ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Ριζικές αλλαγές φέρνει η μεταρρύθμιση τόσο στη χωροταξία όσο και στη λειτουργία των δήμων, που από τους 1.034 σημερινούς θα συνενωθούν σε περίπου 380 νέους. Βάση για τη συνένωση αποτελεί η γεωγραφική χάραξη που περιλαμβάνει σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των νέων δήμων να προκύψουν μικρές τροποποιήσεις κυρίως σε νησιωτικές περιοχές και ορεινούς όγκους. Σε κάθε έναν από τους παλιούς δήμους θα οριστούν πάντως αντιδήμαρχοι.
Πονοκέφαλο αποτελεί η Θεσσαλονίκη για τους χωροτάκτες του εγχειρήματος. Ύστερα από πολλά και διάφορα σενάρια, που ήθελαν τις νέες υπερπεριφέρειες να περιορίζονται συγκριτικά με τις σημερινές 13 διοικητικές περιφέρειες, αποφασίστηκε τελικώς να μην υπάρξει καμία αλλαγή.
Το αποτέλεσμα έφερνε τη νέα, αιρετή υπερπεριφέρεια Αττικής να μπορεί να ασκήσει και τον μητροπολιτικό της ρόλο, όντως ήδη αυτόνομη και οριοθετημένη. Όχι, όμως και εκείνη της Θεσσαλονίκης, που σήμερα υπάγεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Για τη χάραξη των νέων ορίων έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων τρεις εναλλακτικές προτάσεις, με δεδομένο πάντα τη δημιουργία ξεχωριστής 14ης υπερπεριφέρειας και μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Η πρώτη περιλαμβάνει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, η δεύτερη τον νομό και η τρίτη συνένωση της περιοχής με τη Χαλκιδική.
Αποκέντρωση προς τα κάτω είναι ο στόχος του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των νέων δήμων, με δεδομένο μάλιστα πως πλέον θα αποκτήσουν αυξημένες αρμοδιότητες.
Όμως η προσπάθεια κατάργησης του σημερινού δημαρχοκεντρικού και συγκεντρωτικού συστήματος δεν αποκλείεται να συναντήσει ενστάσεις από τους δημάρχους.
Εκτός από την κυβερνητική πρόθεση να γίνουν άμεσα οι όποιες αλλαγές, προκειμένου οι εκλογές του Νοεμβρίου να γίνουν βάσει του νέου χάρτη, αφορμή για την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού την Κυριακή ήταν και η προειδοποίηση των δημάρχων πως θα αναβάλουν το τακτικό τους συνέδριο στις 18 με 20 Ιανουαρίου εάν δεν πάρουν εγκαίρως την πρόταση για τον Καποδίστρια Νο 2.
Στο πλαίσιο πάντως των προτάσεων της κυβέρνησης αναμένεται να είναι η ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων των δήμων, τα οποία προβλέπεται να αποκτήσουν δικό τους προϋπολογισμό.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του δήμου θα έχει αυξημένο ρόλο, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Εκτελεστικής Επιτροπής σαν συντονιστικό- επιχειρησιακό όργανο του δήμου.
Έντονη είναι η ανησυχία των βουλευτών καθώς οι νέοι υπερπεριφερειάρχες αποκτούν τεράστια εξουσία. Ενίοτε μάλιστα και οι δήμαρχοι θα έχουν με τους βουλευτές την ίδια νομιμοποιητική βάση, δεδομένου πως τα όρια δήμων και μονοεδρικών περιφερειών που προωθούνται με τον υπό κατάρτιση εκλογικό νόμο θα συμπίπτουν σε αρκετές περιπτώσεις.
Με τη νέα δομή χάνεται και ο κρίκος των διορισμένων περιφερειαρχών, από τους οποίους περνούσε μεγάλο πακέτο χρημάτων, ενώ και ο... θεσμός των υπόγειων εκταμιεύσεων κονδυλίων από τους εκάστοτε υπουργούς καταργείται.
Μετά την απογευματινή συνεδρίαση αποφασίστηκε τον Καποδίστρια Νο 2 να τον βαφτίσουν πρόγραμμα Καλλικράτης.
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» για τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Όπως επισήμανε, η σύμπτυξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης θα μειώσει από 6.000 σε 2.000 τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Μειώνονται σε 7 από 13 οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας και δημιουργούνται 370 Δήμοι έναντι 1.034 που υπάρχουν σήμερα.
1 Δημιουργούνται 13 περιφέρειες με αιρετό περιφερειάρχη
2. Από 1034 Δήμοι γίνονται λιγότεροι από 370
3. Δημιουργούνται 7 Γενικές Διοικήσεις
4.Από 6000 επιχειρήσεις στην τοπική Αυτοδίοικηση γίνονται 2000
5. Ομοειδής Δήμοι θα συνενώνονται με τα ίδια κριτήρια και δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις
7. Θα δίνεται στους ΟΤΑ ένα μέρος του Φ.Π.Α.
8.Νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα με 850 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ
9. Δημιουργείται νέο πρόγραμμα Χρηματοδότησης αντίστοιχο με τον Θησέα
10. Δημιουργείται ο θεσμός του Συνηγόρου του πολίτη σε κάθε Δήμο
11. Αυξάνονται οι αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια......
Σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών
Φαίνεται πως οι βουλευτές θα έχουν αυτό το δίλημμα πλέον αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο πλαίσιο αλλαγής του εκλογικού συστήματος δεν θα σπάσει μόνο η αχανής Β΄ αλλά και η Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας σε μικρές μονοεδρικές «γειτονιές».
Όπως γράφουν τα "Νέα" επικρατέστερο το σπάσιμο σε έντεκα μονοεδρικές περιφέρειες, που θα εκλέγονται στη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων, στον οποίο σήμερα εκλέγονται συνολικά 17 βουλευτές.
Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η κατανομή των μονοεδρικών περιφερειών της Α΄ Αθήνας, στην οποία εκλέγονται αρκετά από τα κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει μία έδρα στα Πατήσια, δύο στην Κυψέλη, μία στον Βοτανικό, μία στα Πετράλωνα, δύο σε Αμπελόκηπους- Γκύζη, μία στο Κολωνάκι, μία σε ιστορικό κέντρο- Πλάκα και μία σε Κολωνό- Σεπόλια.
Προϋπόθεση για την κατάτμηση της Α΄ Αθηνών όμως είναι πρώτα να... βρεθούν οι χαμένοι ψηφοφόροι της περιφέρειας, τους οποίους αναζητούν εναγωνίως οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών!
Μάλιστα από τους 585.000 κατοίκους, ψηφίζουν οι περίπου 300.000, και από αυτούς 150.000 δεν έχουν διεύθυνση, εξαιτίας του οποίου αρκετοί ψηφοφόροι από το 2002 πήραν απλώς οδηγίες να ψηφίζουν σε διάφορα τυχαία εκλογικά τμήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την κατοικία τους.
Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν διατηρήσει την οικογενειακή μερίδα στην Α΄ Αθηνών, επειδή υπήρχε σε κάποια γειτονιά της πόλης το πατρικό σπίτι, όταν όμως αυτό πουλήθηκε ή δόθηκε αντιπαροχή, οι ψηφοφόροι έπαψαν να έχουν διεύθυνση κατοικίας.
Το ξεκαθάρισμα του Δημοτολογίου για τον προσδιορισμό της διεύθυνσης των ψηφοφόρων της Α΄ Αθηνών γίνεται μηχανογραφικά με διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο εξάμηνο να κληθούν απευθείας όσοι ψηφίζουν στην επίμαχη περιφέρεια να προσκομίσουν στοιχεία όπως λογαριασμούς ΔΕΚΟ, για να πιστοποιηθεί ότι εξακολουθούν να ψηφίζουν εκεί. Ενδεχομένως στη διαδικασία να εμπλακούν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μάλιστα, παρόμοιο πρόβλημα ξεκαθαρίσματος των Δημοτολογίων εν όψει αλλαγής του εκλογικού συστήματος αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και σε άλλους δήμους όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα και το Ηράκλειο.
Σε ότι αφορά το σπάσιμο της Α΄ Αθηνών, το επιθυμητό σενάριο είναι να δημιουργηθούν μονοεδρικές με περίπου 50.000 - 55.000 κατοίκους, γεγονός που σημαίνει ότι για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής θα πρέπει να συγκεντρώνει περίπου 15.000 σταυρούς.
Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής πλεύσης και εξετάζουν την τροποποίηση της τακτικής τους, ώστε να τεθεί σε νέα βάση η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου