηράκλειο-Λυκόβρυση-Μεταμόρφωση
Στην προκειμένη περίπτωση οι πληροφορίες του dimarxe.gr θέλουν τον κ. Δημήτρη Τζίτζιφα, δήμαρχο Μεταμόρφωσης να είναι ο μόνος που υποστηρίζεται από τη ΝΔ. Στην παρούσα φάση επικεφαλής στους παραπάνω δήμους είναι οι κ.κ. Γεωργόπουλος (ΝΔ), Φωκιανός (ΠΑΣΟΚ), Τζίτζιφας (ΝΔ) αντίστοιχα.
Μαρούσι-Πεύκη
Μία από τις κλασικές περιπτώσεις ισχυρών δημάρχων που υποστηρίζονται από αντίπαλες παρατάξεις. Πατούλης (ΝΔ), Θεοδωρακόπουλος (ΠΑΣΟΚ).
Κηφισιά-Νέα Ερυθραία-Εκάλη-Μελίσσια
Σίγουρα θα είναι από τα λίγα «κουαρτέτα» που θα υπάρξουν εντός της Αττικής. Μάλιστα, πρόκειται για τους πλέον εύπορους δήμους της Αθήνας που θα μετατραπούν σε μήλον της έριδος για τους υποψηφίους. Οι δήμαρχοι είναι οι Χιωτάκης (ΝΔ),Ταμβάκη-Μαγουλά, Σπηλιωτοπούλου (ΝΔ), Γραφάκος.
Χαλάνδρι-Βριλήσσια
Στο δίδυμο Χαλανδρίου-Βριλησσίων αναμένεται μεγάλη εσωκομματική κόντρα στη Νέα Δημοκρατία μιας και οι νυν δήμαρχοι είχαν υποστηριχθεί από την κεντροδεξιά παράταξη. Δεν αποκλείεται σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ να μην υποστηρίξει κανέναν εκ των δύο αν αποφασίσουν να «κατέβουν» αμφότεροι. Έτσι θα πολιτευτούν τούτη τη φορά ως ανεξάρτητοι. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τους κ.κ. Ζαφειρόπουλο και Ιωαννίδη.
Ζωγράφου-Παπάγου
Το ρεπορτάζ μας υπαγορεύει πως από πλευράς Παπάγου δεν θα «κατέβει» ο νυν δήμαρχος Βασίλης Ξύδης, αλλά η Σοφία Χρήστου που θα υποστηριχθεί από τη ΝΔ. Σημειώνεται πως μεγάλη δύναμη αποτελεί ο δήμαρχος Ζωγράφου κ. Καζάκος που στις προηγούμενες εκλογές έλαβε το 42,3% των δημοτών.
Γαλάτσι-Φιλοθέη-Ψυχικό-Νέο Ψυχικό
Άλλη μία περίπτωση «γαλάζιων» δήμων. Οι νυν δήμαρχοι Τσίρος (ΝΔ), Οικονομίδης, Κατσαρού, Χαροκόπος (ΝΔ) φαντάζουν αουτσάιντερ μπροστά στην έντονη φημολογία που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες και θέλει τον Νίκο Παχύλα (μέλος του δημοτικού συμβουλίου Φιλοθέης) να προωθείται. Ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένει σε επίπεδο φημών.
Βύρωνας-Καισαριανή
Στους γειτονικούς δήμους Βύρωνα-Καισαριανής οι δύο δήμαρχοι ξεχωρίζουν. Ο Νίκος Χαρδαλιάς στο Βύρωνα ο οποίος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές έλαβε 45,14% και «καθάρισε» από την πρώτη Κυριακή το «παιχνίδι». Στην Καισαριανή, ο Σπύρος Τζόκας ήταν το φαβορί και τελικά κέρδισε τον κ. Καμπακά σχετικά άνετα. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, αναμένεται μεγάλο ντέρμπι. Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές μας, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει στέλεχος «μπαλαντέρ»…
Άγιος Δημήτριος-Δάφνη
Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται, ωστόσο τα «ζευγάρια» που σας παραθέτουμε θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα αυτά που θα αναγνώσετε. Η Δάφνη, ως μικρότερος δήμος, αναμένεται να συγχωνευτεί με τον Άγιο Δημήτριο μόνο. Φήμες ήθελαν και τον Υμηττό να συμπληρώνει τριάδα με την προοπτική να μείνει ως έχει ο δήμος Ηλιούπολης. Κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ μακρινό και οι κ.κ. Λαζαρόπουλος (δήμαρχος Αγ. Δημητρίου-ΝΔ) και Δαουλάρης (αντιδήμαρχος Δάφνης-ΠΑΣΟΚ) θα έχουν τον πρώτο λόγο, αφού ο νυν δήμαρχος Δάφνης δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Ηλιούπολη-Υμηττός
Όπως αναγνώσατε και πρωτύτερα υπάρχει η σκέψη ο δήμος Ηλιούπολης να μείνει απαράλλαχτος και να μην συγχωνευτεί με κάποιον άλλο. Όμως, πιθανότερο σενάριο αποτελεί η σύμπραξή του με το δήμο Υμηττού. Οι κινήσεις των εν ενεργεία δημάρχων κ.κ. Αναγνώστου (ΝΔ) και Ζούπα (ΠΑΣΟΚ) θα καθορίσουν πολλά.
Αργυρούπολη-Άλιμος
Στην Αργυρούπολη ο κ. Ευσταθιάδης (ΠΑΣΟΚ) κατάφερε να υπερκεράσει το «εμπόδιο» του πρώην δημάρχου κ. Τσαρπαλή και πλέον έχει τον πρώτο λόγο για την μάχη με τον ομοϊδεάτη του κ. Ορφανό που εξελέγη στο δήμο Αλίμου. Ωστόσο, η πληροφόρησή μας θέλει τον κύριο Πασπατίδη να μπαίνει «σφήνα», όπως επίσης και την κυρία Μεταξά από πλευράς ΝΔ.
Ελληνικό-Γλυφάδα
Τα λεγόμενα φιλέτα της Νότιας Αττικής θα «δελεάσουν» πολλούς υποψηφίους, κυρίως από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής περιοχή των νοτίων προαστίων θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ΝΔ θα «κατεβάσει» τον νυν δήμαρχο Γλυφάδας κ. Θεοδωρόπουλο, ενώ το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει άλλη μία… «έκπληξη». Πάντως κανείς δεν πρέπει να λησμονεί την παρουσία του Χρήστου Κορτζίδη που είναι ιδιαίτερα αγαπητός, όχι μόνο στο Ελληνικό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Ταύρος-Μοσχάτο-Άγιος Ιωάννης Ρέντης
Η έννοια της «σφαγής» θα πάρει σάρκα και οστά μεταξύ των Δήμων Ταύρου-Μοσχάτου και Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Συνολικό εκλογικό σώμα που ξεπερνά τις 50.000 (50.053 για την ακρίβεια) με το ΠΑΣΟΚ να έχει την μερίδα του λέοντος στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του dimarxe.gr ήδη έχουν ξεκινήσει τα «πηγαδάκια» μεταξύ των δημάρχων, ενώ στην θέση του δημάρχου Ρέντη, ο κ. Ιωακειμίδης αναμένεται να αφήσει στο «πόδι» του την αντιδήμαρχο Γιώτα Μπελώνη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση της ΝΔ στην διαφαινόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Το ισχυρό χαρτί είναι το «ρεύμα» του δημάρχου Μοσχάτου κ. Παπαντώνη καθότι στις εκλογές του 2006 έκανε περίπατο...
Πηγή
ου θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails