Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Συνεχίζει να είναι ενεργό το «απόστημα» στο ΠΕΠΑΓΝΗ


Με τα μούτρα έχουν πέσει στα βιβλία και στοιχεία των αναλώσιμων υλικών του νοσοκομείου οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι έχουν ως οδηγό των ερευνών τους συγκεκριμένες επισημάνσεις και καταγγελίες των υπηρεσιών του νοσηλευτικού ιδρύματος που κάνουν λόγο για «πολλαπλασιασμό παραγγελιών και κατανάλωσης αντισυμφυτικών, αιμοστατικών και ορθοπαιδικών υλικών»! Πώς και γιατί ήρθαν οι επιθεωρητές του υπουργείου σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο και κάνουν τις έρευνές τους αυτές τις ημέρες; Όχι τυχαία, βέβαια Το υπουργείο τούς έστειλε μετά από έγγραφη καταγγελία της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ. Συγκεκριμένα, το ιστορικό της υπόθεσης αυτής έχει ως εξής:
Για «πολλαπλασιασμό παραγγελιών και κατανάλωσης αντισυμφυτικών, αιμοστατικών και ορθοπαιδικών υλικών», που καταναλώθηκαν το 2008 στα χειρουργεία του ΠΑΓΝΗ, έκανε λόγο το έγγραφο που έστειλε από τις 24 Φεβρουαρίου του 2009 στην τότε διοίκηση του νοσοκομείου ο διοικητικός διευθυντής Νικ. Βελημβασάκης, βασιζόμενος σε σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΠΑΓΝΗ. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο του κ. Βελημβασάκη τονίζεται ότι «διαπιστώνεται αύξηση δαπάνης των αντισυμφυτικών και αιμοστατικών υλικών το Δεκέμβριο του 2007 και το Δεκέμβριο του 2008 από 94.165 ευρώ σε 1.281.478 ευρώ (!!!), με αντίστοιχες αυξήσεις στις ποσότητες σε υπέρμετρο βαθμό (13 φορές πάνω!). Αντίστοιχη αύξηση δαπάνης ή και μεγαλύτερη υπάρχει σε ορθοπαιδικά υλικά και ειδικά αυτόλογους παράγοντες και μοσχεύματα μαλακών μορίων, ενώ γενικά διαπιστώνεται υπέρμετρη κατανάλωση των παραπάνω υλικών».
Στο ίδιο έγγραφο προς τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ αναφερόταν ότι «η προμήθεια των υλικών αυτών γίνεται με απευθείας ανάθεση και είναι υλικά παρακαταθήκης». Ακόμη επισημαίνεται ότι «οι ιατρικές γνωματεύσεις που απαιτούνται για πλήρη αιτιολόγηση των χρησιμοποιηθέντων αντισυμφυτικών και αιμοστατικών υλικών είναι ελλιπέστατες και χωρίς ειδική αιτιολόγηση, π.χ. χειρουργήθηκε - χρησιμοποιήθηκαν α, β υλικά». Επίσης «χρηματικά εντάλματα που αφορούν σε έγκριση προμήθειας ορθοπαιδικών προσθετικών υλικών δεν έχουν θεωρηθεί από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Οι σοβαρότατες αυτές επισημάνσεις και καταγγελίες του κ. Βελημβασάκη δεν έμειναν στο συρτάρι του διοικητή του νοσοκομείου, αλλά με έγγραφο της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ αποστέλλεται η σχετική αλληλογραφία απευθείας προς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 4 Μαρτίου του 2009, και «παρακαλείται το υπουργείο για σχετικό έλεγχο».

Και απαλλακτικό πόρισμα

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, το πόρισμα που παραδίδεται σήμερα για τον καθηγητή Γιάννη Μελισσά και την εταιρεία της συζύγου του, με βάση γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΠΑΓΝΗ, είναι απαλλακτικό. Το πόρισμα συνέταξε η υποδιευθύντρια Διοικητικού κ. Στέλλα Περυσινάκη και στηρίζεται στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου και συζύγου της, κ. Σταματάκη. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα με την εταιρεία της συζύγου τού κ. Μελισσά, να προμηθεύει το νοσοκομείο με υλικά που χρησιμοποιεί στα χειρουργεία και ο σύζυγός της.
Αυτό γνωμοδοτεί ο νομικός σύμβουλος βασιζόμενος στο ότι «η νομοθεσία έχει περιορισμό μόνο στις Α.Ε. συζύγων και συγγενών πρώτου βαθμού». Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όμως λέει, ότι η απαγόρευση επεκτείνεται και στις μονοπρόσωπες ΕΠΕ συζύγων και συγγενών.
Πάντως, το πιο σημαντικό δεν είναι το νομότυπο, αλλά το ηθικόν της υπόθεσης. Σημειώνεται επιπλέον ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά στις καταγγελίες πολιτών που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης, ότι ο κ. Μελισσάς χειρουργούσε ασθενείς εκτός ΠΑΓΝΗ και ειδικότερα σε κλινική των Χανίων.

Περίεργα ''μαγειρέματα'' στοιχείων

Κάποιοι επιμένουν πως τις τελευταίες μέρες ορισμένοι φέρονται να επιδίδονται σε αλλοίωση των στοιχείων ώστε να παραπλανηθεί η εισαγγελική έρευνα γύρω από τα τεκταινόμενα στο ΠΑΓΝΗ. Στα χέρια της "Ν.Κ." έχουν φτάσει καταγγελίες και πληροφορίες για περίεργα "μαγειρέματα" των στοιχείων.
Που εδώ και μέρες επιμένει πως δεν αρκούν τα στοιχεία που έχουν δοθεί στον εισαγγελέα Ηρακλείου για τις ανάγκες της έρευνας γύρω από τα τεκταινόμενα στο ΠΑΓΝΗ, και πως η συγκεντρωτική κατάσταση πρωινών ραντεβού δε βοηθά στην απαραίτητη σύγκριση που πρέπει να κάνει ο εισαγγελέας μεταξύ πρωινών και απογευματινών ραντεβού. Περί των στοιχείων που έχουν δοθεί στον εισαγγελέα γίνεται πολύς λόγος, και υπό το βάρος των υποψιών για ενδεχόμενη αλλοίωση στοιχείων μια λύση θα μπορούσε να είναι η λήψη αναλυτικής κατάστασης ανά ιατρείο του νοσοκομείου και ανά γιατρό, σε όποια ιατρεία είναι φυσικά ονομαστικά. Και από εκεί και πέρα ανά μήνα ή και ανά βδομάδα για τα μεγάλα ιατρεία, όπως ενδεικτικά για την Ορθοπαιδική, την Εξωσωματική και την Οφθαλμολογική Κλινική. Επίσης ο εισαγγελέας, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα, ίσως θα πρέπει να ζητήσει και να παραλάβει αναλυτικά στοιχεία με τις ημέρες και τις εφημερίες των γιατρών εκείνων που εκτελούσαν υπηρεσία στα απογευματινά ιατρεία, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρήθηκε ή όχι από κάποιους γιατρούς η νομιμότητα η οποία πρεσβεύει πως κατά τις ημέρες εφημεριών ο γιατρός δεν μπορεί να έχει άλλη δράση μέσα στο νοσοκομείο. Ποιοι το τηρούσαν και ποιοι όχι; Ή μήπως το θέμα πηγαίνει πιο μακριά; Και αυτό γιατί στο ίδιο πλάνο των απογευματινών ιατρείων μοιράζονται και οι υπερωρίες της πρωινής λειτουργίας .Την ίδια ώρα που οι πληροφορίες σκιαγραφούν ένα τέτοιο σκηνικό αυθαιρεσιών, σύμφωνα με καταγγελία ", ένα υπολογιστικό δίκτυο, με την επωνυμία "Evorant", έχει αναλάβει εδώ και έξι ημέρες έργο επί συγκεκριμένης... αποστολής, δουλεύοντας, σύμφωνα με την καταγγελία, επί 24ώρου σχεδόν βάσεως προκειμένου να συσχετίσει και να διαμορφώσει ισοζύγιο εξετάσεων-απογευματινών σε αξονικό και μαγνητικό τομογράφο...
ευθέως θέτετε το ερώτημα στον Τομέα Πληροφορικής του ΠΑΓΝΗ. Το γνωρίζει αυτό; Πολύ περισσότερο, μάλιστα, από τη στιγμή που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, επιστημονικός συνεργάτης του συστήματος Evorant στο ΠΑΓΝΗ είναι ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Φυσικής κ. Θωμάς Μαρής. Το τελευταίο στοιχείο έχει αν μη τι άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι ο άνθρωπος που προώθησε το εν λόγω υπολογιστικό σύστημα στο νοσοκομείο, στους τομείς που ο ίδιος έχει ειδικότητα, δηλαδή σε αξονικό και μαγνητικό τομογράφο. Πηγή

Ενώ επιθεωρητές υγείας βρίσκονται από χθες στα 2 νοσοκομεία του Ηρακλείου ερευνώντας παλαιότερες υποθέσεις, την ίδια ώρα καθηγητές και διοικητικό προσωπικό υποβάλλουν ο ένας μετά τον άλλο τις παραιτήσεις τους μετά τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.
Μετά την παραίτηση του αντιπρύτανη Θεοφάνη Κιτσόπουλου και του καθηγητή καρδιολογίας Παναγιώτη Βάρδα σήμερα υπέβαλλε την παραίτηση του και ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ Αντώνης Κωνσταντάκης.

Η μπόχα του ΠΑΓΝΗ Κρήτης μας έσπασε την..μύτη Κα Ξενογιαννακοπούλου

Το βρώμικο ιατρικό κατεστημένο του ΠΑΓΝΗ βγάζει και γλώσσα

Στο σκαμνί ο πρύτανης του πανεπιστημίου ΚΡΗΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails