Δύο μείζονος σημασίας πολιτικά ζητήματα, αυτό του εκλογικού νόμου και της διοικητικής διαίρεσης της χώρας, άνοιξαν με διαδικασίες επείγοντος, ενώ το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εστιάζεται στα βαριά οικονομικά μέτρα που επιβάλλει το οικονομικό επιτελείο. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να ξεμπερδεύει με θέματα βαρύτατου πολιτικού κόστους στην εκκίνηση της θητείας του, προκειμένου να αμβλύνει σε βάθος χρόνου τις αντιδράσεις, επικαλούμενος τη νωπή λαϊκή εντολή για τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και για τα δύο θέματα, αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε 11 μήνες (14 Νοεμβρίου) με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση. Χαρακτηριστικό των εσπευσμένων διαδικασιών που ακολουθεί, είναι ότι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Κυριακής για το νομοσχέδιο που αφορά στη νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση.
Κίνηση «ματ» από τον κ. Σαμαρά: Με γραπτή πρότασή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ, ζητά «διακομματική διαβούλευση απ' όλα τα κόμματα, από μηδενική βάση», γιατί «με το υπάρχον νομοσχέδιο, προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία απ' όλες τις πλευρές»
Το ΚΚΕ
«Η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής και δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού,
Ο ΣΥΝ
«Η τυχόν εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου αλά ελληνικά, με βασικό επιχείρημα την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας, της πολιτικής διαφθοράς και γενικότερα της πολιτικής χειραγώγησης, δεν αποτελεί λύση στα υπαρκτά προβλήματα, ενώ αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αρχηγοκεντρικού χαρακτήρα των κομμάτων που θα επιλέγουν βουλευτές νοθεύοντας εμμέσως και τη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑγΟΣ
«Αντί να απλώνουμε τη δημοκρατία, τη στενεύουμε. Αντί να ψηφίζουμε τους ευρωβουλευτές και να μη τους διορίζουμε, πάμε στην αντίθετη πορεία, δηλαδή διορίζουμε και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Το νομοσχέδιο για τη διοικητική διαίρεση της χώρας προβλέπει την κατάργηση των 52 νόμων στους οποίους διαιρείται σήμερα διοικητικά η χώρα και η δημιουργία στη θέση τους 16 μεγάλων περιφερειών με αιρετούς περιφερειάρχες (στις οποίες θα ενσωματωθούν οι σημερινές Νομαρχίες ως αυτόνομες διοικητικές μονάδες). Ταυτόχρονα, οι 1.033 δήμοι που έχουν προκύψει από τον «Καποδίστρια 1», να περιοριστούν σε έναν αριθμό περί τους 350-450 στον «Καποδίστρια 2».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει αρμοδιότητες "τοπικής κυβέρνησης", ενώ θα στήνονται δύο κάλπες: μία για τον Περιφερειάρχη και μία για τα μέλη του Συμβουλίου. Η εκλογή θα γίνεται με ποσοστό 50%+1, καταργώντας το όριο του 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου