Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Απόφαση χαστούκι για τους καταπατητές γης στα κατεχόμενα


Απόφαση ορόσημο θεωρείται η ετυμηγορία του βρετανικού εφετείου που δικαιώνει τον Κύπριο πρόσφυγα Μελέτη Αποστολίδη στην υπόθεση σφετερισμού της περιουσίας του από το ζεύγος Όραμς στην κατεχόμενη Λάπηθο, της επαρχίας Κυρήνειας. Οι Βρετανοί εφέτες αποφάνθηκαν ότι η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου που όριζε μεταξύ άλλων ότι ο Ντέιβιντ και η Λίντα Όραμς υποχρεούνται να επιστρέψουν στον κ. Αποστολίδη τη γη στην οποία έχτισαν τη βίλα τους έχει εφαρμογή και στη Βρετανία.

Η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου που πλέον είναι εφαρμόσιμη και στη Βρετανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. ορίζει επίσης ότι το ζεύγος Όραμς οφείλει να σταματήσει την καταπάτηση της γης του Μελέτη Αποστολίδη, να καταβάλλει ενοίκιο για την περίοδο της καταπάτησης, να κατεδαφίσει την κατοικία που έχει ανεγερθεί στη γη και να καλύψει τα δικαστική έξοδα του ενάγοντος.

Η σημασία της απόφασης έγκειται στο ότι όπως πιστεύεται θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλους Βρετανούς και Ευρωπαίους πολίτες που εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης περιουσίας Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα κατεχόμενα. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τους εκτοπισμένους Κύπριους να κινηθούν νομικά σε βρετανικά και άλλα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον των καταπατητών των περιουσιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails